گردشگری کشاورزی؛ از تولید محصولات متنوع تا کسب و کارهای نوین در مزرعهای دانشبنیان
گروه استانهای خبرگزاری آنا - داوود دهقانی محمودآباد؛ سال 1367 مزرعه حسن باروق در زمینی به مساحت تقریبی 78 هزار متر مربع به دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل واگذار شد. این زمین، ابتدا بهعنوان زمین فوتبال روستای حسن باروق شناخته میشد و سال 67 با نهالهای زبانگنجشک محصور شد.
سال 68 کلکسیون گیاهان زراعی در این محل ایجاد شد و پس از آن طرحها، پروژهها و دروس عملی رشتههای کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در آن اجرا میشد. سال 75 کلکسیون گیاهان دارویی با بیش از 200 گونه به مساحت یک هکتار در مزرعه حسن باروق ایجاد شد و همان سال نهال درخت کاج سیاه اتریش برای نخستین بار در اردبیل و در حاشیه راههای ارتباطی این مزرعه کاشته شد و شهرداری وقت از این درختان الگوبرداری کرد.
سال 76 دیوارکشی اطراف مزرعه، ایجاد ساختمان اداری، انبار ماشینآلات و احداث گلخانه سقف شیشه به مساحت 720 متر مربع انجام و سال 77 کلکسیون درختان میوه به مساحت یک هکتار ایجاد شد.
از سال 77 تا 96 طرحهای تحقیقاتی مختلف و پایاننامههای دانشجویان در تمام مقاطع در این محل انجام میشد و اواخر سال 96 بود که برای اجرای طرحهای پیشنهادی دانشگاه با مشارکت شرکت تعاونی آرتان اقدام شد.
مزرعه حسن باروق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل که پیش از این مرکز تحقیقات بود با مشارکت صورتگرفته به مرکز طبیعتگردی و سلامتگردی با تعریف 15 پروژه بومگردی تبدیل میشود. این دانشگاه در موضوع سلامت نیز برنامهریزی ویژهای دارد و دانشکده پزشکی آن -که با قدمتی طولانی توسط پزشکان استان اردبیل راهاندازی شده - در این حوزه فعالیت میکند.
مزرعه حسن باروق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل اکنون با عنوان مزرعه گردشگری آرتان (اگری توریسم) بهصورت دانشبنیان با اشتغال مستقیم حدود 20 و غیرمستقیم 300 نفر فعال است.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت و بهمنظور چگونگی کارکردهای مزرعه حسن باروق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با کارکرد کنونی آن با عنوان مزرعه گردشگری آرتان با قهرمان حیدرزاده مجری طرح گفتگو کرده است که درپی می آید.
آنا: از مختصات و مشخصات مزرعه گردشگری آرتان (اگری توریسم) بگویید.
حیدرزاده: زمینی که توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در اختیار ما قرار داده شده حدود هشت هکتار مساحت دارد که در مالکیت این واحد دانشگاهی است.
آنا: مزرعه گردشگری آرتان (آگریتورسیم) چگونه به وجود آمد و کارکرد آن چیست؟
حیدرزاده: شرکت تعاونی آرتان متشکل از 9 نفر در زمینه کشاورزی و تولید پرندگان فعالیت میکردیم. در فراخوانی که دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل به مناسبت گردشگری سلامت داده بود، شرکت کردیم و توانستیم برنده مناقصه شویم و طرح گردشگری را با نام آگریتوریسم در این زمین (مزرعه حسن باروق) اجرایی کنیم.
بخشی از فعالیت ما در زمینه گردشگری سلامت است. در این پروژه مشارکتی، طرح ما با دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل متفاوت بود و با توجه به تخصصی که داشتیم، زمینه گردشگری سلامت را برای فعالیتمان انتخاب کردیم.
آنا: توافقها با دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل به چه صورت بوده است؟
حیدرزاده: در توافقی که با دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل داشتیم، زمین توسط دانشگاه تأمین شده است و مدیریت و سرمایهگذاری توسط شرکت آرتان تأمین میشود؛ البته ناگفته نماند در ایدهپردازی هیئت رئیسه این واحد دانشگاهی در کنار ما بودند و کمک زیادی به ما کردند.
ارتباط فعالیت آرتان با علوم دانشبنیان به این صورت بوده که این شرکت در زمینه تولید و تکثیر بوقلمون قرمز فعالیت داشته و جنبه صادراتی دارد و در مرکز رشد واحدهای فناور و شرکتهای دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل نیز ثبت شده است.
آنا: درباره بوقلمون قرمز و نحوه تولید و تکثیر آن بیشتر توضیح میدهید؟
حیدرزاده: بوقلمون قرمز در ایران و در خارج از کشور به صورت انبوه تولید و تکثیر نمیشود و شرکت آرتان به تنهایی در این زمینه فعالیت دارد. شرکت آرتان با حضور در اقصی نقاط کشور گونههای مختلف این بوقلمون را جمعآوری و تکثیر کرده و کار بهگزینی اصلاح نژادی بر روی آنان انجام داده تا ضرایب تولید آن را بالا ببریم.
آنا: از مزرعه گردشگری آرتان بیشتر بگویید.
حیدرزاده: کاشت و تهیه گیلاس زمینی بهعنوان یک میوه استوایی از دیگر پروژههای آرتان بوده که در حال تحقیق و فعالیت بر روی آن هستیم و استقبال خوبی از این میوه شده است.
ایده مزرعه گردشگری تجربه جهانی دارد، مزرعه گردشگری یک ایده نو بوده و نمونه آن در کشور وجود ندارد و در کشورهایی مانند انگلستان، هند و مالزی وجود دارد و ما با استفاده از تجربه جهانی در این مسیر قدم گذاشتهایم.
از آنجایی که تیم آرتان بخش خصوصی بوده و جلوگیری از ضرر و زیان مهمترین هدف این گروه سرمایهگذاری است با مشورت و بررسی جوانب، قدم به قدم در حال اجرای پروژه هستیم تا به بهترین شکل ممکن اهداف و برنامهها را اجرایی کنیم.
از اسفند سال 1397 پروژه را آغاز کردیم؛ اما از آنجایی که دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل طرحهای مختلفی نوشته بودند، پروژه بیش از زمان پیشبینی شده طول کشید با این حال از ابتدای پروژه با اینکه هنوز فعالیت خود را آغاز نکردهایم، سهم سود دانشگاه پرداخت شده است.
با توجه به تجارب مختلف، گذراندن دورههای تخصصی و علاقه به حوزه کشاورزی فرصتهای جدیدی خلق کردیم و تصمیم گرفتیم که بر اساس الگوهای مورد نظر فعالیت کنیم و از آنجایی که افرادی تمایل دارند چند روزی را در محیط کشاورزی و روستایی زندگی کنند، این فضا را برای آنان فراهم کردیم.
جهانی فکر و بومی عمل کنیم
باید جهانی فکر و بومی عمل کرد و بر این اساس در حال تلاش هستیم تا پروژه گردشگری کشاورزی و روستایی را عملیاتی کنیم، وقتی این پروژه در اردبیل به بار نشست، میتوان با استفاده از این تجربه در سایر نقاط کشور نیز این طرح و پروژه را پیاده و اجرا کرد.
مسئولان وقتی انگیزه ما را دیدند تسهیلات لازم را فراهم کردند و با توجه به اینکه این رشته از گردشگری در کشور ما ناشناخته است، هنوز بندهای قانونی و دستورالعملهای مربوط به این رشته از گردشگری که بتوان تسهیلات لازم را به آن اختصاص داد، وجود ندارد و باید نخست مسئولان با این رشته آشنا شوند و بعد دستورالعمل و مصوبات را فراهم کنند.
در واقع خلأ قانونی یکی از مشکلات این بخش از گردشگری (کشاورزی و روستا) است که برای رفع این مشکلات با مسئولان سازمان نظام مهندسی کشاورزی رایزنیهایی انجام داده و آنان نیز در حد توان خود با وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نامهنگاری کردهاند تا در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.
تمام تلاشمان این است که تا دهه فجر این پروژه را به بهرهبرداری برسانیم و اگر هوا و وضعیت جوی ما را همراهی نکند تا پایان سال حتماً به بهرهبرداری خواهیم رساند؛ چراکه دوران کشاورزی تکمحصولی به سرآمده و در کشورهای توسعه یافته یک کشاورز در بخشها و رشتههای مختلف از جمله گردشگری کشاورزی فعالیت دارد.
انتهای پیام/4117/4062/
انتهای پیام/