دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 مهر 1398 - 11:30
آنا گزارش می‌دهد؛

ترامپ آرزوهای نتانیاهو را بر باد داد/ ناکامی بزرگ محور عبری-غربی در برابر نفوذ ایران

رئیس‌جمهور آمریکا در آستانه استیضاحی قرار دارد که خود آن را عملی می‌داند؛ تحولی که این روزها ناامیدی نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را در تکیه به وی برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه به همراه داشته است.
کد خبر : 429351
2.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: این روزها بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی حال و روز خوشی ندارد؛ در بُعد داخلی با پرونده سنگین فساد مواجه است و نتوانسته ائتلافی تشکیل دهد که بتواند شاید به بهانه در دست داشتن قدرت از کابوس زندانی شدن رها شود. در بُعد منطقه‌ای نیز ناکارآمدی ارتش این رژیم و سامانه‌ به اصطلاح گنبد آهنین با شلیک چندین خمپاره و موشک از سمت نوار غزه مشخص شده و تل‌آویو در حال خرد شدن زیر چکمه‌های محور مقاومت است.


پرده نخست؛


اسرائیل در راستای عادی‌سازی روابط با کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس به طور رسمی اعلام کرد که قصد دارد طرح «عدم تجاوز» را ارائه و اجرایی کند. «یسرائیل کاتس»، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در حساب کاربری خود در توئیتر بر گزارش شبکه 12 تلویزیون این رژیم صحه گذاشت و گفت که تل‌آویو با حمایت واشنگتن طرحی سیاسی با هدف امضای توافق‌نامه عدم تجاوز با کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس ارائه کرده است.


بنیامین نتانیاهو


وی این طرح را «تاریخی» توصیف کرد و مدعی شد که می‌تواند درگیری‌ها را کاهش دهد و گامی در راستای افزایش همکاری‌ها میان رژیم صهیونیستی و کشورهای حوزه خلیج فارس باشد. روزنامه «تایم آو اسرائیل» با انتشار این خبر نوشت: این اقدام اعترافی تاکتیکی به این موضوع است که کشورهای عربی مایل نیستند ایجاد روابط دیپلماتیک جامع با تل‌آویو را به طور یک‌جانبه انجام دهند؛ آن هم با وجود اینکه تل‌آویو نتوانسته است موضوع درگیری با فلسطینیان را حل و فصل کند.


وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نیز گفت: من برخی وزیران امور خارجه کشورهای عربی و جیسون گرینبلات، فرستاده ویژه دولت آمریکا به مذاکرات صلح خاورمیانه را در سفر اخیر به نیویورک برای مشارکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در جریان طرح جدید قرار دادم و واشنگتن نیز متعهد شد به همکاری‌ها در راستای ارتقای جایگاه اسرائیل در منطقه و جهان ادامه دهد.


پرده دوم؛ 


نتانیاهو در نخستین جلسه حزب لیکود پس از آغاز به کار کنست (مجلس رژیم صهیونیستی) بیست و دوم گفت: میلیاردها شِکِل (واحد پول رژیم صهیونیستی) با هدف حفظ امنیت این رژیم به بودجه نظامی افزوده خواهد شد به گونه‌ای که در تاریخ جز پس از جنگ اکتبر ۱۹۷۳ (مهر 1352) سابقه نداشته است.


روزنامه معاریو به‌نقل از نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نوشت که اسرائیلی‌ها باید خود را برای تصمیماتی سخت و مهم آماده کنند.


نتانیاهو


برخی از تحلیلگران سیاسی تأکید کردند که نتانیاهو در صورتی که بتواند ائتلاف دولتی جدیدی تشکیل دهد، بودجه وزارت جنگ را به میزان قابل ملاحظه‌ای افزایش خواهد داد. «بن کسبت»، تحلیلگر امور صهیونیستی در پایگاه خبری «المانیتور» گفت: اسرائیل خود را برای احتمال فروپاشی «جنگ میان جنگ‌ها» که علیه ایران در سوریه و به‌تازگی عراق انجام می‌دهد، آماده می‌کند و اینکه به ورود به جنگی حقیقی در همه جبهه‌ها مجبور شود که بخش وسیعی از خاورمیانه درگیر آن شود.


پرده سوم؛


شاهکار ادعایی ترامپ «معامله قرن» بود که آن را به وسیله گرینبلات به دامن نتانیاهو انداخت و بلندی‌های جولان را به عنوان «اشانتیون» ضمیمه سرزمین‌های اشغالی کرد. مقاومت ملت فلسطین، انتقادات مجامع جهانی و بازتاب منفی آن در میان دوستان منطقه‌ای و جهانی آمریکا، به‌تدریج رئیس‌جمهور آمریکا را نسبت به آن دلسرد کرد تا جایی که رونمایی از معامله قرن بارها به تأخیر افتاد و به‌تازگی مقامات آمریکایی درباره آن اظهار ناامیدی کردند.


پرده چهارم؛


مقابله با ایران، ارتقای جایگاه رژیم صهیونیستی در منطقه و حمایت مادی، اطلاعاتی و تسلیحاتی از تل‌آویو همه آن چیزی بود که نتانیاهو از لابه‌لای سخنان حمایتگرانه ترامپ برای خود می‌دید. ترامپ با وجود اظهاراتش بارها تلاش کرد با ایران ارتباط برقرار کند و حتی شماره تلفن خود را به سفارت سوئیس در تهران داد، ولی نتوانست مقابل نفوذ ایران در منطقه با وجود همه تحریم‌ها و فشارهایش ایستادگی کند. رئیس‌جمهور آمریکا و نتانیاهو در طرح ائتلاف امنیت دریایی خلیج فارس به همراه چند کشور متحد تنها ماندند و مجامع جهانی دیگر به اظهارات ترامپ و نتانیاهو اعتنای چندانی نمی‌کنند.


تکیه‌گاه نتانیاهو در آستانه استیضاح


روزنامه «هاآرتص» چاپ رژیم صهیونیستی در گزارشی به بررسی سیاست‌های ناکارآمد تل‌آویو، درماندگی عربستان در مواجهه با ایران و وضعیت استیصال ترامپ در داخل آمریکا پرداخت و نوشت: خبرها درباره ارتباط میان ریاض و تهران توجهات زیادی را در واشنگتن به خود جلب کرده و تحت‌الشعاع موضوع استیضاح ترامپ قرار نگرفته است. هم نتانیاهو و هم ترامپ باید از این موضوع رضایت داشته باشند که گزارش‌ها درباره نزدیکی میان دو رقیب اصلی در خاورمیانه به حاشیه رانده شده است.


محمد بن‌سلمان - بنیامین نتانیاهو


با وجود این، به حاشیه رانده شدن این دو رقیب اصلی در منطقه دال بر شکست مشترک آنها به شمار می‌رود. بر مبنای گزارش‌های رسیده از ریاض، تصمیم سعودی‌ها برای تعامل با تهران بازتاب ارزیابی آنها از این موضوع است که ترامپ توانایی آمریکا برای بازدارندگی در مقابل ایران به وسیله تهدید استفاده از نیروی نظامی را از دست داده است.


از سوی دیگر «جیمز جورج جترس»، مشاور سابق حزب جمهوری‌خواه در سنای آمریکا گفت: دونالد ترامپ با دردسر بزرگی در کنگره مواجه شده است و اگر فشار دموکرات‌ها و موج‌سازی رسانه‌ای آنها کارساز شود، بسیاری از چهره‌های جمهوری‌خواه در داخل و خارج از کنگره آماده هستند که به صف استیضاح کنندگان بپیوندند.


وی افزود: بسیاری از یاران سابق رئیس‌جمهور آمریکا به دنبال انتقام‌گیری از وی هستند و اشخاصی از درون جمهوری‌خواهان همچون جان بولتون، مشاور اخراجی امنیت ملی کاخ سفید ممکن است در پس افشای مکالمه تلفنی دردسرساز ترامپ با رئیس‌جمهور اوکراین باشند.


جترس تأکید کرد: جایگزین ترامپ، معاون اول وی مایک پنس خواهد بود که از نظر بسیاری از سران جمهوری‌خواه و دموکرات، رئیس‌جمهوری «نرمال» به شمار می‌رود.


در هر صورت با توجه به آخرین اخبار و موضع‌گیری «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا استیضاح ترامپ قطعی است. ترامپ نیز به این موضوع اعتراف کرد و روز جمعه گفت: معتقدم مجلس نمایندگان آمریکا از آرای لازم برای استیضاح برخوردار است، اما اطمینان دارم که مجلس سنا من را تبرئه خواهد کرد. از نظر آنها دست ترامپ در دسیسه‌چینی با یک طرف خارجی علیه رقیب انتخاباتی‌اش رو شده و با اینکه اتهام درباره همکاری با اوکراینی‌ها علیه بایدن عجیب است، اما خط دموکرات‌ها و توپخانه رسانه‌ای آنها به شکل گسترده‌ای به این موضوع دامن می‌زند.


اشتباه صهیونیست‌ها در تکیه به آمریکا


در اوضاع کنونی غرب آسیا، رئیس‌جمهور آمریکا یک ببر کاغذی به شمار می‌آید و نتانیاهو به غلط گمان می‌کرد که ترامپ می‌تواند به وی در پیشبرد طرح‌هایش شریکی ثابت و قابل اعتماد باشد.


صهیونیست‌ها اینگونه برداشت کرده بودند که ترامپ تهدید ایران برای رژیم صهیونیستی و خود آمریکا را درک کرده است و اولویت نخست وی سرکوب این تهدید است، اما گرایش‌های ترامپ به خودداری از تنش با ایران به تدریج از امیدواری‌های نتانیاهو کاست. درواقع اعتماد نتانیاهو به دلیل اقدام ترامپ در به رسمیت شناختن حاکمیت تل‌آویو بر بلندی‌های جولان و تصمیم وی برای انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی ناشی شده بود.


دونالد ترامپ - بنیامین نتانیاهو


هاآرتص درباره این موضوع نوشت: نتانیاهو بدون هیچ‌گونه ملاحظه‌ای ترامپ را پذیرفت و وی را قهرمان اسرائیل و بزرگ‌ترین رئیس‌جمهور حامی تل‌آویو که تاکنون در کاخ سفید حضور داشته، توصیف کرد. وی اسرائیل را به یک تیم تشویق‌کننده ترامپ و یکی از گروه‌های هوادار رئیس‌جمهور آمریکا تبدیل کرد.


این روزنامه صهیونیستی افزود: با از دست دادن قدرت نتانیاهو اسرائیل ممکن است به‌تدریج روند بازیابی خود را طی کند و به اوضاع عادی خود بازگردد، اما جنگ با ایران که نتیجه مستقیم سیاست خارجی ناسازگار ترامپ است، می‌تواند حتی برای مدت‌ها پس از رفتن نتانیاهو ویرانگر باشد. رویارویی فاجعه‌بار بالقوه می‌تواند تنها میراث طولانی‌مدت نتانیاهو باقی بماند.


انتهای پیام/4106/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب