دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
هشتمین جشنواره نانو /9

معرفی دستگاه رسوب‌نشان شیمیایی از بخار به کمک پلاسما و نیتروژن‌دهی پلاسمایی

نسترن صائبی، گروه علم و فناوری آنا- شرکت دانش‌بنیان پلاسمافن آورامین در هشتمین جشنواره فناوری نانو که از 13 تا 16 مهر در نمایشگاه بین‌المللی برگزار شده بود، دستگاه‌های نیتروژن‌دهی پلاسمایی و دستگاه رسوب‌نشان شیمیایی از بخار به کمک پلاسما را معرفی کرد.
کد خبر : 44324

به گفته میلاد شمس‌الدین، کارشناس ارشد فنی پلاسمافن و فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی رشته مهندسی متالوژی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات و مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه امیرکبیر، این شرکت به پشتوانه دو دهه کار تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه دانشگاه و صنعت اقدام به طراحی و ساخت انواع دستگاه‌های مرتبط با عملیات حرارتی و مهندسی سطح کرده است. دستگاه‌هایی که در جایگاه خود از فناوری پیشرفته‌ای برخوردارند و در برخی موارد برای نخستین بار در کشور طراحی، ساخته و راه‌اندازی شده‌اند.


شمس‌الدین گفت: «این شرکت از سال 1393 در مجموعه شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدی قرار گرفته است و با استفاده از تسهیلات لیزینگ برای خریداران محصولات، در مقایسه با شرکت‌های دانش‌بنیان دیگر موفق عمل کرده است. همچنین این شرکت در زمینه انجام فرآیندهای عملیات حرارتی به کمک پلاسما و خلاء و ارائه مشاوره در زمینه‌های گوناگون مهندسی نیز فعال است و در جهت رفع مسائل و مشکلات صنایع مرتبط با مهندسی سطح نیز آمادگی انجام پروژه‌های مختلف را دارد».


وی درباره دستگاه رسوب‌نشان شیمیایی از بخار به کمک پلاسما گفت: «رسوب‌نشانی از فرآیندهای مهم در سخت‌کاری سطحی قطعات صنعتی به شمار می‌آید که طی آن با نشاندن رسوب ترکیبات حاصل از یک فرآیند شیمیایی روی سطح قطعه به کمک پلاسما مثل TiN، TiC و TiCN لایه‌هایی با خواص فوق‌العاده به دست می‌آید».


وی افزود: «لایه‌های ایجادشده بسته به ترکیب شیمیایی که دارند از چسبندگی، مقاومت به سایش و سختی بسیار بالایی برخوردارند. با استفاده از این روش می‌توان پوشش‌های دوتایی، سه‌تایی و چهارتایی به صورت تک‌لایه یا چندلایه را ایجاد کرد».


شمس‌الدین درباره مزایای این روش که PACVD نام دارد، گفت: «لایه‌نشانی روی قطعات صنعتی باعث سختی بسیار بالا و مقاومت آنها به سایش و پایداری در دماهای بالاتر، عدم اعوجاج قطعه، عدم تغییر تلورانس ابعادی، زیبایی لایه سطحی و انعطاف‌پذیری سیستم برای ایجاد پوشش‌های چندلایه می‌شود».



وی در مورد کاربرد این روش نیز گفت: «برای کلیه قطعاتی که مقاومت به سایش بسیار بالا مخصوصا در گستره دمایی بالا نیاز داشته باشند مثل مته‌ها، ابزارهای برشی، قلاویز، قالب‌های فورج و دایکست آلومینیوم کاربرد دارد».


دستگاه نیتروژن‌دهی پلاسمایی PN


شمس‌الدین در مورد این دستگاه گفت: «یکی از روش‌های سخت‌کاری سطحی، نیتروژن‌دهی پلاسمایی است که از محیط پلاسما برای نفوذ اتم‌های نیتروژن به سطح قطعات فولادی استفاده می‌شود. بر اثر این فرآیند، با تشکیل لایه‌های نیتریدی خواص سطحی قطعات از قبیل سختی، مقاومت سایشی، مقاومت خوردگی و مقاومت خستگی بهبود چشمگیری می‌یابد».


وی در مورد مزیت‌های روش نیتروژن‌دهی پلاسمایی گفت: اعوجاج کم قطعات عملیاتی‌شده، عملیات یکنواخت قطعات با هندسه و شکل پیچیده، امکان زدودن اکسیدها و آلودگی‌های سطحی در حین فرآیند، مصرف کمتر انرژی و گاز نسبت به سایر فرآیندهای نیروژن‌دهی، بهبود خواص اصطکاک و سایش 2 تا 8 برابر، بهبود مقاومت خستگی 20 تا 50 درصد و بهبود مقاومت خوردگی قطعات فولادی از مزیت‌های این دستگاه است».


وی افزود: «این روش قابل اعمال بر قطعات ماشین‌کاری شده بدون تغییر ابعاد و کیفیت سطح است و قابلیت اعمال بر تمام فولادها از جمله فولاد زنگ نرن و همچنین آلیاژهای آلومینیوم و تیتانیم را دارد». شمس‌الدین مهم‌ترین مزیت این روش را عدم آلودگی محیط‌زیست نامید.


به گفته شمس‌الدین، این روش برای تمام مواردی که مشکل اصطکاک، سایش، خوردگی و خستگی دارند کاربرد دارد که از میان آنها می‌‌توان به ابزار و قالب‌های برشی و شکل‌دهی، پانچ‌ها، چرخ‌دنده‌ها، میل‌لنگ‌ها، سیلندرها، پیستون‌ها، سوپاپ‌ها و قالب‌های تزریق پلاستیک، پمپ‌ها و آستری‌ها اشاره کرد.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب