رفع نگرانی چایکاران با ساخت دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ در راستای پیشبرد اهداف علمی و اقتصادی نظام مقدس جمهوری اسلامی، تحقق شعار اقتصاد مقاومتی و بهمنظور بهرهمندی مستمر از خرد جمعی، تجربیات و توانمندی نیروهای بومی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان با همکاری سازمان چای کشور اقدام به اجرای طرحهای مشترک علمی-پژوهشی کردند.
سازمان چای کشور بهعنوان دستگاه مباشر، مسئول خرید و تحویلگیری برگ سبز چای، به نرخ خرید تضمینی از کشاورزان و تحویل آن به کارخانجات چایسازی تعیین شده است. سازمان چای مکلف است ضمن نظارت دقیق بر فرآیند خرید تضمینی و اقدامات مورد نیاز برای ارتقای کیفیت برگ سبز چای، پیگیریهای لازم را در راستای ساماندهی چای کشور از طریق اجرای عملیات به زراعی، بهبود فرآوری و اصلاح ساختار کارخانههای چای، ترویج مصرف چای داخلی و توسعه بازاریابی این محصول انجام دهد.
براین اساس، طبق وظایف محوله، سازمان چای کشور به منظور مدیریت مناسب برای افزایش کیفیت برگ سبز چای خریداری شده توسط ناظران ذیربط، عدالت در خرید تضمینی و بالابردن میزان دقت، طرح پیشنهادی خود مبنی بر «سیستم هوشمند ارزیابی کیفیت برگ سبز چای» را با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان تهیه و تاکنون یک نسخه اولیه از آن را در پایان بهرهبرداری سال جاری آزمایش کرده است.
اهداف پروژه ساخت دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای چیست؟
با توجه به راهبردها و وظایف ذاتی سازمان چای درباره افزایش بهرهوری، کیفیت چای تولیدی و محصولات مرتبط به آن، میتوان اهداف زیر را برای تولید این سیستم هوشمند برشمرد:
نظارت دقیق در خرید تضمینی برگ سبز چای
رعایت عدالت در درجهبندی کیفی برگ سبز تحویلی کشاورزان چایکار
تعیین الگوی مناسب برای خرید کیفی محصول چای
تحقق سیاستهای کلان سازمان چای برای خرید یکنواخت
جمعآوری اطلاعات خرید از طریق اتصال این سیستم به سامانه مرکزی خرید برگ سبز چای
تشخیص تناسب برگ سبز تحویلی برای تولید چای مورد نظر (چای سیاه، سبز، اولانگ و...)
ارزیابی علمی برگ سبز چای منطبق با شاخصهای استاندارد ملی ایران در تمام کارخانجات
فراهم شدن امکان ارزیابی کیفی چای تولیدی براساس ارزیابی کیفیت برگ سبز
هوشمندسازی سیستم خرید برگ سبز چای و انطباق آن با آخرین تکنولوژیهای روز
فراهم شدن بستر لازم برای ورود فناوری هوشمندسازی به بخش تولید چای
تشریح مراحل ساخت دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای
فعالیتهای سختافزاری (طراحی و پیادهسازی محفظه نمونهبرداری چوبی، جمعآوری سیستم کامپیوتری و دوربین، طراحی سیستم الکتریکی و نورپردازی)
ایجاد نرمافزار جمعآوری داده
تنظیم رویه جمعآوری نمونه در راستای استانداردسازی نمونههای جمعآوری شده
انجام نمونهبرداری در شهرهای لاهیجان، فومن، سیاهکل و لنگرود در چند نوبت
پیادهسازی سیستم هوشمند تشخیص با استفاده از نمونههای به دست آمده با دقت حدود 85 درصد در دادههای آزمون
بررسی سیستم هوشمند در محیط کارخانه در حضور کارشناسان سازمان چای و به دست آمدن نتایج مطلوب
طراحی و پیادهسازی رابط کاربری برای نمایش نتایج به دست آمده در سیستم هوشمند
جزئیات مراحل آتی ساخت دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای
افزایش توان سختافزاری سیستم مورد استفاده
طراحی دستگاه مکانیکی و هماهنگسازی سیستم تشخیص هوشمند
مستقرشدن دستگاه طراحی شده در کارخانه چای
پردازش برخط نمونهها در طول فصل برداشت
انجام نمونهبرداری با سرعت بیشتر و دقت بالاتر و مورد آزمون قراردادن سیستم به صورت موازی
خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا برای بررسی جزئیات ساخت دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، سلسله گفتگوهایی را با رئیس دانشگاه، مدیر و محقق پروژه (ارائه موضوع پایاننامه) انجام داده است که در این شماره گفتگو با صادق ساعی محقق این پروژه و دانشجوی کارشناسی ارشد رشته کامپیوتر واحد لاهیجان را میخوانیم.
ساعی با تشریح اهداف خود از ساخت دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای و در پاسخ به این پرسش که آیا ساخت این دستگاه محصول پایاننامه شما بوده است؟ اظهار میکند: «ابتدا باید بگویم که خانواده من نسل در نسل در کار کشاورزی و کشت و برداشت چای فعالیت دارند؛ بنابراین در این زمینه دغدغه داشتم.»
وی اضافه میکند: «در جمع یکی از دوستان پیشنهاد شد که روی این موضوع کار کنیم و من نیز تحقیق را آغاز کردم؛ البته نه به این صورت که به نتیجه 100 درصد برسم؛ اما به هر صورت حدود یک سال روی این موضوع بهصورت تکبرگی کار کردم.»
دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای ناظران را بیکار میکند؟
محقق پروژه دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه با اختراع این دستگاه فعالیت ناظران تشخیص کیفیت برگ سبز چای چه خواهد شد؟ بیان میکند: «قصد من این نیست که تلاش ناظران سازمان چای را زیر سؤال ببرم، این دستگاهی است که کمک حال ناظر سازمان چای خواهد بود، بهعنوان مثال ناظر سازمان چای تشخیصی میدهد که من نظرش را قبول دارم؛ اما شخص دیگری خلاف نظر من را دارد، این دستگاه محصول برگ سبز چای را تست کرده و تأیید نهایی میکند.»
ساعی تأکید میکند: «اینکه برخی عنوان میکنند با تولید این دستگاه نقش ناظران از چرخه تولید چای حذف خواهد شد به هیچ عنوان صحیح نیست.»
قصد من این نیست که تلاش ناظران سازمان چای را زیرسؤال ببرم، این دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای است که کمک حال ناظر سازمان چای خواهد بود.
وی یادآور میشود: «قصد داریم با استفاده از تکنیکهای پردازش تصویر، کیفیت برگ سبز چای را مورد ارزیابی قرار دهیم. حال پایاننامه من درباره تکبرگ بود، به عنوان مثال از تکبرگ به صورت جدا عکس گرفتیم و به روشهای مختلف آزمایش کرده و به نتیجه 85 تا 90 درصدی رسیدیم و این یک جرقهای در حوزه تولید چای بود.»
محقق پروژه دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای با بیان اینکه دو هفته پیش کار ساخت دستگاه به پایان رسید، متذکر میشود: «بعد از تدوین پایاننامه، یک سال روی ساخت دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای کار کردیم.»
ساعی تبیین میکند: «استارت ساخت دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای از دو سال پیش خورد در تدوین پایاننامه نیز یک سال به طول انجامید. بعد از مهر و آبان سال 1397 کار روی دستگاه را آغاز کردیم و مهر 98 تست اولیه را انجام دادیم که با موفقیت 80 درصدی مواجه بود و هنوز هم نیاز به کار دارد و پیشبینی میکنیم تا سال 1400 این دستگاه به تولید انبوه رسیده و به فروش برسد.»
وی درباره قیمت حدودی ساخت دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای چنین توضیح میدهد: «این موضوع در حیطه کاری من نیست و باید قیمت کارشناسی شود. مهندسان مکانیک، پزشکی و کسانی که در این کار تخصص دارند، باید بررسی کرده و نظر بدهند.»
قیمت پیشنهادی دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای؛ زیر 100 میلیون تومان
محقق پروژه دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای خاطرنشان میکند: «در هر صورت برآورد ما زیر 100 میلیون تومان است.»
از مهر و آبان سال 1397 کار روی دستگاه را آغاز کردیم و مهر 98 تست اولیه را روی این دستگاه انجام دادیم که با موفقیت 80 درصدی مواجه بود و هنوز هم نیاز به کار دارد و پیشبینی میکنیم تا سال 1400 این دستگاه به تولید انبوه رسیده و به فروش برسد.
ساعی عنوان میکند: «نمونه خارجی در زمینه برگ سبز چای وجود ندارد، بهعنوان مثال شاید در زمینه میوههای دیگر مانند زیتون، سیب و ... دستگاهی مشابه تشخیص کیفیت برگ سبز چای وجود داشته باشد؛ اما روش آنها فرق میکند.»
وی با بیان اینکه عنوان پایاننامه من «درجهبندی برگ سبز چای با استفاده از تکنیکهای پردازش تصویر» بود به آنا میگوید: «دغدغه ما در استان گیلان ساخت چنین دستگاهی بود؛ این یک کار گروهی و در حال تداوم است؛ بهخصوص لاهیجان، شهرستانی که پایتخت چای است.»
محقق پروژه دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای درباره این پرسش که هندوستان، بنگلادش و کشورهای دیگر در زمینه چای فعالیت میکنند؛ اما این دستگاه را ندارند، فکر میکنید میتوان این دستگاه را به آن کشورها صادر کرده و درآمدزایی ارزی کرد؟ خاطرنشان میکند: «ابتدا باید دستگاه را سال 99 در ایران تست نهایی کنیم. از سال آینده شروع به راهاندازی این دستگاه در کارخانهها میکنیم و در صورتی که با موفقیت انجام شد، میتوانیم به کشورهای دیگر نیز صادر کنیم.»
ساعی مطرح میکند: «باید کارخانهای برای تست دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای راهاندازی شود؛ بهعنوان مثال باید یک کارخانه در اختیار ما قرار دهند تا بتوانیم این دستگاه را در آن کارخانه تست کنیم.»
وی درباره اینکه ممکن است در آینده با حمایت مسئولان، کارخانه مستقل برای تولید انبوه دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای داشته باشید، میافزاید: «خیر. فعلاً در مرحله آزمایش هستیم و نیاز به کارخانه نداریم. خودمان در حال فعالیت هستیم و فقط میتوانیم برای تست نهایی در کارخانهای این دستگاهها را مورد ارزیابی قرار دهیم. از اکنون نمیتوانیم روی تولید انبوه کار کنیم.»
محقق پروژه دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای متذکر میشود: «از سوی دیگر محصول چای فصلی است و از ابتدای اردیبهشتماه آغاز میشود و تا پایان مهرماه ادامه پیدا میکند.»
موضوع تشخیص کیفیت برگ سبز چای محصول پایاننامه است
ساعی اشاره میکند: «برای اینکه این دستگاه را با بهترین کیفیت بسازیم نیاز به بودجه داریم و با این کار به چایکاران و کشاورزان کمک زیادی میشود. با این دستگاه چایکاران کیفیت برگ چای خود را مورد ارزیابی قرار میدهند و دیگر نگرانی از بابت اشتباه ناظر ندارند و مطمئن خواهند بود که کیفیتی که دستگاه تأیید میکند، دقیق است.»
وی توضیح میدهد: «این کار فردی نبود؛ بلکه گروهی بود که کارشناسان سازمان چای، IT و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان موفق به انجام آن شدند.»
محقق پروژه دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای با بیان اینکه هشت تا 10 نفر فعالیت مستمر، سنگین و مستقیم روی پروژه داشتند و 10 تا 15 نفر نیز به صورت غیرمستقیم به ما کمک کردند، تشریح میکند: «هزینهای که برای ساخت این دستگاه شد، 6 میلیون تومان بود و برخی قطعات آن از جمله سنسورها، CPU یا قطعات سختافزاری متعلق به کشورهای خارجی است؛ اما سایر قطعات برای ایران است.»
ساعی با بیان اینکه تمام تلاش ما این است که به قشر زحمتکش کشاورزان که مورد حمایت قرار نگرفتهاند، کمک شود، اظهار میکند: «موضوع ساخت این دستگاه محصول پایاننامه بنده است و پیشنهاد آن را به دانشگاه آزاد اسلامی بندرانزلی هم داده بودیم.»
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/