منزوی شدن و کاهش محبوبیت آمریکا
گروه بینالملل خبرگزاری آنا- محمدمهدی عباسی: زمانی ریچارد نیکسون گفته بود «خدا با ملت آمریکاست؛ خواست خداوند این است که آمریکا رهبری دنیا را در دست گیرد.» آمریکایی که بعد از جنگ جهانی دوم و به ویژه بعد از پایان جنگ سرد و فروپاشی شوروی، یگانه ابرقدرت دنیا شد. ابرقدرتی که علاوه بر حضور نظامی و ساخت پایگاههای متعدد در سراسر جهان، با صدور فرهنگ و تفکر خود در قالب دینی زمینی به نام «سبک زندگی آمریکایی»، رهبری خود را در دنیا تثبیت کرد.
سبک زندگی هالیوودی و سینمای آمریکا نیز در فراگیری هرچه تمامتر آن نقش بسزایی ایفا کردند و محبوبیتی روزافزون برای این کشور در سراسر دنیا به وجود آوردند. قدرت نرم که شاید به دیپلماسی عمومی نیز شناخته میشد و هدف آن، نشان دادن تصویری مثبت و مطلوب از آمریکا بود، فضا را برای تحقق جمله نیکسون که به دنبال تحقق رهبری دنیا به وسیله آمریکا بود، به خوبی فراهم میکرد. پیشنیازی که بیتردید هر تمدنی که بخواهد رهبری دنیا را در دست گیرد، باید به آن مجهز باشد.
هر تمدنی بخواهد جهان را مدیریت کند، باید علاوه بر برخورداری از انگارههای قدرت سخت، انگارههای قدرت نرم خود را نیز جدی بگیرد. مشکل از آنجا کلید میخورد که قدرت نرم و دیپلماسی عمومی آن ابرقدرت رو به افول باشد، دیگر کشورهای جهان رهبریاش را نپذیرند و آن را به عنوان دشمن و اصلیترین تهدید خود ببینند، آن زمان است که تمدن پیشرو و راهبر، فقط حضوری نظامی و شاید سیاسی و اقتصادی در این کشورها خواهد داشت و در چشم مردمان آن کشورها با کاهش محبوبیت و انزوایی جدی مواجه خواهد بود. موضوعی که این روزها به شدت آمریکا و رهبری جهانیاش نیز با آن دست و پنجه نرم میکنند. چگونه؟ به آمارهای زیر توجه کنید:
چند سال پیش مؤسسه «گالوپ» از مردم دنیا پرسیده بود که بزرگترین تهدید جهان از دید آنها کدام کشور است، که 24 درصد مردم دنیا آمریکا را به عنوان بزرگترین تهدید معرفی کرده بودند.
همچنین زمانی که مؤسسه «پیو» از مردم کشورهای مختلف پرسیده بود چه میزان قدرت و نفوذ آمریکا را تهدیدی جدی برای خودشان میدانند، با پاسخی جالب حتی در کشورهای متحد آمریکا نیز مواجه شده بود. 67 درصد مردم کره جنوبی، 66 درصد مردم ژاپن، 49 درصد فرانسویها، 49 درصد آلمانیها و 46 درصد کاناداییها آمریکا را بزرگترین تهدید میدانند. جالبتر آنجاست که یک مؤسسه آلمانی سال گذشته میلادی از مردم این کشور پرسیده بود بزرگترین ترس آنها در دنیا چیست؟ که 69 درصد آنها یک دنیای خطرناک با سیاستهای دونالد ترامپ را مطرح کرده بودند.
زمانی که مؤسسه معتبر «زاگبی»، از عراقیها که سالها در اشغال نظامی آمریکا بودند نظرسنجی انجام داده بود، تنها 9 درصد مردم این کشور گفتند طرفدار آمریکا هستند و اکثریتی قابل توجه مخالفت خود را با این کشور نشان دادند. آمارهای اینچنینی بسیار هستند.
آری، در همین چند آمار ذکر شده مشاهده کردید که چگونه آمریکا با کاهش محبوبیت جهانی و انزوایی تاریخی مواجه است؛ موضوعی که حتی این روزها خود مردم آمریکا نیز به آن واقفاند، به گونهای که در نظرسنجی مؤسسه پیو، 57 درصد آمریکاییها اعتقاد داشتند نسبت به گذشته، جهان کمتر به آمریکا احترام میگذارد. موضوعی که اگر واشنگتن فکری به حال آن نکند، مناسبات آینده جهان بشری به گونه دیگری خواهد بود.
منابع:
- روداو
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/