ویژگیهای موشک کروز چیست؟
به گزارش خبرنگار حوزه امنیتی و دفاعی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، موشک کروز نوعی هواگرد بیسرنشین هدایتشونده است. در اغلب سامانههای کروز از نوعی موتور جت استفاده میشود؛ در حالیکه موشکهای دیگر از موتور راکتی استفاده میکنند.
موشکهای کروز برای جلوگیری از تشخیص توسط رادارهای دشمن، معمولاً تمام مسیر خود را در ارتفاع بسیار پایین و با سرعت تقریباً ثابت با سرعت مافوق صوت یا نزدیک به صوت طی میکنند.
موشکهای کروز کلاهک جنگی بزرگی دارند که به وسیله آن میشود اهداف را با دقت بسیار و در فاصلههای طولانی منهدم کرد. موشکهای کروز جدید میتوانند با سرعتهای مافوق صوت یا سرعتهای زیرصوت حرکت کنند و بهطور خودکار مسیریابی انجام دهند و توانایی حرکت در ارتفاعهای بسیار پایین با هدف فرار از رادار را دارند.
ویژگیهای موشک کروز
موشک کروز دارای چهار ویژگی است: اول، اینکه موشک کروز در ارتفاع پایین جو (زیر ۳۰ کیلومتر) با استفاده از نیروهای آیرودینامیکی پرواز میکند؛ دوم، اینکه موشک کروز در طول پرواز قادر به تغییر مسیر و ارتفاع است و میتواند بارها این کار را انجام دهد.
سومین ویژگی موشک کروز مربوط به بُرد موشک بوده؛ یعنی بُرد موشک کروز معمولاً بیش از ۵۰ کیلومتر است و چهارمین ویژگی اینچنین است که در تمام مسیر هدایت میشود و حامل انواع مختلفی از کلاهک جنگی است.
موشک کروز با موتور توربوجت پروازی شبیه هواپیما دارد و در برخی نسخهها از یک موتور توربوفن بهره میبرد.
موشک کروز سرعت کمی دارد و دارای موتورهای ضعیفی نسبت به موتورهای هواپیماهای نظامی هست و اکثراً حتی از هواپیماهای غیرنظامی نیز کندتر پرواز میکند.
دقت فوقالعاده موشک کروز در برابر سرعت کم
موشک کروز بهدلیل سرعت کمترش دقت فوقالعادهای دارد و میتوان این نوع موشک را از بالا یا با هر زاویه دیگر به سمت هدف شلیک کرد و این امتیازی است که موشک بالستیک از آن برخوردار نیست.
موشک کروز قابلیت شلیک از لانچرهای نصبشده در ناو، زیردریایی، قایق، هواپیمای جنگی و نیز زمین را دارد.
تفاوت موشک کروز با پهپاد این است که موشکهای کروز فقط بهعنوان سلاح استفاده میشوند و کلاهک جنگی بخشی از بدنه آنها است.
سامانههای هدایت موشکهای کروز بسیار متنوع است؛ ازجمله سامانه انطباق متقابل پشت سرهم جغرافیایی (Terrain Counter Matching)، سامانه CDS یا Cross Detection System که از خاصیت انعکاس امواج راداری در سطح زمین و یکسان نبودن آن در نقاط متفاوت استفاده میکند و سامانه موقعیتیابی جهانی (GPS).
موشک کروز برای مخفی ماندن از دید سیستمهای راداری، دارای خصوصیتهای ذیل است:
۱- سطح مقطع راداری کمی دارد که ردیابی آن را برای سیستمهای ضدموشکی راداری مشکل میکند.
۲- به خاطر استفاده از موتور توربوفن، حرارت کمی تابش میکند و در نتیجه امکان قفل حرارتی روی آن نیز کم است.
۳- به خاطر پرواز در سطح پایین عمدتاً از دید رادارها پنهان میماند. ردیابی و انهدام موشکهای کروز با کلاهک اتمی بهدلیل پرواز نزدیک به زمین برای سیستمهای ردیاب و رادار مشکل است و به این دلیل جزء سلاحهای هستهای استراتژیک محسوب میشوند.
موشکهای کروز را میتوان از نظر اندازه، سرعت و چگونگی پرتاب به سه دسته «زمینپایه»، «هواپایه» و «دریاپایه» تقسیمبندی کرد.
گزارش از سعید امینی
انتهای پیام/4079/پ
انتهای پیام/