دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 آبان 1394 - 13:47
همایش ملی جامعه، منابع طبیعی، آب و محیط زیست/

هادی خانیکی: موضوع محیط زیست بیش از حد سیاسی و جناحی شده است

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تأکید بر ضعف روزنامه‌نگاران کنشگر در حوزه محیط زیست گفت: انجمن‌های علمی باید دوره‌های آموزشی و تخصصی برای روزنامه‌نگاران حوزه محیط زیست برگزار کنند زیرا موضوع محیط زیست بیش از حد سیاسی و جناحی شده است.
کد خبر : 46108

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، هادی خانیکی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در اولین همایش ملی جامعه، منابع طبیعی، آب و محیط زیست که به همت انجمن جامعه شناسی ایران برگزار شد، به نقش ارتباطات، رسانه و محیط زیست اشاره کرد و گفت: اصحاب رسانه دچار ضعف‌های علمی و دانشی هستند و همچنین جای رشته ارتباطات محیط زیست در این میان خالی است به طوری که داشته‌های ما در حوزه ارتباطات محیط زیست و تعداد پایان‌نامه‌ها و رساله‌های فارغ التحصیلان دانشگاه محدود شده است که این ناشی از گسست ارتباطات از سازمان‌ها و نهادهای مسئول در حوزه‌های محیط زیست است.


وی ادامه داد: تاکنون به یاد ندارم از سوی هیچ نهاد رسمی برای صحبت راجع به ارتباطات محیط زیست دعوت شده باشم که این ناشی از گسست نهادهای اجرایی و رسانه‌ها است.


خانیکی ادامه داد: رسانه‌ها در بحران‌های زیست محیطی می‌توانند نقش مؤثری ایفا کنند زیرا در برجسته کردن بحران‌های محیط زیستی، آگاهی‌بخشی به مردم،‌ فرهنگ محیط زیست، اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی در این حوزه‌ها توانا هستند.


عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: مسئله محیط زیست صرفاً تخصصی و غیر سیاسی نشان داده می‌شود و گویا طرفداران و فعالان محیط زیست از روی بیکاری به این امر تزئینی می‌پردازند در حالی که در واقعیت چنین نیست و یک نگاه جناحی و سیاسی در محیط زیست حاکم است.


وی ادامه داد:‌ براساس تحقیقی که در سال 87 تا 91 بر روی موضوع ریزگردها صورت گرفت مشخص شد در سال‌های87 تا 91 منشأ بروز ریزگردها در رسانه‌ها، کشورهای همسایه، دولت‌های بیگانه صدام و آمریکا بودند در حالی که در همین موضوع در سال 92 و 93 مقصر اصلی دولت و سازمان محیط زیست معرفی شد. این تحقیق نشان می‌دهد موضوع محیط زیست بیش از حد جناحی و سیاسی شده است.


خانیکی یادآور شد: بسیاری از مسائل محیط زیست مانند گازهای گلخانه‌ای در رسانه‌های ما منعکس نشده است و زمانی به موضوع ریزگردها می‌پردازیم که گرد و غبار و ریزگردها از اهواز به سمت تهران حرکت کند بنابراین نزدیک شدن نخبگان و نهادهای مدنی به دولت در مورد بحران‌های حاد است.


عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی افزود: براساس تحقیقی که در افکار عمومی صورت گرفت مشخص شد آلودگی هوا پس از موضوعات هسته‌ای و رشد سرطان، توجه مردم را به خود جلب کرده و همچنین آب و خشکسالی دیگر موضوعات مورد توجه مردم در حوزه محیط زیست است.


خانیکی تأکید کرد: باید به نقش رسانه‌ها توجه بیشتری داشته باشیم و کمپین‌هایی برای طراحی محتوای رسانه‌ای در حوزه مسائل زیست محیطی ایجاد شود زیرا هنوز در کمپین‌ها مسائل زیست‌محیطی مورد توجه قرار نگرفته است. همچنین شبکه‌های اجتماعی و سایت‌ها در موضوعات محیط زیستی ساماندهی نشده‌اند.


عضو هیئت علمی علامه طباطبائی یادآور شد: صدا و سیما در اطلاع‌رسانی مسائل زیست‌محیطی وضعیت مناسبی ندارد. همچنین رسانه‌های مکتوب از داشتن روزنامه نگاران ورزیده محروم هستند بنابراین توصیه می‌شود انجمن‌های علمی برای روزنامه نگاران حوزه‌های محیط زیست کارگاه‌های علمی و آموزشی برگزار کنند زیرا روزنامه نگاران کنشگر ضعیف عمل می‌کنند. به عنوان مثال در حوزه میراث فرهنگی روزنامه نگاران کنشگر وجود دارند در حالی که جای این افراد در حوزه محیط زیست خالی است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب