دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

نحوه بررسی رد صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس خبرگان چگونه است؟

قانون انتخابات نحوه بررسی رد صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس خبرگان را به‌روشنی مشخص کرده است.
کد خبر : 449574
1457543662972_Amir Kholousi-41-th4.jpg

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، نخستین انتخابات میاندوره‌ای دوره پنجم مجلس خبرگان رهبری همزمان با انتخابات مجلس شورای اسلامی در روز دوم اسفند امسال برگزار می‌شود.


بر همین اساس؛ انتخابات میاندوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در استان‌های تهران، خراسان رضوی، خراسان شمالی، فارس و قم از ساعت هشت صبح دوشنبه در فرمانداری های سراسر کشور و محل ثبت نام وزارت کشور  و برای انتخابات خبرگان در حوزه‌های انتخابیه آغاز شده است.


داوطلبان میاندوره‌ای مجلس خبرگان رهبری شخصاً یا به وسیله نماینده خود که به‌صورت کتبی معرفی شده باشد، می‌توانند از روز جمعه مورخ ۱۵ آذر ۱۳۹۸ لغایت روز پنجشنبه مورخ ۲۱ آذر به مدت هفت روز در ساعات اداری به فرمانداری مراکز حوزه‌های انتخابیه‌ مذکور و یا وزارت کشور مراجعه و با ارائه اصل شناسنامه عکس‌دار و کارت ملی، یک نسخه تصویر تمام صفحات شناسنامه، کارت ملی و دو قطعه عکس ۴*۳ جدید با تکمیل پرسشنامه اعلام داوطلبی نسبت به ثبت نام خود اقدام کنند.


بر اساس قانون مصوب، بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس خبرگان تنها بر عهده «فقهای شورای نگهبان» بوده و انتخاب مرجع و منبع این کار هم در اختیار فقها قرار دارد؛ بنابراین شورای نگهبان اجازه دارد تا از هر طریق، که ممکن است این مراجع 4 گانه هم یکی از آنها باشد، به بررسی وضعیت صلاحیت نامزدهای انتخابات خبرگان بپردازد. در «تبصره 1» این ماده قانونی مجدداً تصریح شده است که «مرجع تشخیص دارا بودن شرایط فوق، فقهای شورای نگهبان قانون اساسی است.»


در واقع بر اساس این تبصره قانونی، موضوع «احراز اجتهاد» تمام نامزدهای انتخابات به غیر از «کسانی که رهبر معظم انقلاب به‌صورت یا تأییدی اجتهاد آنان را تأیید کرده باشد» بر عهده «فقهای شورای نگهبان» است و فقهای این شورا هم، خود در هر دوره تعیین می‌کنند که از چه راه و روشی به بررسی این موضوع خواهند پرداخت. چه آنکه در این دوره مبنای اصلی «احراز اجتهاد» نامزدهای انتخابات خبرگان، «آزمون کتبی» بوده است.


با پایان یافتن آزمون شفاهی فقهای شورای نگهبان از داوطلبان نمایندگی پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، از روز دو‌شنبه پنجم بهمن‌ماه، اسامی تأیید، رد و عدم‌احراز صلاحیت‌شدگان نمایندگی مجلس خبرگان رهبری از سوی شورای نگهبان به وزارت کشور اعلام می‌شود و وزارت کشور هم این اسامی برای اطلاع داوطلبان در اختیار استانداری‌ها و فرمانداری‌ها قرار می‌گیرد. 


بر اساس ماده ۳ قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری، خبرگان منتخب مردم باید دارای شرایط زیر باشند:


الف – اشتهار به دیانت و وثوق و شایستگی اخلاقی.


ب – اجتهاد در حدی که قدرت استنباط بعض مسائل فقهی را داشته باشد و بتواند ولیّ فقیه واجد شرایط رهبری، را تشخیص دهد.


ج – بینش سیاسی و اجتماعی و آشنایی با مسائل روز.


د – معتقد بودن به نظام جمهوری اسلامی ایران.


ﻫ - نداشتن سوابق سوء سیاسی و اجتماعی.


تبصره ۱ – مرجع تشخیص دارا بودن شرایط فوق، فق‌های شورای نگهبان قانون اساسی می‌باشند.


تبصره ۲ – کسانی که رهبر معظم انقلاب – صریحاً و یا ضمناً – اجتهاد آنان را تأیید کرده باشد، از نظر علمی نیاز به تشخیص فق‌های شورای نگهبان نخواهند داشت.


تبصره ۳ – ضرورت ندارد که نمایندگان، ساکن و یا متولد حوزه انتخابیه خود باشند.


انتهای پیام/4082/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب