دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 شهريور 1398 - 00:02
آنا گزارش می‌دهد؛

آموزش درآمدزایی در «شهرک گلخانه‌ای»/ هم درس بخوان هم پول‌دار شو!

راه‌اندازی کشت گلخانه‌ای جزء برنامه‌های اصلی دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفته و دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در این میان پیشرفت قابل توجهی داشته است.
کد خبر : 413292

گروه استان‌های خبرگزاری آنا- داود دهقانی محمودآباد؛ اواسط بهمن 1394 بود که بخشنامه کشت گلخانه‌ای برای تولید محصولات کشاورزی مورد نیاز کشور از سوی رئیس وقت دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ شد.


در این بخشنامه تأکید شده بود که در راستای تأمین درآمدهای غیرشهریه‌ای و استفاده از امکانات دانشگاه، واحدهای دانشگاهی در اراضی طرح شفا یا اراضی مازاد خود که دارای ظرفیت لازم برای کشت و زرع هستند، هرچه سریع‌تر به کشت گلخانه‌ای برای تولید محصولات کشاورزی مورد نیاز کشور اقدام کنند.


تا آن زمان تعداد محدودی از واحدهای دانشگاهی به این حوزه ورود کرده بودند و با ابلاغ این بخشنامه برخی دیگر از واحدهای دانشگاهی که شرایط مناسبی در این زمینه داشتند، طرح‌های علمی خود را با مشورت نخبگان این رشته و مشارکت استادان، فارغ‌التحصیلان و بخش خصوصی از متخصصان این رشته تهیه و به تصویب آن در شورای اقتصاد دانش‌بنیان و کمیسیون دائمی هیئت امنای استانی اقدام کردند که با این مصوبه شرکت دانش‌بنیان کشت محصولات گلخانه‌ای در دانشگاه‌ها رقم خورد که واحد گرگان یکی از آنها بود.


در دوره مدیریت جدید دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید مسئولان، این کار با قدرت و قوت بیشتری در عرصه عمل پیگیری و دنبال شد؛ به‌گونه‌ای که واحدهای دانشگاهی موظف شدند طرح واحد گرگان را الگوی خود قرار دهند و به این عرصه با ظرفیت کامل علمی و عملی ورود کنند.


گرگان از دیرباز به‌عنوان یکی از نقاط حاصلخیز ایران مطرح بوده و این منطقه که اکنون در قالب استان گلستان مطرح است، طبیعت متفاوت کوه، جنگل، چمنزار، جلگه، دشت، بیابان و شوره‌زار، دریا و خلیج، رودخانه و تالاب و زمین کشاورزی را یکجا در خود جای داده است، این ویژگی‌ها باعث شده که در طول تاریخ این خطه نقش تأمین‌کننده بخشی از مواد غذایی ایران را عهده‌دار شود.


با گام گذاشتن دانشگاه آزاد اسلامی به نسل چهارم دانشگاه‌ها که دانشگاه دانش‌بنیان و کارآفرین است، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان با این هدف و در راستای بخشنامه‌های ابلاغی اقدام به احداث گلخانه برای تولید انواع گیاهان مثمر و غیرمثمر کرد (سال 94) و آن را طرح شهرک گلخانه‌ای(شفا) نام‌ نهاد.


از آنجایی که راه‌اندازی کشت گلخانه‌ای برای تولید محصولات کشاورزی جزء برنامه‌های اصلی دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفته است، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در این زمینه موفقیت و پیشرفت قابل‌توجهی کسب کرد و اکنون با بهره‌برداری از چند فاز گلخانه واحد گرگان در گام‌های بعدی و پیش‌ رو شاهد اشتغال‌زایی برای دانشجویان در این طرح هستیم.


ابراهیم نصرالله‌نژاد مسئول این پروژه به‌منظور آشنایی بیشتر مردم و دانشگاهیان با طرح ایجاد گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا اظهار می‌کند: پروژه شهرک گلخانه‌ای نخستین پروژه‌ای است که در دانشگاه‌های سراسر کشور انجام‌ شده، یعنی این پروژه و یا شبیه آن در هیچ دانشگاهی نبوده و بعد از اجرای موفقیت‌آمیز آن در این واحد دانشگاهی بر اساس دستور دکتر طهرانچی همه واحدها مکلف به اجرای آن شدند.



مسئول شهرک گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان با بیان اینکه مساحت این گلخانه حدود پنج هکتار است، می‌افزاید: کار این شهرک از سال 95 آغاز شده و این پنج هکتار در مسیر بهره‌برداری به 9 فاز تبدیل‌ شده و اکنون‌ که در حال گفتگو با شما هستم، چند فاز آن به‌طور کامل به بهره‌برداری رسیده است.


نصرالله‌نژاد یادآور می‌شود: فاز 6 این پروژه پنج هکتار است و با تأمین اعتباری که توسط سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی انجام‌ شده، فازهای هفت و هشت و 9 این شهرک نیز به یاری خدا تا اواسط سال آینده با عنوان شهرک گلخانه‌ای فرهیختگان به بهره‌برداری می‌رسد.


وی خاطرنشان می‌کند: علاوه بر افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای دانشگاه، دانشجویان کار را در مزرعه آموزش می‌بینند و نه در کلاس درس، و ما می‌توانیم مهندسانی تربیت کنیم که وقتی وارد بازار کار می‌شوند مانند پزشکان و پرستاران کار کنند نه اینکه به دنبال کارآموزی باشند.


مسئول شهرک گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان با بیان اینکه اجرای طرح‌های دانشجویی در این گلخانه از دیگر اهداف پروژه بوده است، می‌گوید: بسیاری از پروژه‌های فوق‌لیسانس و دکتری توسط دانشگاه در حال مدیریت است و آنچه نیاز داریم و می‌توانیم در بخش گیاهان دارویی و گیاهان تزئینی آن را به ثروت تبدیل کنیم، تز پایان‌نامه حدود 10 نفر از دانشجویان به این سمت هدایت‌شده که برای ما راه‌حل ارائه کنند و به‌نوعی در حال اجرای طرح پایش در این زمینه هستیم.


نصرالله‌نژاد اظهار می‌کند: بر اساس دستور دکتر طهرانچی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در این زمینه به پایلوت تولید گل و گیاه در همه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی تبدیل‌ شده است و هر دانشگاهی که خواسته باشد در این رشته فعالیت کند، واحد گرگان آن دانشگاه را راهنمایی و توجیه خواهد کرد.


وی با بیان اینکه واحدهای دانشگاهی بهشهر، علوم و تحقیقات، لرستان و شهر انار برای راهنمایی مراجعه کرده‌اند، خاطرنشان می‌کند: این واحدهای دانشگاهی در پروژه حضور پیدا کرده‌ و از نزدیک در جریان کار قرار گرفته‌اند، برخی از واحدهای دانشگاهی در حال برنامه‌ریزی و نامه‌نگاری هستند و برخی دیگر کار را آغاز کرده‌اند.


مسئول شهرک گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان اظهار می‌کند: از ابتدای کار حدود 8 میلیارد تومان برای این گلخانه هزینه شده و هر چند تاکنون به‌طور کامل به بهره‌برداری نرسیده‌ است؛ اما حدود 2 و نیم میلیارد تومان فروش داشته‌ایم و حدود 8 میلیارد تومان سرمایه‌ای داریم که در گلخانه‌ها موجود است که تقریباً 2 و نیم میلیارد تومان سرمایه ثابت ماست.



نصرالله‌نژاد با تشریح فعالیت‌هایی که در این گلخانه انجام‌ شده، می‌گوید: در این گلخانه آناناس تولید کرده‌ایم و در حال کار روی بذر بعضی از گیاهان هستیم که رئیس دانشگاه هم از این اقدامات مطلع است.


وی با بیان اینکه در این گلخانه به‌صورت تخصصی بر روی گیاهان زینتی کار می‌کنیم، می‌‌افزاید: تمرکز فعالیت ما بر گیاهان زینتی به‌دلیل ارزش‌ افزوده‌ای است که این گیاهان دارند.


مسئول شهرک گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان یادآور می‌شود: اکنون پروژه ناقص بوده و فقط از دو هکتار از اراضی این گلخانه بهره‌برداری شده که با این ظرفیت اکنون حدود 4 میلیون گلدان با قیمت‌های متفاوت موجود است و اگر خواسته باشیم در صادرات نیز حرفی برای گفتن داشته باشیم، باید استمرار و تیراژ تولید را مدنظر خود قرار دهیم. 


نصرالله‌نژاد با بیان اینکه اکنون 40 نفر در این پروژه مشغول کار و فعالیت هستند، اضافه می‌کند: با توجه به موقعیتی که این پروژه دارد، مورد استقبال دانشجویان رشته کشاورزی قرار گرفته و علاوه بر این تعداد قابل‌ توجهی از گلخانه‌های کوچک داخل شهر وجود دارد که به این گلخانه وابستگی دارند.


وی با بیان همکاری بین این گلخانه با سایر ادارات اظهار می‌کند: فعالیت ما در این حوزه باعث شد تا سایر نهادها به توانمندی‌های خود پی ببرند و باب همکاری بین ما و آنها آغاز شود که از این همکاری‌ها می‌توان همکاری با کمیته امداد و بسیج را نام برد.



مسئول شهرک گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان همکاری این گلخانه با بسیج سازندگی استان گلستان را یادآور می‌شود و خاطرنشان می‌کند: بسیج سازندگی برای درآمدزایی و اشتغال‌زایی، طرح‌های ما را از نزدیک مشاهده کردند و وقتی‌که توجیه شدند اقدام به راه‌اندازی گلخانه کردند که به‌عنوان کارشناس از صفر تا صد پروژه در کنار آنها بودیم و مرتب کارهای آنها توسط کارشناسان ما رصد می‌شد و حتی بعد از عمل آمدن محصول برای آنها بازاریابی می‌کنیم.


وی به آنا می‌گوید: با وجود اینکه حدود 20 تا 30 دانشجوی کشاورزی داریم، شرایط اشتغال‌زایی برای همه این دانشجویان وجود دارد و دانشجویی که برای کار به این گلخانه مراجعه می‌کند، باید بداند که به‌مانند یک کارگر واقعی باید کار و فعالیت داشته باشد.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان هم از طرح بزرگ اشتغالزایی برای دانشجویان این دانشگاه در راستای اشتغال حین تحصیل و بعد از فارغ‌التحصیلی دانش‌آموختگان خبر داده و می‌گوید:  دانشجویان تمام رشته‌ها به‌ویژه رشته کشاورزی می‌توانند بخشی از شهریه خود را از محل درآمد در گلخانه فرهیختگان این دانشگاه  پرداخت کنند.


حجت‌الاسلام سیدعلی طاهری اظهار می‌کند: در طرح اشتغالزایی گلخانه فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، دانشجویان رشته کشاورزی همزمان با تحصیل و گذراندن بعضی از واحدهای درسی  می‌توانند با فراگرفتن آموزش‌های لازم در گلخانه فرهیختگان درآمد ماهانه داشته باشند.


وی می‌افزاید: دانشجویان سایر رشته‌ها  با توجه به اینکه  فضا در گلخانه برای آموزش آنان مهیاست، می‌توانند بعد از آموزش‌های لازم و داشتن قطعه زمینی کوچک یا باغچه در منازل بدون دغدغه فروش گل،  باغچه خود را به گلخانه تبدیل کنند و از این محل درآمد کسب کنند.


به گزارش آنا، شهرک گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی گرگان در زمینی به مساحت ۵۰ هزار متر مربع در حال ساخت بوده و تاکنون بیش از نیمی از این زمین زیر پوشش شبکه گلخانه‌ای رفته و از آنجایی که این طرح در گرگان موفقیت خود را نشان داده است، دیگر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی که در آغاز راه قرار دارند و یا بخشی از این راه را پیموده‌اند، خواهند توانست با مشارکت، همکاری و مشاوره این واحد دانشگاهی و دیگر واحدهای باتجربه دیگر مانند اصفهان(خوراسگان) - که پیش از این در موضوع مشاوره اعلام آمادگی کرده بود- و طرح و برنامه منظم و دقیق راه موفقیت را پیموده و کمک قابل توجهی در حل مشکلات کشاورزی مناطق مختلف کشور و تولید محصولات داخلی در این حوزه داشته باشند.


انتهای پیام/4117/4062/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب