دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 دی 1398 - 00:02
الاخبار بررسی کرد؛

سناریوهای پس از فعال‌سازی «مکانیسم ماشه»/ اروپا برای تهدید ایران به آمریکا روی خوش نشان داد

یک روزنامه‌ لبنانی در گزارشی به بررسی فعال‌سازی فرایند حل اختلاف موسوم به «مکانیسم ماشه» از سوی سه کشور اروپایی در قبال ایران پرداخت و همراهی قاره سبز با آمریکا علیه کشورمان را مورد واکاوی قرار داد.
کد خبر : 466915

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، روزنامه «الاخبار» چاپ لبنان در گزارشی نوشت: اقدام اروپا در فعال‌سازی «مکانیسم حل اختلاف» روندی است که در صورت کامل شدن همه مراحل آن به بازگشت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران منجر می‌شود. دیپلمات‌های اروپایی این‌گونه می‌پندارند که با این تصمیم، توافق هسته‌ای حفظ، ایران به میز مذاکره و گفتگو باز می‌گردد و درنهایت برای اینکه بار دیگر مورد تحریم‌های شورای امنیت قرار نگیرد، به توافق هسته‌ای پایبند می‌شود.


به نوشته این روزنامه لبنان، مسئولان ایرانی به‌شدت از اقدام اروپا انتقاد کردند و آن را نشانه این دانستند كه اروپایی‌ها پس از ناتوانی در حفظ منافع اقتصادی ایران در برجام، از سر نگرانی تسلیم آمریکا شدند تا فشارها را علیه ایران افزایش دهند؛ این در حالی است که روابط میان ایران و آمریکا در خطرناک‌ترین دوره خود قرار دارد. 


طبق گزارش الاخبار، درحالی‌که اروپا تأکید می‌کند فعال‌سازی «مکانیسم حل اختلاف» موسوم به «مکانیسم ماشه» فقط برای بازگرداندن ایران به تعهدات خود است، برخی گمانه‌زنی‌ها نشان می‌دهد این روند سرآغازی بر لغو قطعنامه 2231 شورای امنیت، بازگشت دوباره تحریم‌ها و در نتیجه مرگ برجام است.


گرایش اروپا به آمریکا برای افزایش فشار بر ایران


الاخبار در ادامه، مصاحبه‌ای با حمیدرضا عزیزی، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه شهید بهشتی ترتیب داد. وی با بیان اینکه اقدام اروپا کاملاً احساسی و بدون چشم‌انداز است، گفت که سه کشور اروپایی توان حفظ توافق هسته‌ای را ندارند. کشورهایی که پیش‌تر از اقدام آمریکا در زمینه خروج از توافق هسته‌ای انتقاد کرده بودند، با اقدام اخیر خود در فعال‌سازی مکانیسم حل اختلاف ثابت کردند درصدد گرایش به آمریکا و رها کردن ایران هستند، به همین دلیل اقدام آنها منفعلانه است.


کمیسیون برجام


وی گزارش اخیر روزنامه واشنگتن‌پست را نشان‌دهنده این دانست که اروپا زیر فشار آمریکایی‌ها قرار گرفته است و افزود: دو سناریو مطرح می‌شود؛ سناریوی نخست این است که اقدام اروپا آمریکایی‌ها را راضی کند و آنها بتوانند وقت بخرند تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فرابرسد و سرنوشت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا کاملاً مشخص شود، به امید اینکه در این دوره روابط ایران و آمریکا تغییر کند و شاهد مذاکرات میان دو طرف باشند.


عزیزی افزود: اروپایی‌ها به‌دنبال ایجاد موقعیت خروج از بن‌بست کنونی به‌وسیله گفتگو در چارچوب مکانیسم حل اختلاف هستند.


استاد روابط بین‌الملل دانشگاه شهید بهشتی درباره سناریوی دوم گفت:‌ تدابیر اتحادیه اروپا می‌تواند به افزایش مخالفان داخلی توافق هسته‌ای منجر شود، آن هم در زمانی که فشار مخالفان بر جمهوری اسلامی ایران برای اتخاذ گام‌های جدید در زمینه مقابله با اروپا افزایش یافته است. این فشارها در زمانی است که آمریکا و انگلیس می‌خواهند تحریم‌ها را بار دیگر علیه ایران اعمال کنند که می‌تواند در نهایت به شکست توافق هسته‌ای منجر شود.


عزیزی تأکید کرد: نکته‌ای که اروپایی‌ها به آن توجه نکرده‌اند تأثیر این اقدام بر ایرانی‌هاست که می‌تواند فضای بدبینانه موجود در زمینه باقی ماندن در برجام را تشدید کند. این اقدام در وضعیتی انجام شده است که ایران پیش‌تر اعلام کرده بود گام پنجم روند کاهش تعهدات ایران، آخرین گام خواهد بود. با وجود این، ایران سیگنال مثبتی به طرف اروپایی ارسال کرد و گفته بود که تمایل دارد همچنان بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تأسیسات هسته‌ای بازدید و بر فعالیت‌های ایران نظارت کنند. 


وی افزود: اما اکنون و با توجه به اقدامات اروپا ممکن است ایران از سیگنال مثبت ارسالی صرف نظر و روند نظارت‌ها را کاهش دهد یا قطع کند و در نهایت از توافق هسته‌ای خارج شود.


بیانیه اروپا درباره فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» اوضاع را بدتر می‌کند


جلال خوش‌چهره، کارشناس امور بین‌الملل در مصاحبه با الاخبار گفت: تدابیر اتحادیه اروپا می‌تواند نمادین و با هدف اقدام برای تهدید و هشدار جدی به ایران برای بازگشت از مسیر کاهش تعهدات خود در قبال توافق هسته‌ای باشد. 



وی افزود: اعتراض ایران به اروپایی‌ها با توجه به ناتوانی آنها (در زمینه حفظ منافع اقتصادی ایران از برجام) بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای است و تهران امیدوار بود که اروپا مواضع آشکار و قاطعی در محکومیت اقدام واشنگتن انجام دهد، ولی آنها نه‌تنها هیچ اقدام مؤثری انجام ندادند، بلکه در حال گرایش به کاخ سفید هستند.


خوش‌چهره عنوان کرد: بیانیه اروپایی‌ها درباره فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» اوضاع را بدتر می‌کند و تردیدهای تهران را نسبت به اروپایی‌ها در زمینه ادعاهایشان که می‌گفتند خواستار حفظ توافق هسته‌ای هستند، افزایش می‌دهد.


این کارشناس امور بین‌الملل گفت: فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» و در ادامه اظهارات بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس که گفت طرح ترامپ درباره برنامه هسته‌ای ایران می‌تواند جایگزین این توافق باشد، سهم عمده‌ای در سیاست «فشار حداکثری» دولت ترامپ خواهد داشت و سوءتفاهم‌ها و تنش‌ها را در منطقه خلیج فارس گسترش می‌دهد. 


وی هشدار داد با وجود خویشتن‌داری همه طرف‌ها در روزهای اخیر به نظر می‌آید همه انگشت‌های خود را روی ماشه گذاشته‌اند و مراقب اقدام و رفتار طرف مقابل هستند.


انتهای پیام/4106/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب