4 دلیل عمده قطع درختان توسط شهرداریها/ دستگاههای اجرایی از طرحهای دانشبنیان استفاده کنند
مسعود نصری دکترای منابع طبیعی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهینشهر در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا درباره دلایل قطع درختان در شهرها بهویژه در کلانشهرها اظهار کرد: از دلایل قطع درختان میتوان به موارد متعددی اشاره کرد. یکی اینکه امروزه شهرها نیاز به محورهای توسعه دارند و اکثر معابرشان سیستم ترافیک و حمل و نقل خوبی ندارد؛ بنابراین شهرداریها با تهیه طرحهای جامعی که دارند، طرحهای جایگزینی شبکهها و معابر فرسوده را انجام میدهند.
وی افزود: در شهر اصفهان نمونه این اقدام را مشاهده کردیم که برخی از معابر که در آنها اتوبانهایی احداث شد، خیابانهای قدیمی تخریب و درختان تنومند آن باید قطع میشد یا بهطور مثال در خیابان چهارباغ اصفهان برای ایجاد مترو، برخی از درختان در محل ایستگاههای مترو قطع شد که اینها همه به دلیل زیرساختهای توسعه شهری است که مجبورند در برخی مسیرها درختان را قطع کنند و در این زمینه حداقل کاری که میتوان کرد این است که جایگزینی برای این درختان درنظر گرفته شود؛ بنابراین یک دلیل قطع درختان به طرحهای توسعه فضای سبز بازمیگردد.
نصری ادامه داد: دلیل دیگر مربوط به مسائل ایمنی است، شرایط برخی از درختان بهگونهای است که از لحاظ فرم رویشی ممکن است با یک باد ملایم یا در شرایط آب و هوایی سخت، سقوط کنند و همانطور که میدانید اگر یک درخت روی یک خودرو یا عابران پیاده سقوط کند، تمام خسارت حاصلشده و ضرر و زیان برعهده شهرداری است.
طرحهای جامع دانشبنیان زیادی در دانشگاهها دنبال میشود
نصری بیان کرد: اکنون طرحهای جامع دانشبنیان در دانشگاهها دنبال میشود، یک طرح این است که یکسری استادان و دانشجویان روی این موضوع کار و وضعیت بیماری، پوسیدگی و ... درختان را بررسی میکنند و طرح دیگر نیز طرح بهروزرسانی وضعیت فضای سبز شهرداریهاست که برخی شهرداریها درختان خود را شناسنامهدار کردهاند و از تمام جنبههای مختلف اطلاعات مربوط به درخت را جمعآوری کرده و برخی از درختانی که نیاز به قطعکردن نداشته است را یا جابهجا کردهاند و یا اصلاً قطع نکردهاند.
وی خاطرنشان کرد: دلیل سوم قطع درختان به درختانی بازمیگردد که خشکیدهاند، به نظرم به دلیل بحران آبی که چند سال گذشته گریبان اکثر نقاط کشورمان را گرفته است، افت شبکه جریان آبهای زیرزمینی، منجر شده که برخی از درختان نتوانند از منابع آب زیرزمینی استفاده کنند و به مرور خشک شوند که نیاز است درختان جدید جایگزین این درختان شوند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهینشهر عنوان کرد: دلیل دیگر اینکه بحثهایی نیز هست که برخی افراد سودجو به سبب اینکه زمینهایشان در محدودههای شهری میافتد، بهدلیل تغییر کاربری درختان را قطع میکنند که اینها عمدتاً جنجالبرانگیز میشود و این افراد از مراجع مختلف مجوزهای لازم را میگیرند که بتوانند تغییر کاربری بدهند و زمین را از حالت باغی و ... به موارد شهری و ... تبدیل کنند تا سکونتگاهها را توسعه دهند.
نصری گفت: از طرف دیگر شهرداریها باید طرحهای جامع فضای سبز شهرها را اجرایی کنند که از نهادهای بالادستی به شهرداریها توصیه شده است و در این زمینه بانک اطلاعاتی فضای سبز و شناسنامهدار کردن درختان در حال کار هستند که امیدواریم بهزودی تمام شهرهای ما به این مهم برسند و هیچ درختی را بدون دید فنی و کارشناسی قطع نکنند.
وی درباره جابهجا کردن برخی از درختان بهجای قطعکردن همه آنها اظهار کرد: اکنون روی طرح جابهجایی درختان در بسیاری از شهرداریها کار میشود، در استان اصفهان در چند شهرداری این مورد استفاده میشود و برخی درختان با سیستمهای مدیریتی خیلی خوب جابهجا میشوند.
لزوم توجه شهرداریها به تغییر کاربری و ارتباط با مردم و دانشگاه
نصری اظهار کرد: در این خصوص باید مباحث تغییر کاربری بسیار مورد توجه شهرداریها قرار بگیرد و بحث طرحهای جامع شهری باید در ارتباط تنگاتنگ با مردم و دانشگاه انجام شود. این فرصت خوبی است که دانشگاهها به زمینههای مشاورهای و پژوهشی و همانطور که رهبر معظم انقلاب نیز سال گذشته فرمودند که «دانشگاهها قوه عاقله جامعه هستند»، ورود کنند. باید به این موضوع خیلی توجه کنیم و دستگاههای اجرایی به سمت دانشگاهها بروند و از پژوهشها و تحقیقاتی که در دانشگاهها شده است، استفاده کنند که این موضوع میطلبد هر روز سمینارها، جلسات و نشستهای مختلفی برگزار شود.
وی بیان کرد: ولی اینکه این ارتباط چگونه شکل بگیرد، میطلبد که آن ارتباط بتواند بر اساس بخشنامههای بالادستی که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تنظیم میشود، اجرایی شود و دولت تأکید بر استفاده از خدمات مشاوره دانشگاهها داشته باشد.
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/