30 ترفند آسان برای یادگیری سریعتر
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، اگر حافظه یا نحوهی فراخوانی حافظه توسط ذهن براتون اسرارآمیز به نظر میرسه، باید بگم که شما تنها نیستین. دانشمندان و فلاسفه برای حدود 2 هزار سال هست که دارن سعی میکنن بفهمن که حافظه چطور کار میکنه و هنوز هم دارن به کشفهای جدیدی در این زمینه میرسن. برای مثال، دانشمند بریتانیایی که بزرگترین جایزه علم اعصاب در دنیا به ارزش 1 میلیون یورو رو برد، کشف کرد که یک پروتئین در مغز وجود داره که نقشی کلیدی در تشکیل حافظه و از دست دادن اون ایفا میکنه. اما هنوز کشفها و مفاهیم زیادی در پشت پرده بصورت کشف نشده باقی موندن.
تحقیقات زیادی که در طی این سالها انجام شده است، نشان داده که ما با رعایت نکات و تکنیکهای خاص میتوانیم به تقویت حافظه خود بپردازیم و ذهن خود را برای یادگیری بیشتر و بهتر آماده کنیم.
سه مرحله برای پردازش حافظه وجود دارد
1- رمزگذاری
اولین قدم در ساخت یک حافظه “رمزگذاری” نام داره. وقتی که به رویداد خاصی اشاره میکنین یا یک بخشی از یک اطلاعات رو به سعی دارین به یاد بیارین، مغز شما بصورت دائم صداها، تصاویر، احساسات فیزیکی و احساسات دیگهی دخیل در این کار رو دریافت میکنه. بیایین یک مثال بزنیم. اولین سفرتون به یک شهر جدید. خاطرات شما از اون رویداد توسط سیستم بصری (برای مثال، ساختمانهای عجیب یا مناظر باشکوه)، سیستم شنیداری (صدای ماشینهای تحویل دهنده کالا) یا حتی سیستم بویایی (برای مثال بوهای مشخصی که از هر منطقه به مشام میرسه) ایجاد شدن.
“تحقیقات نشون دادن که اگر ما از “رمزنگاری معنایی” استفاده کنیم، میتونیم چیزها رو بهتر به یاد بیاریم و برای مدت بیشتری هم به حافظه بسپاریم.
2- ذخیرهسازی
تمامی این اطلاعات ریز و درشت در بخشهای مختلف ذهن شما ذخیره میشن. نورونها در مورد چیزی که شما دریافت کردین، سیگنالهایی رو بین هم رد و بدل میکنن. یعنی در واقع اونها دارن با هم “صحبت” میکنن و دارن ارتباطات موقت یا طولانی رو بین خودشون بوجود میآرن. به عقیدهی نورونشناسان، همین فعالیت نورونی و استحکام ارتباطات هست که حافظه رو بوجود میآره.
شبکهی نورونی موجود در مغز شما، نقشی کلیدی رو در ذخیرهسازی و بازیابی خاطرات ایفا میکنه.
دو نوع حافظه وجود داره: کوتاه مدت و بلند مدت. کوتاه مدت یا حافظهی مشغول، مثل چرکنویس ذهن میمونه. کاربرد این نوع حافظه وقتی هست که ذهن برای مدت موقتی و قبل از انتقال به حافظه بلند مدت، اطلاعاتی رو ذخیره میکنه. برای مثال به یادآوردن نوع غذایی که میخواین برای ناهار سفارش بدین، قبل از اینکه با پیکغذا تماس بگیرین. وقتی که غذا تحویلتون شد و اون رو میل کردین، ذهن میتونه اون اطلاعات (نوع غذای سفارش داده شده) رو فراموش کنه. اما حافظههای بلند مدت یعنی چیزهایی که شما برای مدتی مثل چند روز یا چند سال به خاطر میسپارین. مثل روندن دوچرخه یا اولین شامتون با کسی که دوستش دارین.
هر دو نوع حافظ (بلند مدت و کوتاه مدت) میتونن در اثر بالارفتن سن ضعیف بشن. چون مغز سلولهای مرتبط با اون ارتباطات بین نورونها رو در طول زمان از دست میده. اما چنین چیزی حتمی هم نیست. همونطور که میشه با قویکردن ماهیچه، مغز رو تمرین داد، حافظه هم میتونه انتخاب کنه که از چیزی استفاده کنه یا از دستش بده.
3- بهیادآوری
و در نهایت برای یادآوری یک خاطره، مغز شما مسیرهای عصبی ایجاد شده در موقع تشکیل خاطره رو بازپخش یا بازبینی میکنه. به یادآوری مکرر اطلاعات به تقویت این ارتباطات و خاطرات کمک میکنه. و به همین خاطر هم هست که تکنیکهایی مثل بازبینی نوشتهها یا استفاده از فلشکارتها، در به یادآوری اطلاعات بهتون کمک میکنه.
به هر حال، وقتی چیزی رو یاد میآرین، این به یادآوری یک بازتولید دقیق از اولینباری که یک رویداد رو تجربه کردین یا به نکتهای رسیدین، نیست. چون که آگاهی شما از موقعیت فعلی با ذهن ترکیب میشه. به همین خاطر هم هست که بعضی از افراد ممکنه خاطرات اشتباه داشته باشن یا خاطراتشون در مورد وقایع در طول زمان تغییر کنه.
حالا که میدونیم حافظه چطور کار میکنه، میتونیم از این مفاهیم برای بهبود نگهداشتن حافظه و یادگیری استفاده کنیم. از اون جایی که تغییرات در سبک زندگی میتونه باعث بهبودهایی بیش از بهبود ذهن بشه؛ میخواهیم در مورد تغییراتی که میتونیم در سبک زندگی ایجاد کنیم، مطالبی رو عنوان کنیم.
تغییراتی در سبک زندگی که میتونه حافظه رو بهبود بده
1- به جای مدت زمان مطالعه، بر تعداد دفعات «تکرار مطالب» تمرکز کنی.
2- مطالب را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید.
3- هر بخش را کاملا یاد بگیرید، سپس آنها را بههم مرتبط کنید.
4- فرآیند یادگیری را به یک بازی مفرح تبدیل کنید.
5- زمانهای مطالعه را کوتاه کنید، اما میزان تمرکزتان را بالا ببرید.
6- هنگام مطالعه پای خود را حرکت دهید.
7- برای فکر کردن غذا بخورید.
8- از داروهای تقویت حافظه استفاده کنید.
9- از اضطراب و افسردگی به دور باشید.
10- برای ارائهی ایدهی جدید بخوابید!
11- بین مطالعه استراحت کنید.
12- حین مطالعه در فواصلی پیادهروی هم داشته باشید.
13- موضوع مورد تمرکز خود را تغییر دهید.
14- اگر علاقهای به انجام مدیتیشن ندارید، چراغها رو خاموش کرده و وسط اتاق تاریک خود بنشینید. این کار به تمرکز شما میافزاید.
15- دوش بگرید. دوش و حمام کردن به یادگیری کمک میکند.
16- به موسیقی گوش دهید.
17- تندخوانی کنید.
18- از علامتها و نمادها برای حفظکردن مطالب استفاده کنید.
19- تصویری از مطلب مورد مطالعه داشته باشید.
20- با گوش کردن به نظرات دیگران در درون گروه مطالعه به دنبال فکر بکر باشید.
21- در خواب به فایل صوتی گوش کنید.
22- نوشتن از تایپ کردن مفیدتر است!
23- از برچسبهای رنگی برای طبقهبندی دفتر یادداشت و مجلهی خود استفاده کنید.
24- زبان خارجی بیاموزید.
25- بهتر است مشخص شود که چه چیزهایی را میدانید و چه چیزهایی را نمیدانید.
26- از ابزارهای لازم برای یادگیری استفاده کنید (کامپیوتر، ویدیو و ...).
27- از قانون 80 به 20 پیروی کنید.
طبق قانون 80 به 20، یادگیری 20 درصد از مفاهیم نیاز به صرف 80 درصد وقت و انرژیای دارد که برای مفاهیم دیگر اختصاص میدهیم؛ لذا باید هنگام برنامهریزی به این نکته توجه داشت.
28- به دیگران درس بدهید.
بهترین روش یادگیری این است که مطلبی را به دیگران آموزش دهید. این شما را مجبور به یادگیری کامل آن مطلب میکند.
29- از یادداشتهای پایانی استفاده کنید. بعد از پاراگرافهای کتاب، نظر شخصی خود را درج کنید.
30- از درخت حافظه استفاده کنید. استفاده از درخت حافظه هم به خلاصه کردن و هم به درک ارتباط درونی مطالب کمک میکند.
گردآوری شده از:
lifehack
سایت خانه آیلتس آفرینش
تسکولو
انتهای پیام/
انتهای پیام/