دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آبان 1398 - 00:10
آنا گزارش می‌دهد؛

خط‌دهی نهضت آزادی به اصلاح‌طلبان/ سراب لیست‌های مهندسی‌شده اصلاحات با سامانه «سرا» پایان می‌یابد؟

سامانه «سرا» طرحی است که از سوی عماد بهاور دبیر جوانان نهضت آزادی مطرح شده و قرار است از طریق سازوکار رأی‌گیری آنلاین، لیست‌ نامزدهای نهایی اصلاح‌طلبان مشخص شود، اما ظاهراً‌ جریان اصلاحات از طریق این سامانه اهداف خاص را دنبال می‌کند.
کد خبر : 442774
471994_527.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکل‌های گروه سیاسی خبرگزاری آنا، اصلاح‌طلبان در نظر دارند با ایجاد یک شبکه یک‌پارچه نظرسنجی به‌نام «سامانه رأی‌سنجی اصلاح‌طلبان» یا «سرا» در محیط مجازی به یک لیست مشترک انتخاباتی دست یابند.


این طرح در آستانه تصویب است و به احتمال بسیار زیاد به تصویب خواهد رسید و در برداشت اول، آن‌چه که به ذهن می‌رسد این است که ایده شرطی کردن انتخابات و یا عدم شرکت در انتخابات از دستورکار طیف‌های مختلف اصلاح‌طلبی خارج شده و آن‌ها تصمیم گرفته‌اند در انتخابات شرکت کنند.


سامانه «سرا» چیست؟


سامانه «سرا» طرحی است که از سوی «عماد بهاور» از فعالان فتنه 88، دبیر جوانان نهضت آزادی و از فعالان ملی مذهبی، مطرح شده و قرار است از طریق این سامانه و با سازوکار رأی‌گیری آنلاین، نامزدهای لیست‌ نهایی اصلاح‌طلبان پس از تأیید ثبت‌نام‌کنندگان توسط شورای عالی سیاست‌گذاری توسط رأی مردم انتخاب شوند.


سامانه «سرا» چگونه کار می‌کند؟


شیوه کار این سامانه بدین‌صورت است؛ نامزد‌هایی که خود را از طیف اصلاح‌طلبان می‌دانند و قصد کاندیداتوری در انتخابات مجلس یازدهم را دارند،در سامانه «سرا» ثبت‌نام می‌کنند. هم‌چنین شرایطی برای حصول اطمینان از کیفیت نامزد‌های برگزیده‌شده از طریق سامانه مذکور در نظر گرفته شده که از جمله آن‌ها امضای منشور اصلاحات و پذیرش میثاق و تعهد به کناره‌گیری به‌نفع نامزد‌های فهرست نهایی برآمده از انتخابات مقدماتی و جلب حمایت حداقل یک‌سوم اعضای شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان در هر استان است و پس از کسب شرایط اشاره‌شده، به‌صورت آنلاین به رأی‌گیری عمومی گذاشته می‌شود.


این سامانه قرار است از اواخر دی ماه سال جاری شروع به کار کند و اعضای شورای عالی سیاست‌گذاری استان‌ها به‌عنوان لایه اول ثبت‌نام‌کنندگان در نظر گرفته شده است.


سامانه «سرا» در چه شرایطی شروع به کار خواهد کرد؟


سامانه «سرا» در شرایطی شروع به کار می‌کند که این روزها، گروه‌های مطرح اصلاح‌طلب مانند حزب «مردم‌سالاری»، «اعتماد ملی» و حزب «جمهوریت» از تشکیل پارلمان اصلاحات دلسرد شده‌اند و نسبت به عملکرد عارف در شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان انتقادات فراوانی دارند. هم‌چنین برخی از شخصیت‌های اصلاح‌طلب مانند غلامحسین کرباسچی به عملکرد رئیس دولت اصلاحات خُرده می‌گیرند.


برخی از تحلیل‌گران مسائل سیاسی معتقدند، تأسیس و به‌کارگیری این سامانه جدید از دی ماه سال جاری و آن هم در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان می‌دهد که اصلاح‌طلبان نتوانسته‌اند راه‌حلی برای برون‌رفت از اختلافات داخلی در موضوع شناسایی و انتخاب نامزدهای مدنظرشان از مسیر شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان بیابند و به بُن‌بست جدی برخورده‌اند؛ لذا دیگر کلام محمدرضا عارف همچون گذشته نافذ نمی‌افتد و اثرگذاری سال 92 و 94 را ندارد.


سامانه «سرا» با چه هدفی ایجاد شده است؟


برخی از تحلیل‌گران، یکی از اهداف ایجاد چنین سامانه‌ای را تشدید فشار بر شورای نگهبان می‌دانند. در واقع این احتمال می‌رود چون اصلاح‌طلبان با طرح پروژه‌هایی مانند شرطی کردن انتخابات یا تحریم انتخابات، حیات سیاسی خود را در خطر می‌بینند و می‌دانند که مردم به اهداف نهایی آنها در بازی با واژه‌ها پی برده‌اند و دیگر حنایشان رنگی ندارد، این بار پروژه جدیدی را با عنوان سامانه «سرا» در دستور کار قرار داده‌اند که بتوانند شورای نگهبان را تحت فشار قرار دهند.


طبق رویه گذشته، هرچه به انتخابات نزدیک‌تر می‌شود، حملات اصلاح‌طلبان به شورای نگهبان بیشتر و بیشتر شده و برای این‌که مانع عدم تأیید صلاحیت کاندیداهایی شوند که از لحاظ قانونی و حقوقی صلاحیت کاندیداتوری انتخابات مجلس را ندارند، به هر ریسمانی آویزان خواهند شد تا شورای نگهبان را تحت تأثیر جوسازی‌های منفی قرار دهند؛ لذا قرار است این بار سامانه «سرا» نقش ریسمانی را بازی کند تا به آن دست بیندازند.


از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند که اصلاح‌طلبان از طریق سامانه مذکور می‌خواهند افرادی را به‌عنوان کاندیداهای نهایی لیست واحد اصلاح‌طلبی معرفی کنند که به ظاهر مورد تأیید عموم مردم است و توسط مردم انتخاب شده‌اند، تا از این طریق اگر هر کدام از کاندیداهای معرفی شده در لیست واحد اصلاح‌طلبی رد صلاحیت شوند، این‌گونه نشان دهند که شورا با نامزدهای انتخاب‌شده توسط مردم در سامانه «سرا» مخالف است و آن را نپذیرفته است و می‌خواهند این بار از مردم مایه بگذارند و مردم را ابزاری علیه شورای نگهبان قرار دهند.


از آن‌جایی‌که شفافیت سامانه «سرا» کاملاً مشخص نیست و ابهامات بسیاری در خصوص شرایط ثبت‌نام‌کنندگان، رأی‌دهندگان و انتخاب‌شوندگان در سامانه مذکور وجود دارد. هم‌چنین دقیقاً معلوم نیست لیست واحد اصلاح‌طلبان چگونه بسته می‌شود و نیز حتی احتمال این‌که در لیست نهایی مورد نظر جریان اصلاحات مهندسی صورت گیرد، وجود دارد، دقیقاً همانند آن‌چه برای لیست پنجمین دوره شورای اسلامی شهر تهران اتفاق افتاد؛ اتفاقی که احمد حکیمی‌پور فعال سیاسی اصلاح‌طلب و دبیرکل حزب اراده ملت در گفتگو با آنا آن را تأیید کرده است.


بیشتر بخوانید:



پروژه‌ جدیدی که اصلاح‌طلبان این بار آن را دنبال می‌کنند، همان ایده سعید حجاریان است که می‌خواست با ایجاد سامانه‌ای شبیه به «سرا» و با دعوت عموم مردم برای پیوستن به این مکانیزم، موج اجتماعی‌ای را پس از رد صلاحیت‌ احتمالی برخی چهره‌های نه چندان خوش‌نام از منظر روبه‌روسازی شورای نگهبان با مردم ایجاد کند تا اصلاح‌طلبان از این حیث بتواند بر موج تولیدشده سوار شوند که در نهایت با فشار به نهادهای مربوطه، بستر حضور برخی نامزدهای تندرو و غیرخوش‌نام طیف اصلاح‌طلب را مهیا سازند.


یکی از نکاتی که در رابطه با سامانه «سرا» باید به آن اشاره شود، حمایت اعضای جبهه آزادی و سکولارها از این سامانه و پروژه جدید است که بهتر است بگوییم، این پروژه با حمایت قاطع اعضای نهضت آزادی پیش می‌رود، البته حمایت نهضت آزادی از جریان اصلاح مسبوق به سابقه است؛ زیرا در کنفرانس برلین در سال 1379 اشخاصی مانند «عزت‌الله سحابی» از اعضای مطرح نهضت آزادی مشابه حمایت امروز را از اصلاح‌طلبان انجام دادند.


سحابی در بخشی از سخنرانی‌ خود در کنفرانس برلین در حمایت از اصلاح‌طلبان گفت: «مشهود است مردم در انقلاب سال ۵۷ می‌دانستند چه نمی‌خواهند ولی نمی‌دانستند چه می‌خواهند، اما آن‌ها در انتخابات مجلس ششم نشان دادند که چه می‌خواهند و رأی «نه» و منفی به جریانات حاکم بر کشور دادند. این انتخابات توانست پس از ۲۰ سال جناح انحصارطلب و خشونت‌گرای حاکمیت را به گوشه‌ انزوا بکشاند».


گویا دوباره تاریخ برای اصلاح‌طلبان در حال تکرار است و آن‌ها به‌نوعی دست به دامن اشخاص و گروه‌هایی مانند «عماد بهاور» از اعضای نهضت آزادی شده‌اند که با قانون اساسی، جمهوری اسلامی و ولایت فقیه ضدیت دارند.


باید منتظر ماند و دید که جریان اصلاحات برای حضور در انتخابات مجلس چه برنامه‌ریزی قطعی دارند و از بین چندین پروژه‌ای که مدنظر دارند بالاخره کدام یک را اجرایی می‌کنند.


انتهای پیام/4079/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب