دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 بهمن 1398 - 18:48
در گفتگو با آنا تشریح شد؛

تحصیل در رشته مهندسی معماری؛ از عکاسی حرفه‌ای تا مدل‌سازی رایانه‌‌ای

مدیر گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی خمینی‌شهر معتقد است که رشته معماری ترکیبی از هنر، علم، ریاضی و کسب‌وکار است؛ بنابراین نیاز به پیش‌زمینه‌ای قوی در موضوعات مختلف دارد.
کد خبر : 467939
DSC_0182.JPG

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا، مجاورت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر با دانشگاه صنعتی و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان از یک طرف و وجود میراث فرهنگی غنی و معماری ابنیه و آثار هنری خیره‌کننده شهر اصفهان که به‌عنوان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی شناخته می‌شود از طرف دیگر، موجب شده این واحد دانشگاهی رویکرد توسعه کمی و کیفی رشته‌های فنی و مهندسی خود را بیش‌ازپیش تقویت کند.


با خبر شدیم از بهمن امسال دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر در مقطع کارشناسی ناپیوسته معماری دانشجو می‌پذیرد. به همین منظور و برای آشنایی علاقه‌مندان با این رشته تحصیلی به سراغ محمد شیخ بهایی مدیر گروه معماری این واحد دانشگاهی رفته و قابلیت‌ها و ویژگی‌های این رشته را جویا شدیم.


 آنا: مهندسی معماری چه جایگاهی در بین رشته‌های تحصیلی دانشگاه دارد؟


شیخ بهایی: معماری رشته میان‌رشته‌ای بوده و نه‌ فقط به‌عنوان یکی از هفت هنر اصلی محسوب می‌شود و آثار معمار در زمره آثار هنری مطرح و قابل بررسی است؛ بلکه رشته فنی و مهندسی نیز به حساب می‌آید.


معماری ایران از قدیم‌الایام دارای دو نظام کلی آموزش بوده یکی از این دو، نظام آموزش سنتی معماری است که ریشه در قرون و اعصار دارد و انتقال اطلاعات و مفاهیم در آن به‌صورت سینه‌به‌سینه انجام پذیرفته و نظام دوم با ظهور مدارس معماری در ایران و با عنوان نظام آموزشی آکادمیک و کلاسیک به وجود آمده است.


اهمیت بازشناسی آموزش معماری در کشور نیز آنجا بیشتر جلوه می‌کند که غالباً در مقام مقایسه معماری و معماران معاصر با معماری و معلمان گذشته برمی‌آییم، این در حالی است که معمار معاصر را محصول آموزش دانشکده‌های معماری امروزی و معمار گذشته را حاصل آموزش سنتی معماری می‌پنداریم.


آنا: علاقه‌مندان به تحصیل در این رشته باید در چه زمینه‌هایی دارای استعداد باشند؟


شیخ بهایی: رشته معماری ترکیبی از هنر، علم، ریاضی و کسب‌وکار است؛ بنابراین نیاز به داشتن یک پیش‌زمینه قوی در موضوعات مختلف دارد.


یک معمار باید دارای قدرت تجسم بالا، ذوق هنری و خلاقیت باشد و عناصر زیبایی‌شناختی بصری را بشناسد. اگر یک رشته میان‌رشته‌ای شما را به هیجان می‌آورد، رشته معماری می‌تواند بهترین انتخاب برای شما باشد.


آنا: دانشجویان شاغل به تحصیل در این رشته چه مواردی را فرامی‌گیرند؟


شیخ بهایی: تحصیل در رشته معماری در مقطع کارشناسی چهار سال به طول می‌انجامد و دانشجویان در طول تحصیل خود در رشته معماری دروسی مثل هندسه کاربردی، علوم رایانه به‌ویژه مدل‌سازی سه‌بعدی و هنر، کروکی و اسکیس، عکاسی و ... را خواهند آموخت.


رشته معماری در مقطع کارشناسی، دارای دو زیرشاخهٔ معماری و معماری داخلی است. به‌طور کلی تعداد واحدهایی که دانشجوی رشته معماری باید در طول تحصیل بگذراند ۱۴۰ واحد است. در ادامه تحصیل برای مقطع کارشناسی ارشد، متقاضیان می‌توانند گرایش‌های انرژی و معماری، مهندسی معماری، تکنولوژی معماری، معماری منظر، مدیریت پروژه و ساخت، معماری داخلی و غیره را برگزینند.


آنا: آینده شغلی دانش‌آموختگان رشته معماری در بازار کار چگونه است؟


شیخ بهایی: افرادی که در حرفه معماری متخصص هستند، می‌توانند در زمینه‌های بسیار گسترده‌ای فعالیت کنند.


از ساخت‌وساز گرفته تا طراحی، مسیرهای شغلی متفاوتی در پیش روی یک معمار قرار دارد. برای مثال یک معمار ساختمان، طراح داخلی، طراح یا برنامه‌ریزی شهری، مرمت ابنیه تاریخی و غیره، طراحی (تک بنا یا مجموعه زیستی کوچک از طرح‌های اولیه تا مراحل کار و طراحی اجزاء و عناصر تشکیل‌دهنده بنا)، همکاری با گروه مهندسان مشاور معماری در جهت توسعه طرح‌ها و تهیه نقشه‌های معماری مراحل یک و دو، نظارت بر صحت انجام کار در عملیات اجرایی ساختمان، مشارکت در مدیریت اجرایی پروژه‌های معماری، عضویت در کادر فنی شهرداری‌ها و دفاتر فنی و مهندسی، عضویت در سازمان نظام‌مهندسی ساختمان به‌عنوان یک رشته اصلی در گرایش‌های طراحی، نظارت و اجرا تا تدریس در دوره‌های کاردانی و همین‌طور دبیرستان‌های فنی حرفه‌ای و کاردانش را شامل شود.


علاوه بر این دانش‌آموختگان می‌توانند از مهارت‌هایی که در طول این دوران یاد گرفته‌اند نیز به‌صورت حرفه‌هایی مستقل از هم استفاده کنند. به‌عنوان‌مثال یک معمار می‌تواند در مشاغلی مانند مدل‌ساز رایانه، نقاش، نقشه‌بردار، عکاس حرفه‌ای و غیره فعالیت کند.


به هر حال تحصیل در یک رشته میان‌رشته‌ای چنین مزیتی دارد که گسترهٔ عظیمی از رشته‌ها در مقابل افراد قرار می‌گیرد.


آنا: و سخن آخر...


در پایان به کسانی که قصد انتخاب رشته و ادامه تحصیل در دانشگاه در رشته مهندسی معماری را دارند، توصیه می‌‌کنم بازدیدی یک‌روزه از دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر داشته باشند و با محیط دانشگاه و هیئت علمی این دانشگاه آشنا شوند.


انتهای پیام/4121/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب