دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 مهر 1398 - 12:11

ترکیه در آستانه آغاز عملیات نظامی در شمال سوریه/ اعتماد به آمریکا کار دست کُردها داد

ترکیه در 24 ساعت آینده عملیات نظامی گسترده خود را در شمال سوریه آغاز می‌کند و این در حالی است که کردهایی که به آمریکا اعتماد کرده بودند، برای مقابله با حملات احتمالی در حال رایزنی با دولت سوریه هستند.
کد خبر : 429868

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: نشریه فارین پالیسی چاپ آمریکا در گزارشی به‌نقل از مقامات این کشور نوشت که ترکیه در 24 ساعت آینده عملیات نظامی گسترده خود را در شمال سوریه آغاز خواهد کرد. این در حالی است که در عرصه میدانی تجهیزات نظامی و نظامیان ترکیه در مرز شمالی سوریه مستقر شده‌اند و آماده انجام عملیات علیه شبه نظامیان کُرد هستند.


از سوی دیگر روز یکشنبه پس از اظهارات رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه درباره احتمال حمله قریب‌الوقوع به کردهای سوریه، تصاویری از استقرار تجهیزات نظامی و نیروهای این کشور در مرز سوریه منتشر شد.


خبرگزاری رسمی ترکیه (آناتولی) سه‌شنبه شب اعلام کرد که یگان‌هایی از نیروهای ویژه (کماندوهای) این کشور خود را به مرزهای سوریه رسانده‌اند. این نیروها از مناطق مختلف ترکیه به آنجا اعزام و در شهر «هاتای» مستقر شده‌اند و برای عملیات به شهر «غازی عینتاب» می‌روند. هدف از اعزام کماندوها پشتیبانی از نیروهای ترکیه در مرزهای سوریه عنوان شده است.


ادعای بی‌طرفی آمریکا میان ترکیه و کردها


دولت آمریکا که در سال‌های اخیر نقش عمده‌ای در حمایت از کردها برعهده داشته است، ناگاه پشت آنها را خالی و در بیانیه‌ای اعلام کرد که واشنگتن از عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه حمایت نمی‌کند و در آن مشارکت یا مداخله نخواهد کرد. بعد از آن اردوغان در تماس تلفنی با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا درباره ایجاد «منطقه امن» در شمال سوریه گفتگو کرد. 


دونالد ترامپ - رجب طیب اردوغان


همچنین یک سخنگوی وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که این کشور تغییری در شمار نظامیان خود در سوریه ایجاد نکرده است. این در حالی است که دو روز پیش، یک منبع بلندپایه وزارت دفاع آمریکا گفته بود که پنتاگون دستوراتی از دولت آمریکا برای عقب نشینی کامل نیروهای آمریکایی از سوریه بر اساس یک جدول زمانی کوتاه مدت دریافت کرده است.


وی درباره تصمیم ترکیه برای عملیات در سوریه گفت: متأسفانه ترکیه تصمیم گرفته است یک‌جانبه عمل کند. در نتیجه ما نیروهای آمریکا در شمال سوریه را از مسیر هجوم احتمالی ترکیه به نقاط دیگر منتقل کردیم. در حال حاضر ما هیچ تغییری در میزان حضور خود در سوریه ایجاد نکرده‌ایم.


آمریکا نوار شمالی سوریه که ترکیه قصد دارد علیه عناصر کُرد عملیات نظامی انجام دهد را منطقه امن می‌داند. این در حالی است که دمشق به طور مداوم از همه تلاش‌های مشترک ترکیه و آمریکا و نیز اقدامات یک‌جانبه در خاک سوریه به عنوان نقض آشکار حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه انتقاد کرده است. 


ترکیه: تهدیدات ترامپ ارزشی ندارند


حدود سه ماه پیش ترامپ پس از اعلام خروج نظامیان تروریست آمریکایی از شمال سوریه که با انتقاد نمایندگان جمهوری‌خواه همراه بود، در حساب کاربری خود در توییتر ترکیه را تهدید کرد که اگر اقدام نظامی علیه کردها انجام دهند، اقتصادشان نابود می‌شود.


ترامپ


«مصطفی شنطوب»‌، رئیس مجلس ترکیه روز گذشته در واکنش به این تهدید ترامپ گفت: آنکارا برای تهدیدات رئیس‌جمهور آمریکا ارزشی قائل نیست و اظهارات وی جنبه داخلی دارد. هیچ‌کس نمی‌تواند ترکیه را تهدید کند.


اعلام آمادگی کُردها برای مقابله با حملات احتمالی ترکیه به سوریه


پس  از استقرار نیروهای ارتش ترکیه در مرزهای سوریه «کینو گابریل»، سخنگوی نیروهای دموکراتیک (قسد) بر آمادگی این گروه در برابر هرگونه حمله احتمالی ترکیه به شمال سوریه تاکید کرد و گفت که نیروهای کرد با همه توان در مرزها مستقر هستند و به هرگونه حمله احتمالی پاسخ می‌دهند.


کردهای سوریه


ارتش ترکیه سه‌شنبه شب با هدف آغاز عملیات نظامی خود در شمال سوریه، روستاها و مناطق ترکیه‌ مقابل شهر «تل ابیض» را تخلیه کرد. آنکارا بعد از ماه‌ها تهدید و خط و نشان کشیدن برای شبه‌نظامیان مورد حمایت آمریکا در شمال شرق سوریه، دوشنبه شب از نخستین حملات هوایی خود علیه این شبه نظامیان در حد فاصل مرز عراق با سوریه در منطقه «مالکیه» سوریه خبر داد.


ترکیه شبه‌نظامیان یگان‌های مدافع خلق (شاخه نظامی حزب اتحاد دموکراتیک) و نیروهای دموکراتیک سوریه را شاخه سوری گروهک حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) و تروریست می‌داند.


کردها چوب اعتماد به آمریکا را خوردند


شاید بتوان تمایل ترکیه برای انجام عملیات نظامی یک‌جانبه در مرزهای شمال شرقی سوریه را نقطه آغاز تحول سیاسی در روابط میان کردها و آمریکا عنوان کرد. اردوغان گفته بود که عملیات مذکور می‌تواند موقعیت این کشور را در عرصه داخلی بهبود بخشد و قدرت و اعتبار ترکیه را برای مقابله با تهدیدات و خطرات راهبردی در مناطق مرزی تقویت کند.


کردهای سوریه


همچنین بنا بر ادعای آنکارا  این عملیات می‌تواند جایگاه ترکیه را در ساختار کشورهای شرکت کننده در مذاکرات آستانه بهبود بخشد و زمینه را برای اجرا نکردن تعهدات این کشور در قبال شهر ادلب فراهم کند، زیرا  مدعی است که می‌خواهد مقابل نیروهای مسلح کُرد بایستد. تقابل اردوغان با آمریکایی‌ها در شمال شرقی سوریه و تلاش آنها برای ایجاد منطقه امن باعث شد تا آنها توجهی به مشکلات میدانی نداشته باشند؛ چه اینکه نیروهای دموکراتیک سوریه یکی از همین مشکلات هستند.


نیروهای دموکراتیک کرد که حمایت‌های آمریکا را به عنوان پشتوانه همراه خود داشتند، در مقابل اردوغان قد علم کردند و گفتند که اگر ترکیه تهدیدات خود را اجرایی کند، وارد جنگ فراگیر با این کشور خواهند شد. این اطمینان  خاطر اکنون با اقدام آمریکا برای خروج نیروهای خود از مناطق مرزی میان سوریه و ترکیه به نگرانی تبدیل شده است. البته کردها باید به شانه خالی کردن آمریکا در حمایت از خود عادت کرده باشند؛ چه اینکه آنها زمانی که تصور کردند آمریکا ممکن است آنها را به ترکیه ترجیح دهد و منافعشان را حفظ کند، اشتباه بزرگی مرتکب شدند.


سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان شب گذشته در سخنرانی خود به مناسبت عزاداری امام حسین(ع) در ضاحیه جنوبی بیروت به این موضوع پرداخت و گفت: آمریکا کُردهای سوری را به حال خود رها کرد و این سرنوشت کسانی است که به آمریکا تکیه می‌کنند. تجربه نشان می‌دهد آمریکایی‌ها از هم‌پیمانان خود حمایت نمی‌کنند و هیچ احترامی برای توافقات قائل نیستند.



وی افزود: آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر گرانقدر ایران بارها فرمودند که با آمریکا مذاکره نمی‌کنیم، زیرا نمی‌توان به آمریکا اعتماد کرد. چگونه می‌توان به دشمنی که تاریخی پر از خیانت دارد، اعتماد کرد؟ کردها را در شرق فرات ببینید، آمریکا با آنها چه کرد؟ سیدحسن نصرالله تاکید کرد که «نمی‌توان به ایالات متحده اعتماد کرد، زیرا هر کس که به آن تکیه کند را خوار و ذلیل می‌کند.»


گمانه‌زنی درباره تغییر بافت جمعیتی شمال سوریه


برخی رسانه‌های خبری منطقه در تحلیلی از اوضاع شمال سوریه این‌گونه عنوان کرده‌اند که ترکیه قصد دارد با ادعای مقابله با تروریسم و تهدید خواندن کردهای شمال سوریه، بافت جمعیتی مناطق شمالی این کشور را هم‌راستا با مناطق جنوبی ترکیه تغییر دهد؛ چه اینکه اردوغان پیش‌تر گفته بود پس از عملیات نظامی قصد دارد منطقه را به دولت سوریه تحویل دهد.


ابراهیم کالین


«ابراهیم کالین»، سخنگوی دفتر ریاست جمهوری ترکیه روز گذشته درباره عملیات نظامی احتمالی علیه کردهای شمال شرق سوریه گفت: باید امنیت مرزی خود و همچنین امنیت آوارگان سوری را که قصد بازگشت به کشورشان دارند، فراهم کنیم.


وی با بیان اینکه عملیات احتمالی علیه تروریست‌ها باعث تغییر بافت جمعیتی در منطقه نخواهد شد و کسانی که این اقدام را انجام می‌دهند، در واقع یگان‌های مدافع خلق هستند، مدعی شد بعد از پاکسازی مناطق جرابلس، «الباب» و اعزاز از عناصر مسلح و شبه‌نظامیان کُرد، زمینه برای اسکان بیش از 2 میلیون آواره سوری فراهم خواهد شد که هم‌اکنون در ترکیه مقیم هستند.


سازمان ملل متحد نگران تحولات شمال سوریه


استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد امروز در نشست خبری خود درباره تحولات شمال سوریه نیز تصریح کرد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با نگرانی زیاد بیانیه‌های اخیر درباره شمال سوریه را دنبال می‌کند، به ویژه خطری که از ناحیه اقدامات احتمالی نظامی متوجه غیرنظامیان می‌شود.


استفان دوجاریک


وی با بیان اینکه سازمان ملل متحد از همه طرف‌ها می‌خواهد حداکثر خویشتنداری را به خرج دهند، افزود: دبیرکل تأکید کرد غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی باید همواره مورد حفاظت مداوم قرار گیرند. همچنین باید دسترسی ایمن به نیازهای زندگی که مورد نیاز غیرنظامیان است، تضمین شود تا نهادهای سازمان ملل متحد و همچنین شرکای انسان دوستانه آن بتوانند اقدامات حیاتی خود را در شمال سوریه انجام دهند.


سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد تصریح کرد: گوترش گفت که هیچ راه حل نظامی برای بحران سوریه وجود ندارد و تنها راه حل پایدار، روند مورد تسهیل سازمان ملل متحد در پیگیری قطعنامه 2254 شورای امنیت است.


انتهای پیام/4106/4033/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب