شفافسازی آراء نباید مغایر با قانون و شرع باشد
سیامک رهپیک در گفتگو با خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، در پاسخ به این پرسش که آیا شورای نگهبان میتواند آرای محرمانه مجلس شورای اسلامی را شفاف سازد؟ گفت: «شورا در ابتدا اظهار نظری درباره رأی مجلس شورای اسلامی ندارد؛ زیرا نمایندگان ملت باید قانونی را بنویسند و اگر مغایر با قانون اساسی و موازین شرعی نباشد، تصویب میشود؛ لذا شورای نگهبان پیش از تصویب قانون در مجلس و تصویب آن در شورای نگهبان نمیتواند آرای محرمانه نمایندگان مجلس را شفاف کند».
شفافیت آراء که امروز موافقان و مخالفان بسیاری دارد به موضوع شفافیت آرای نمایندگان در صحن علنی مجلس میپردازد.
صحبتهای جنجالی روزهای گذشته حجتالاسلام والمسلمین پناهیان در انتقاد از مخالفان شفاف شدن آرای نمایندگان، نظر افکار عمومی و خواص را به این طرح جلب کرد.
او در سخنان خود خطاب به وکلای ملت تصریح کرد: «آیا مجلس شورای اسلامی، چه کسی به شما حق داده که شفاف رأی ندهید و شفاف رأی دادن را تفتیش عقاید بدانید؟ بگویید چه چیزی را دارید از ملت پنهان میکنید؟». البته سخنان استاد حوزه و دانشگاه با موج وسیعی از انتقادات نمایندگان مخالف شفاف شدن آراء روبهرو شد.
طرح شفاف شدن آرای نمایندگان در ۱۴ شهریور۱۳۹۸ در رأیگیری مخفیانه از 194 نماینده حاضر با ۶۰ رأی موافق، ۱۰۸ رأی مخالف و پنج رأی ممتنع با یک فوریت طرح الحاق دو تبصره به ماده ۱۱۹ قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی که در مورد شفافیت آرای نمایندگان است، مخالفت شد.
موافقان این طرح معتقد هستند که با تصویب قانون شفافیت آراء، مردم از جزئیات اقدامات و فعالیتهای نمایندگانشان مطلع میشوند و اعتماد عمومی را افزایش میدهد.
اما نظر مخالفان شفاف شدن آرای نمایندگان در نوع خود جالب بوده است.
علی مطهری یکی از مخالفان این طرح میگوید: « در شرایط فعلی، شفافیت آراء را برای همه نمایندگان به صلاح نمیدانم ».
سهیلا جلودارزاده نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی معتقد است، « به قدری مشکلات هست که پیوستن به این کمپین در آن گم است».
علیرضا رحیمی نماینده اصلاحطلب مجلس میگوید: «شفافیت آرای نمایندگان موضوعی ابزاری و سیاسی است».
بهرام پارسایی نماینده مردم شیراز در خانه ملت اظهار کرد: « آثار مخرب شفافیت آراء محرز بوده و قطعاً بهنفع جامعه و دمکراسی نخواهد بود».
باید به این نکته اشاره کرد که بخش قابل توجهی از مخالفان طرح شفافیت آراء از اعضای فراکسیون امید و اصلاحطلب هستند.
اصلاحطلبان برای توجیه مخالفتشان با طرح شفافیت آراء که در بیشتر پارلمانهای جهان امری عادی و مرسوم محسوب میشود، شروع به ابهامزایی و شبههافکنی در میان افکار عمومی کردهاند.
علی مطهری نماینده مردم تهران مجلس شورای اسلامی به نمایندگی از اصلاحطلبان بهویژه فراکسیون امید با زیر سؤال بودن آرای اعضای شورای نگهبان و سایر نهادی تحت نظر رهبر معظم انقلاب، توجیهی دور از واقعیت ارائه کرد.
اما عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به این پرسش که آیا با نظر علی مطهری درباره شفاف شدن آرا و تصمیمات شورای نگهبان موافق هستید، گفت: «ما در این زمینه پیشگام هستیم. مشروح مذاکرات شورای نگهبان در حوزه قوانین در سایت ما است، البته چون مفصل بوده زمان میبرد که همه آن منتشر شود، اما تیمهای مختلفی مشغول هستند».
البته برخی از منتقدان طرح شفافیت آرای نمایندگان، این طرح را دلیلی بر محافظهکاری بیشتر نمایندگان میدانند، که مخالفان این نظر با رد چنین تحلیلی معتقد هستند نمایندگان از پاسخگویی به افکار عمومی فرار میکنند و چون پاسخی برای آرایشان ندارند با طرح مخالف هستند.
انتهای پیام/4079/
انتهای پیام/