اصلاحطلبان سردرگم و دولت ترسان از انتخابات مجلس؛ «نه» بزرگ مردم به برجامیها در راه است؟
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، 19 روز به برگزاری یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی مانده است. جریانها، ائتلافها و گروههای سیاسی کماکان در حال برنامهریزی برای حضور جدی در انتخابات دوم اسفند هستند.
در این میان دو جناح اصلی در کشور یعنی اصولگرایان و اصلاحطلبان تکاپوی زیادی برای چینش قوی و مستحکم انتخابات دارند. اصولگرایان از همان ابتدای سال جاری با ترکیب شورای ائتلاف نیروهای انقلاب پا به عرصه گذاشتند و اصلاحطلبان هم با شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات کار را جلو میبرند.
در میان اردوگاه اصلاحات دو قشر در تضاد یکدیگر وجود دارند. عدهای از همان ابتدا و بعد از آشوبهای آبان 98 بهدنبال تحریم انتخابات یا حداقل شرطی کردن آن بودند که عملاً در میان اصلاحطلبان جایگاه قوی پیدا ندارند و تا امروز حرف آنها برای اصلاحطلبان خریداری نداشته است؛ طیف اصلی این جریان افرادی از حزب منحله مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی هستند که در انتخابات مجلس ثبت نام کردهاند که بسیاری از آنها به دلیل جرم قطعی کیفری رد صلاحیت شدند.
طیف غالب درون جریان اصلاحات هم به رهبری محمدرضا عارف فعالیت دارد. اعضای این طیف دیگر ذیل شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان حضور داشته و در انتخابات ثبت نام کردند و بسیاری از آنها هم تأیید صلاحیت شدند. مصطفی کواکبیان، فاطمه سعیدی، مجید انصاری، پروانه مافی، سهیلا جلودارزاده، علیرضا محجوب، محمدرضا بادامچی، محمود وکیلی، فاطمه ذوالقدر، سروش، محمدی، علیرضا رحیمی، محمدرضا راهچمنی، مهدی شیخ، احمد مازنی، علی بختیار، علیجانی و فرید اولادقبا از اصلاحطلبان شاخصی هستند که در انتخابات مجلس تأیید شدند و اعلام شده برخی از آنها در روند اعتراضها تأیید خواهند شد. بر طبق اخبار موثق بیش از 150 نفر اصلاحطلبان شاخص درجه اول برای انتخابات مجلس تأیید صلاحیت شدهاند.
از همین منوال بود که محمدرضا عارف، رئیس شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان اعلام کرد که در حوزه انتخابیه که آنها فردی را داشته باشند حتماً لیست خواهند داد. طبق گفته عارف آنها دیگر به نامزدهای اعتدالی و غیراصلاحطلب روی نمیآوردند و لیستشان را از افراد اصلاحطلب انتخاب خواهند کرد.
به نظر میرسد در درون جریان اصلاحطلب برای انتخابات پیش رو روش پلیس خوب و بد در نظر گرفته شده است. برخی از اصلاحطلبان رادیکال بهشدت حمله به شورای نگهبان را در دستور کار خود قرار دادند و برخی دیگر مانند عارف، رسولی، انصاری با شورای نگهبان برای گرفتن امتیاز حداکثری تلاش میکنند. در همین راستا بود که مسئولان ارشد اصلاحطلب جلسات متعددی با شورای نگهبان برگزار کردند.
برخی از اصلاحطلبان درصدد این هستند که اینگونه به فضای کشور و مردم القا کنند که اگر نامزد مشکلدار آنها رد صلاحیت شود، انتخابات بیرمقی در کشور برگزار میشود که به نظر میرسد این سناریو با شکست روبرو شود و راه به جایی نبرد. از طرف دیگر شورای نگهبان هم در بررسی صلاحیتهای نامزدهای معترض در مرحله دوم بیش از 2 هزار نفر دیگر را تأیید کرد که نشان میدهد بیش از 55 درصد داوطلبان احراز صلاحیت شدهاند.
البته دولت روحانی هم برای انتخابات دوم اسفند بیکار نبوده است و شخص رئیس دولت در ماههای اخیر بهشدت شورای نگهبان را مورد هجمه قرار داده است که با پاسخهای سخنگوی این شورا روبرو شد. عباسعلی کدخدایی در توئیتی اعلام کرده بود که رئیسجمهور بهدنبال «پروژه ضد ملی» است که انتخابات را زیر سؤال میبرد که این صحبتهای سخنگوی شورای نگهبان واکنشهای بسیار تندی از سوی دولتمردان را در پی داشت. کدخدایی روز گذشته هم در پاسخ به سوال خبرنگار آنا که پرسیده بود آیا روحانی برای صلاحیت دامادش با شورای نگهبان نامهنگاری کرده است، گفته بود که در مورد این شخص خیر! پاسخی که نشان میدهد روحانی برای صلاحیتها دیگر نامهنگاری کرده است.
این حملههای اصلاحطلبان و دولت به شورای نگهبان در حالی تشدید شده است که هفته گذشته خبر رسید جلسهای انتخاباتی با حضور روحانی، ناطقنوری، سیدحسن خمینی و خاتمی در کاخ سعدآباد برگزار شده است که بعد از تکذیبهای نهاد ریاستجمهوری، جواد امام، مدیرعامل بنیاد باران و مشاور رئیس دولت اصلاحات این جلسه را تأیید کرد.
در حالی چند روز اخیر دولت و اصلاحطلبان به شورای نگهبان درباره صلاحیتها حمله میکنند که برخی از نفرات رد صلاحیت شده با مراجعه به شورای نگهبان ریز جزئیات پروندههایشان را دیدهاند. در موردی مثلاً به هادی غفاری گفته شده بود که عدم التزام وی به اسلام بهدلیل بدهکاری بانکی بوده است و محمود صادقی، نماینده فعلی تهران هم بهدلیل داشتن پروندههای متعدد قضائی و شاکی خصوصی رد صلاحیت شده است. از طرفی دیگر هم پروانه مافی، نماینده تهران و عضو فراکسیون اصلاحطلبان در گفتگو با همشهری، رسانه وابسته به شهرداری تهران و اصلاحات گفته بود که نفرات زیادی از بانوان و اصلاحطلبان تأیید صلاحیت شدهاند و مشکلی وجود ندارد.
بیشتر تحلیلگران اعتقاد دارند که حملهها به شورای نگهبان از سوی دولت و اصلاحطلبان نشان ترس از شکست در میان آنهاست. مشکلات اقتصادی و معیشتی چند سال اخیر که توسط دولت روحانی به مردم تحمیل شده است موجی از نارضایتی شدیدی در بین مردم ایجاد کرده است. متحدان دولت هم این موضوع را درک کردهاند و حتی برخی پروژه عبور از دولت را کلید زدند.
حتی اصلاحطلبان هم در محافل و سخنرانیها خودشان به دولت حمله میکنند و قصد دارند راه خودشان از دولت روحانی را که از سال 92 آغاز شده و در 96 به اوج رسیده بود جدا کنند. بیشتر تحلیلگران بر این موضوع اتفاق نظر دارند که انتخابات دوم اسفند یک «نه» بزرگ به دولت و اصلاحطلبان خواهد بود و در همین مسیر اصلاحات با آوردن چهرههای مشکلدار قصد دارد اصل انتخابات را زیر سؤال ببرد، در صورتی که همین جریان و شخص حسن روحانی با نظر و تأیید شورای نگهبان و آرای همین صندوقها در انتخابات ریاستجمهوری 92 و 96 و مجلس 94 و شورای شهر 96 پیروز شدند.
بر اساس این گزارش؛ اصلاحطلبان قصد دارند تا آخرین لحظه از بررسی صلاحیت تیغ حضور یا عدم شرکت در انتخابات دوم اسفند را بالای سر کشور نگه دارند. دولتمردان روحانی هم از نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی و «نه» بزرگ مردم به آنها ترسان هستند. آنها میدانند که در نظرسنجیها محبوبیت رئیس دولت به زیر 7 درصد رسیده است.
فعلاً در فضای بعد از اعلام صلاحیتها با بررسی تحلیلهای و اطلاعات میدانی میتوان نتیجه گرفت، اصولگرایان با شورای ائتلاف نیروهای انقلاب منظمتر جلو رفته و لیستهای آنها در 158 حوزه انتخابیه به افراد مورد نظر رسیده است. آنها در تهران هم به لیست 90 نفر و سه برابر ظرفیت رسیدهاند که به گفتهای سیدمحمد حسینی لیست 30 نفر تهران با ترکیب بسیار جوان پا به عرصه انتخابات میگذارند.
در لیست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب حوزه انتخابیه تهران که اهمیت بسیاری دارد، مقرر شده است که ۳ روحانی، ۶ خانم، ۸ چهره شناخته شده ۵۰ سال به بالا و ۱۳ چهره جوان در فهرست ۳۰ نفره قرار دارند که نشان میدهد بیش از 50 درصد جوان از سوی اصولگرایان وارد کارزار بهارستان خواهند شد.
گزارش از محمدعلی حسننیا
انتهای پیام/4082/پ
انتهای پیام/