خرید پاتریوت، باج آنکارا برای نفوذ در قلب کاخ سفید/ منافع ترکیه در آمریکا غیرقابل اغماض است
گروه بینالملل خبرگزاری آنا: رجب طیب اردوغان امروز در بخشی از مصاحبه خود با شبکه رویترز گریزی به صحبتهایش با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا زد و گفت که با ترامپ درباره خرید موشکهای پاتریوت رایزنی کرده است. این اقدام در حالی است که ترکیه همچنان مشتری پر و پا قرص سامانههای ضد موشکی اس ۴۰۰ روسیه به شمار میرود.
رئیسجمهور ترکیه با بیان اینکه قصد دارد در خلال سفر به نیویورک برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در زمینه جزئیات قراردادِ پیشنهادی گفتگو کند، درباره موضع ترامپ گفت: من پیشتر درخواست خرید را برای وی ارسال كرده و گفته بودم با وجود اینکه ما خواهان خرید ۱۰۰ دستگاه از سامانههای ضد موشکی اس ۴۰۰ هستیم، میخواهیم خریدار موشکهای پاتریوت شما نیز باشیم. من به وی گفتم که آنکارا تمایل دارد شروطی که برای خرید پاتریوت گذاشته میشود، کمتر از خرید اس ۴۰۰ نباشد؛ ترامپ به من گفت واقعاً جدی میگویی که من جواب دادم بله.
سیاست یک بام و دو هوای ترکیه
آنکارا در حالی از خرید موشکهای پاتریوت از آمریکا سخن میگوید که تا چندی پیش و همزمان با خرید سامانههای ضد موشکی اس 400 از روسیه بهراحتی از جنگندههای اف 35 آمریکا گذشت و در برابر تهدیدات دونالد ترامپ مبنی بر لغو قراردادهای نظامی ایستاد تا لبخند ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را در کنار قرارداد اس 400 همراه داشته باشد. نیاز ترکیه به سلاح آنگونه که مقامات دفاعی این کشور گفتهاند زیاد است و آنها به امضای قراردادهای نظامی با شرکای خود در منطقه و اروپا و آمریکا ادامه خواهند داد.
بعد از دیدار چندی پیش اردوغان با پوتین بود که آنکارا اعلام کرد قصد دارد علاوه بر روسیه با دیگر طرفهای خارجی نیز وارد مذاکرات صنایع نظامی شود و همین موضوع مقدمهای شد تا روز گذشته اردوغان از توافقش با ترامپ برای رایزنی بر سر خرید پاتریوتهای آمریکا خبر دهد. چرخش ترکیه به سمت روسیه در بحبوحه خرید اس 400، در آمریکا جنجال زیادی به پا کرد و منتقدان سیاستهای ترامپ، وی را بابت انتخاب ترکیه و سرمایهگذاری بر روی آن به عنوان متحد خود در ناتو تمسخر کردند.
آمریکا مزد تلاشهای ترکیه در شمال سوریه را پرداخت میکند!
آمریکا نیز در سیاست خود در قبال ترکیه دستخوش تغییراتی شده است که ظاهراً به موضع این کشور در قبال سوریه و منطقه امن در ادلب بازمیگردد؛ چه اینکه واشنگتن حدود دو ماه پیش قاطعانه از توقف همکاریهای خود با آنکارا بر سر تولید جنگندههای اف 35 خبر داد و حتی اعلام کرد که قصد دارد ترکیه را بابت خرید سامانههای ضد موشکی اس 400 از روسیه تحریم کند اما حالا موضوع امضای قرارداد با آمریکا برای خرید پاتریوت مطرح میشود.
با وجود توافق ترکیه و آمریکا بر سر همکاری در ایجاد و مدیریت منطقه امن در شمال سوریه، این توافق با دشواریها و پیچیدگیهایی مواجه است و چندی پیش مولود چاووشاوغلو وزیر امور خارجه ترکیه، آمریکا را عامل برهم خوردن توافق و اتخاذ تدابیری منفعلانه عنوان کرد.
در هر صورت باید گفت که ترکیه با توجه به نوع روابط اردوغان با پوتین و ترامپ، تمایل بیشتری به حفظ تعاملات خود با مسکو دارد و تلاش میکند آمریکا را به عنوان «پلیس شرور منطقه» از خود راضی نگه دارد. ترکیه در آمریکا منافعی دارد که نمیتواند آنها را نادیده بگیرد. پرونده فتحالله گولن، رهبر مخالفان ترکیه که اردوغان وی را از عوامل اصلی کودتای سال 2016 میلادی در این کشور میداند، همچنان باز است و شب گذشته نیز دولت آنکارا دستور بازداشت 223 نظامی دیگر در ترکیه را به اتهام ارتباط با جنبش گولن صادر کرد.
انتهای پیام/4106/4033/پ
انتهای پیام/