دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران:

گزینش‌های سیاسی و ایدئولوژیک، نسل‌ها را از ادبیات «دل‌زده» کرده است

استاد دانشگاه فردوسی مشهد نکته‌ قابل تاملی را درباره ظهور نظام جدید آموزش و پرورش و آموزش عالی در کشورمان به نقل از محمدرضا ترکی شاعر، نویسنده و استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران بیان کرده است.
کد خبر : 4645

به گزارش آنا، مهدی زرقانی در صفحه شخصی خود در فیس‌بوک نوشت:


امروز با آقای دکتر ترکی گپ می زدیم درباره دوره مشروطه و این حرفها که ایشان نکته ای مطرح فرمودند، حیفم آمد با شما در میان نگذارم. بحث بر سر این بود که نظام آموزش و پرورش و بعد هم آموزش عالی ما وقتی برای نخستین بار ظهور کرد و جایگزین نظام مکتب داری کلاسیک شد، سوای فوایدی که داشت، موجب گسست ارتباط دانش اموزان با سنت ادبی و فرهنگی کلاسیک مان شد.


پیشترها بچه های ما در مکتب خانه ها گلستان می خواندند، حافظ می خواندند، شاهنامه می خواندند، مثنوی می خواندند اما تعلیم و تربیت جدید «علوم راقیه» را جایگزین کرد که البته به جای خود لازم بود و هست اما در مورد ادبیات، متونی را انتخاب کردند که خود می خواستند و این گزیشنها نیز از همان آغاز وجه سیاسی و ایدئولوژی داشت و در واقع گزینشی بود که نسل ها را از ادبیات دل زده کرد و ادبیات را تنزل داد به امور موهوم خیالی یا دستورات اخلاقی خشک و خشن یا اموری که وضعیت موجود را تثبیت می کرد و باقی قضایا؛ این شد که هر چه بر عمر اموزش و پرورش ما افزوده شد، فاصله نسلها از ادبیات دورتر و دورتر شد.


این از آن لحظات طنزآمیز تاریخ است که آموزش و پرورشی که قرار بود از جمله پیوندهای ما را با گذشته فرهنگی مان مستحکم تر کند، آن را سست تر کرد: گفتا ز که نالیم که از ماست که برماست.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب