دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 مرداد 1398 - 00:23
آنا از یک طرح ملی گزارش می‌دهد؛

دانش‌ ارتوپدی‌ فنی از مصر باستان تا مدل عصر جدید/ طرح ملی «پروتز و پودر استخوان»؛ یک تیر با دو نشان

وقتی شنیدیم در عین خوشحالی خیلی ذوق نکردیم؛ زیرا هر کاری از دست جوانان این مرز و بوم برمی‌آید؛ از پیشرفت خیره‌کننده در تولید دارو تا تربیت پزشکان متخصص به برکت انقلاب اسلامی و حالا هم طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» در دست جوانان ایرانی است.
کد خبر : 410229
637013095842986578_md.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ مدت‌ها بود نگارش این سوژه را پیگیری می‌کردم، به‌خصوص اینکه خودم 20 و اندی سال است که با آن دست و پنجه نرم می‌کنم و با گوشت و پوستم احساس همتایان خود را درک می‌کنم.


رفت و آمد به مرکز توانبخشی هلال احمر را می‌گویم؛ همان‌جا که روزانه پذیرای بیش از صدها معلول و جانباز برای ارائه خدمات در بخش‌های «ارتز و پروتز» است، از بیماران قطع و نقص عضو گرفته تا ناشنوایان و آسیب‌دیدگان از ناحیه ستون فقرات.


حال و هوای غریبی دارد؛ وقتی گام به مرکز توانبخشی هلال احمر می‌گذاری با بیمارانی مواجه می‌شوی که شرایط هرکدام مو بر تنت سیخ می‌کند؛ از کودک چهارساله تا پیرمرد 80 ساله؛ البته شاید این موضوع برای من که معلول جسمی محسوب می‌شوم طبیعی باشد؛ چون دو تا سه بار در سال برای تهیه ارتز به این مرکز مراجعه می‌کنم و دیگر مشاهده افراد مراجعه‌کننده به این مرکز برای من تعجبی ندارد. 


مشکلات این مددجویان شاید یک کتاب شود؛ اما عمده مسائل آنان هزینه‌های سرسام‌آور تهیه ارتز و پروتز است؛ با اینکه مرکز توانبخشی هلال احمر دولتی است؛ اما بیماران یا باید هزینه‌های تهیه وسایل‌شان را پرداخت کنند یا تا پایان عمر مجبورند ویلچرنشین شوند.



اما در این بین نمی‌شود از زحمات مددکاری اجتماعی گفت و از مددکاران خیّر و دلسوز سخنی به میان نیاورد. مددجویانی که با مشکلات مالی دست به گریبان هستند با کمک مددکاران اجتماعی  مرکز توانبخشی هلال احمر از تخفیف در تهیه ارتز و پروتزشان برخوردار می‌شوند؛ اما با وجود تخفیف باز هم برخی از آنان نمی‌توانند از عهده مخارج بالای وسایل خریداری‌ شده برآیند.



حال و هوای غریبی دارد؛ وقتی گام به مرکز توانبخشی هلال احمر می‌گذاری با بیمارانی مواجه می‌شوی که شرایط هرکدام مو بر تنت سیخ می‌کند؛ از کودک 4 ساله تا پیرمرد 80 ساله. البته شاید این موضوع برای من که معلول جسمی محسوب می‌شوم طبیعی باشد؛ چون دو تا سه بار در سال برای تهیه ارتز به این مرکز مراجعه می‌کنم و دیگر مشاهده افراد مراجعه‌کننده به این مرکز برای من تعجبی ندارد



البته خیّران زیادی هستند که تمام هزینه‌ برخی مددجویان (با شرایط مالی نامناسب) را پرداخت می‌کنند؛ بدون اینکه اسمی از خود برجای بگذارند.


راستش وقتی شنیدم، زیاد ذوق نکردم؛ اما خیلی خوشحال بودم و به ایرانی بودن خودم افتخار کردم؛ طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» را می‌گویم، ذوق نکردن از این جهت که اطمینان داشتم هر کاری از دست دانشجویان و جوانان نخبه برمی‌آید و اجرای این طرح و نهایی‌شدن آن می‌تواند کشور را از واردات محصولات پروتز و پودر استخوان رها کند.


دانشجویان جوان و زبده استان آذربایجان‌غربی به‌صورت شبانه‌روزی در تلاش برای نهایی‌کردن پروژه ملی «پروتز و پودر استخوان» هستند تا ایران اسلامی را به یک موفقیت دیگر در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان نزدیک‌تر کنند.


استانداردهای ارتز و پروتز از نگاه سازمان جهانی بهداشت


فعالیت‌ ارتزیست و پروتزیست (متخصص ارتز و پروتز) برای رسیدن به بهبود زندگی فیزیکی بیماران و کسب استقلال و بازگشت به جامعه است.



یک متخصص ارتز و پروتز علاوه بر آشنایی کامل و دانش کافی با ماشین‌آلات و ابزار کارگاهی برای ساخت دست و پای مصنوعی، باید ارتباط بسیار نزدیکی با بیمار برقرار کند و این تعاملات می‌تواند برای بیمار بسیار روحیه‌بخش باشد.


برای ساخت ارتز و پروتز که ترکیبی از علوم پزشکی و مهندسی است، شناخت مواد و توانایی کاربرد آنها بسیار حیاتی بوده به همین دلیل است که عنوان می‌شود علم ارتز و پروتز روزبه‌روز در حال گسترش است.


استانداردهای ارتز و پروتز با همکاری سازمان جهانی بهداشت و انجمن بین‌المللی ارتز و پروتز، سال 1396 در بیانیه‌ای اعلام شد.


در متن این بیانیه آمده است: «هدف این است که اطمینان حاصل شود، پروتز و خدمات ارتتیک با محور مردم و پاسخگو به نیازهای شخصی و محیطی هر فرد است. این استانداردها از ادغام پروتزهای پزشکی و خدمات ارتتیک در خدمات بهداشتی و درمانی زیرپوشش سازمان جهانی بهداشت حمایت می‌کنند. اجرای این استانداردها موجب می‌شود کشورها در انجام تعهدات خود طبق کنوانسیون حقوق افراد معلول به سمت اهداف توسعه پایدار، به‌ویژه زندگی سالم را تضمین کرده و بهزیستی را برای همه در هر سنی تقویت کنند. این استانداردها راهنمایی‌های لازم را در مورد توسعه سیاست‌های ملی و برنامه‌های پروتز و خدمات ارتوتیک با بالاترین استاندارد را ارائه می‌دهند.


سیر تحول رشته ارتز و پروتز (ارتوپدی فنی) در ایران و جهان


ارتوپدی فنی دانشی است که مردم ایران و حتی سایر کشورها اطلاعات چندانی از آن ندارند. علم درمان برخی از بیماری‌های استخوانی توسط وسایل کمکی ارتوپدی و ساخت دست و پای مصنوعی مربوط به دانش ارتوپدی فنی است. انسان از زمان‌های بسیار پیشین درصدد یافتن راهی برای جبران معلولیت خود بوده است.


در زمان‌های گذشته مردم از هر مواد و وسیله موجود از جمله چرم، چوب، تنه درخت و پای حیوانات برای تهیه اندام‌های مصنوعی استفاده می‌کرده‌اند.


اولین نشانه کشف ارتوپدی فنی به 2  هزار سال قبل از میلاد در مصر باستان برمی‌گردد؛ آنجا که یک مومیایی کشف‌شده که متعلق به 20 قرن پیش است، دارای یک دست مصنوعی مفصلدار در قسمت ساعد بوده است، این دست مصنوعی در موزه گیلبرکیان در دانشگاه دورکان شهر نیوکاسل نگهداری می‌شده که بعدها در یک آتش‌سوزی ناپدید شده است.


یکی دیگر از نشانه‌های وجود وسیله ارتوپدی در گذشته به حدود 218 سال قبل از میلاد برمی‌گردد که یکی از سرداران رومی به نام مارکوس سرجیوس دست راست خود را در یکی از جنگ‌ها از دست داد و برای وی یک دست مصنوعی از جنس فلز ساخته شد که برای نگهداری سپر از آن استفاده می‌کرده است.


در حفاری‌های باستان‌شناسی سایر کشورها نیز از این قبیل نشانه‌های ساخت اندام‌های مصنوعی دیده شده است.


اگر فهرست جنگ‌های جهان را مورد ارزیابی قرار دهیم به این نتیجه می‌رسیم که کشورهای درگیر جنگ برای برآوردن نیازهایشان در این مورد به فکر ابتکارات جدید افتاده و سعی کردند از مواد سبک و مقاوم استفاده کنند که آلمان یکی از پیشروترین و پیشرفته‌ترین کشورها در این خصوص است.


ارتز و پروتز چیست؟


سازمان بهداشت جهانی در تعریف کلی از ارتز آورده است: «به وسیله کمکی پزشکی که در راستای اندام یا بدن فرد قرار می‌گیرد تا فشار مکانیکی را برای اهداف متفاوت بر روی آن اندام یا قسمت مشخصی از بدن اعمال کند، ارتز(orthoses) گفته می‌شود.



نخستین نشانه کشف ارتوپدی فنی به 2  هزار سال قبل از میلاد در مصر باستان برمی‌گردد؛ آنجا که یک مومیایی کشف‌شده که متعلق به 20 قرن پیش است، دارای یک دست مصنوعی مفصلدار در قسمت ساعد بوده است، این دست مصنوعی در موزه گیلبرکیان در دانشگاه دورکان شهر نیوکاسل نگهداری می‌شده که بعدها در یک آتش‌سوزی ناپدید شده است



ارتز برای تغییر یا اصلاح ویژگی‌های عملکردی و ساختاری سیستم عصبی ـ عضلانی و سیستم اسکلتی بر روی بدن یا اندام قرار می‌گیرد.


حال این سؤال پیش می‌آید که وسیله مورد نظر ارتز چه کمکی به مددجویان می‌کند. سازمان بهداشت جهانی در این راستا به چهار عامل اشاره کرده است؛ از جمله کنترل، هدایت، محدود کردن، یا بی‌حرکت کردن بخشی از بدن (اندام ، مفصل…) برای یک دلیل خاص، کمک به حرکت فرد، کاهش تحمل نیروی وزن برای یک هدف خاص و کمک به بازتوانی عضو دچار شکستگی‌شده بدن.


ارتزیست نیز یکی از اعضای تیم توانبخشی است که با ارزیابی، تشخیص، درمان اختلالات فیزیکی با استفاده از دانش پزشکی و مهندسی به طراحی، ساخت و تجویز ارتز مناسب به مراجع می‌پردازد. علاوه بر تجویز و طراحی، یک ارتزیست مسئولیت مدیریت کاربردی ارتز و دادن آموزش‌های لازم برای پوشیدن و استفاده بهتر از ارتز و بررسی ماهیانه در حین استفاده از ارتز را نیز دارد.


حیطه وظیفه ارتزیست براساس نواحی بدن شامل ارتز کرانیال(جمجمه)، ارتز ستون فقرات، ارتز اندام فوقانی (مناسب برای بازو، آرنج، ساعد، مچ، دست)، ارتز اندام تحتانی (مناسب برای ران، زانو، ساق پا، مچ پا، پا)، کفش و کفی، ارتز کودکان.


سازمان بهداشت جهانی این تعریف را برای پروتز آورده است: «به وسیله‌ای پزشکی که در امتداد بدن یا اندام قرار می‌گیرد و به نوعی جایگزین آن قسمت از اندام که در اثر آسیب یا برخی از بیماری‌ها قطع شده، می‌شود، پروتز prostheses می‌گویند».


پروتز به‌منظور جبران عضو قطع شده به فرد آمپوته (قطع عضو) تجویز می‌شود و حیطه وظایف پروتزیست نیز اندام فوقانی (بازو، آرنج، ساعد، مچ، دست)، اندام تحتانی بالای زانو، اندام تحتانی پایین زانو و زیبایی است.


پروتزیست یکی از اعضای تیم توانبخشی است که با ارزیابی و بررسی عضو باقیمانده و انتخاب یک سیستم تعلیق مناسب با آن، قالب‌گیری را از عضو باقیمانده آغاز کرده و پس از قالب‌گیری اصلاحات لازم را روی قالب انجام می‌دهد.


تفاوت حرکتی بیماران ارتز و پروتز


کسانی که یک پای ثابت مرکز توانبخشی و ارتوپدی هلال احمر هستند به‌خوبی با مشقت ارتزیست‌ها و مددجویانشان آگاه هستند؛ گچ‌گیری، اندازه‌گیری، پرو و در نهایت تأیید نهایی فنی برای تحویل بریس یا وسیله ارتز زمان زیادی را از ارتزیست می‌گیرد. گاهی مراحل تحویل وسیله از زمان قالب‌گیری تا تحویل 4 تا 6 ماه زمان می‌برد.


اصلاح انحرافات اندام‌ها و تقویت ضعف آنها به مراتب دشوارتر از جایگزین‌کردن عضو مصنوعی به جای یک عضو قطع شده است.


پروتزیست امکانات و فرصت کافی را برای استفاده از مکانیزم‌ها و مواد برای کمک به مددجوی فاقد عضو ازجمله اندام‌های تحتانی دارد، در‌حالی‌که ارتزیست برای کمک به ضعف اندام و عضو فلج از امکانات کمتری برخوردار است.



افراد دارای معلولیت و ضعف اندام‌های تحتانی ناتوان‌تر از کسانی هستند که قطع عضوند و امکانات ارتزیست نیز کمتر از پروتزیست است.


به این مشکلات مددجویان ارتز، سنگینی و وزن بالای وسیله ساخته شده را اضافه کنید که بیماران را با مشکلات زیاد حرکتی مواجه می‌کند، در‌حالی‌ که افراد فاقد عضو با جایگزین‌کردن عضو مصنوعی از این مشکلات به این شدت رنج نمی‌برند.



پروتزیست امکانات و فرصت کافی را برای استفاده از مکانیزم‌ها و مواد برای کمک به مددجوی فاقد عضو ازجمله اندام‌های تحتانی دارد، در‌حالی‌که ارتزیست برای کمک به ضعف اندام و عضو فلج از امکانات کمتری برخوردار است



برخی از مددجویان ارتز به‌دلیل سنگینی وسیله ساخته شده عطای آن را به لقایش می‌بخشند و با ویلچر در سطح شهر تردد می‌کنند؛ علاوه بر مشکلات حرکتی مددجویان ارتز، هزینه بالای ساخت آن نیز بیماران را با مشکلات زیادی مواجه می‌کند.


پودر استخوان؛ جایگزینی مناسب برای مفصل‌ها و استخوان‌های از دست رفته


سالانه 800 هزار تصادف و 18 هزار فوتی در حوادث جاده‌ای، ایران را به‌عنوان  یکی از کشورهایی معرفی می‌کند که بالاترین تلفات جاده‌ای را در جهان دارد؛ با اضافه کردن آمار 300 هزار نفری مصدومان در سال در حوادث جاده‌ای می‌توان به عمق وضعیت نابسامان رانندگی در کشور پی برد.


مصدومیت بر اثر حوادث طبیعی مانند سیل، زلزله، حادثه شغلی، درگیری، بیماری و ... را نیز باید به این آمار اضافه کرد.


علاوه بر این؛ بسیاری از بیماران و مصدومان حادثه‌دیده نیاز به جایگزینی مناسب برای مفصل‌های آسیب‌دیده و استخوان‌های از دست رفته پیدا می‌کنند و در این زمان نقش متخصصان اقتصاد دانش‌بنیان و مهندسان پزشکی پررنگ‌تر می‌شود.


پودر استخوان همانطور که از نامش پیداست، قابلیت جایگزینی استخوان‌های از بین رفته و مفصل‌ها را دارد و با بهره‌گیری از هورمون‌های شیمیایی توسط متخصصان امر در بدن مصدوم قرار داده می‌شود و بدن بیمار را مقابل اجسام خارجی و فشارهای بیرونی حفظ می‌کند.


پودر استخوان در داخل کشور تولید نمی‌شود و برعکس از خارج وارد شده و در اختیار بیمارستان‌ها و مراکز درمانی قرار می‌گیرد و درصورتی‌که متخصصان دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی بتوانند به مرز تولید این محصول دست یابند به موفقیت بزرگی دست یافته‌اند و در شرایط اقتصادی فعلی و تحریم‌های صورت گرفته، ایران به سمت جهش بزرگ دانش‌بنیانی پیش رفته است.



پودر استخوان همانطور که از نامش پیداست، قابلیت جایگزینی استخوان‌های از بین رفته و مفصل‌ها را دارد و با بهره‌گیری از هورمون‌های شیمیایی توسط متخصصان امر در بدن مصدوم قرار داده می‌شود و بدن بیمار را مقابل اجسام خارجی و فشارهای بیرونی حفظ می‌کند



به گزارش آنا؛ محمود پوریوسف رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی 14 مرداد 1398 در گفتگویی با خبرنگار آنا (متن گفتگو را اینجا ببینید) اقدام دانشگاه آزاد اسلامی در استان آذربایجان‌غربی را اجرای طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» عنوان و اظهار کرد: 49 درصد این طرح مربوط به واحد ارومیه و 51 درصد آن را نیز سرمایه‌گذار تقبل می‌کند که اجرای آن حدود 100 میلیارد تومان هزینه دربرخواهد داشت.


وی در توضیح بیشتر این طرح گفت: با عقد تفاهم‌نامه میان دانشگاه آزاد اسلامی ماکو و منطقه آزاد مواد اولیه ساخت طرح «پروتز و پودر استخوان» از کشورهای خارجی وارد می‌شود و به یک سوم قیمت به دست مصرف‌کننده خواهد رسید.


حمایت از بیمارستان‌ها و دانشگاه‌های کشور با طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» 


براین‌اساس، برای پیگیری جزئیات این طرح، چگونگی اجرای آن و اهداف مدنظر با محمدباقر حسین‌زاده مجری طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» گفتگویی انجام دادیم.


حسین‌زاده در این باره به خبرنگار آنا می‌گوید: تبدیل علم به ثروت در چند سال اخیر از دغدغه‌های مدیران و مسئولان بوده و یکی از طرح‌هایی که از طریق علوم دانش‌بنیان در مسیر تولید قرار گرفته، طرح «پروتز و پودر استخوان» است که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه فعالیت آن آغاز شده است.


وی اضافه می‌کند: ایمپلنت ارتوپدی در شکستگی‌های استخوان کاربرد دارد و در ادبیات عامیانه به محصولات ما پلاتین گفته می‌شود، وقتی فردی دچار شکستگی در اعضای بدن می‌شود از این ایمپلنت‌ها یا پلاتین‌ها استفاده می‌کنند.


مجری طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» با بیان اینکه اکنون در مرحله تولید این محصول هستیم، عنوان می‌کند: سعی داریم یک محصول باکیفیت تولید کنیم و با این بینش تمام دانشگاه‌ها و بیمارستان‌های کشور جزء خریداران ما محسوب می‌شوند.



چند سال اخیر تبدیل علم به ثروت از دغدغه‌های مدیران و مسئولان بوده و یکی از طرح‌هایی که از طریق علوم دانش‌بنیان در مسیر تولید قرار گرفته، طرح «پروتز و پودر استخوان» است  که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه فعالیت آن آغاز شده است



حسین‌زاده می‌افزاید: با تولید این محصول در ایران که از نمونه‌های خارجی آن ارزان‌تر است، کشور در این زمینه خودکفا شده و با قیمت‌گذاری در طرح تحول سلامت که دولت روی محصول ما انجام داد، این فرصت برای بیماران ایجاد شد تا همه بتوانند در صورت نیاز از این محصول استفاده کنند.


وی با بیان اینکه کار را از سال 85 آغاز و تا سال 87 ادامه دادیم، یادآور می‌شود: از سال 1389 به‌طور رسمی تولید محصول آغاز شد و طرح تحقیقاتی دیگری نیز در دست مطالعه قرار دارد که به‌دلیل محرمانه بودن از بیان جزئیات آن معذورم.


مجری طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» با بیان اینکه پیش از این جزء واردکنندگان این محصول بودیم، افزود: با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه این طرح دانش‌بنیان به علم تبدیل شد و اکنون در حال تولید پروتز و ایمپلنت هستیم.


دانشکده فنی و مهندسی واحد ارومیه


در این راستا با سیاوش میرزایی مدیر اقتصاد دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی نیز همکلام شدیم تا جزئیات کامل طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» را از وی جویا شویم.


میرزایی با بیان اینکه این طرح در حوزه ساخت تجهیزات پزشکی است به خبرنگار آنا می‌گوید: مهندسی پزشکی، مکانیک و ساخت موارد زیرمجموعه طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» است و هدف از این طرح تولید پروتزهای استخوانی در سه بخش مفصل ران، هیپ و شانه است.


مدیر اقتصاد دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌غربی در تعریف «پروتز» و «پودر استخوانی» اظهار می‌کند: پروتز وسیله جایگزینی اندام از دست رفته بوده و با توجه به افزایش سوانح در ایران و حرکت به سمت پیری نیازمند پروتز و پودر استخوانی است.


وی توضیح می‌دهد: با پروتز یک فرد از فعالیت‌های خود در جامعه باز نخواهد ماند و می‌تواند به فعالیت‌های طبیعی خود ادامه دهد و پودر استخوانی نیز با بهره‌گیری از هورمون‌های شیمیایی و مواد شبیه‌سازی‌شده آن را جایگزین استخوان از دست رفته یا شکسته‌ شده می‌کنند.


میرزایی می‌افزاید: افرادی که دچار مشکل مفصلی از جمله شکستگی در حوادث شده‌اند، از طریق پرینترهای سه‌‌بعدی استخوان آنان شبیه‌سازی شده و با تلاش متخصصان در بدن بیماران قرار داده می‌شود.


وی در پاسخ به این سؤال که طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» در آینده چه کارایی برای کشور خواهد داشت و اهداف مدنظر برای اجرای آن چیست، تصریح می‌کند: هدف از اجرای این طرح کمک به دولت در راستای سلامت و درمان معلولان و جانبازان است.


مدیر اقتصاد دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه متذکر می‌شود: اکنون در ایران شرکتی به تولید پودر استخوان نمی‌پردازد و در زمینه پروتز و ارتز نیز فقط یک رقیب در کشور داشتیم که آن هم دو سال است کارایی خود را از دست داده و بیشتر به سمت واردات سوق پیدا کرده است.


میرزایی ادامه می‌دهد: در بحث اقتصاد دانش‌بنیان نیز با توجه به اینکه دانشجوی مهندسی پزشکی داریم، قصد داریم برای اجرای طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» از فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌غربی استفاده کنیم و دانشجویان مقطع کارشناسی‌ارشد و دکتری در این طرح حضور دارند.


وی با بیان اینکه از افراد کاملاً متخصص برای اجرای طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» استفاده می‌کنیم، تأکید می‌کند: با شرایط فعلی اقتصادی و تحریم‌هایی که کشور با آن مواجه است باید به کمک دولت بشتابیم و در زمینه سلامت مردم گام‌های جدی برداریم.



در بحث اقتصاد دانش‌بنیان با توجه به اینکه دانشجوی مهندسی پزشکی داریم، قصد داریم برای اجرای طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» از فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌غربی استفاده کنیم و دانشجویان مقطع کارشناسی‌ارشد و دکتری در این طرح حضور دارند



مدیر اقتصاد دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه تبیین می‌کند: دولت ارزهای لازم را برای تولید طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» به ما اختصاص می‌دهد و قیمت را نیز دولت تعیین می‌کند و در این راستا با تولید طرح، کمک بزرگی به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی خواهد شد.


میرزایی تشریح می‌کند: با تولید این طرح بیماران نیازی به خرید پروتز مورد نظر از طریق بازار آزاد نیستند و می‌توانند از مراکز درمانی و بیمارستان‌هایی که دولت پروتز را در اختیار آنها قرار داده، وسیله را خریداری کنند.


وی با بیان سرمایه‌گذاری صورت گرفته برای اجرای طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» ادامه می‌دهد: 49 درصد سرمایه‌گذاری روی این طرح برعهده دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌غربی است و 51 درصد را نیز دکتر حسین‌زاده و همکارانشان تقبل کرده‌اند.


مدیر اقتصاد دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه مطرح می‌کند: تولید ایمپلنت‌های استخوانی در کشور از اقدامات دکتر حسین‌زاده است؛ برای اجرای طرح پروتز و گسترش این طرح نیز این سرمایه‌گذار با دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌غربی وارد مذاکره شد.


میرزایی اضافه می‌کند: قطعاً دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه دانش‌بنیان حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و دارای متخصصان خبره در زمینه دانش‌بنیان ازجمله «ارتز»، «پروتز» و «پودر استخوانی» است و چند سال است که دانشگاه آزاد اسلامی در این مسیر حرکت می‌کند.


کاربردی‌ شدن علم و خلاصی از شهریه دانشجو


وی عنوان می‌کند: با کاربردی‌‌تر شدن علم زمینه برای پیشرفت کشور مهیا می‌شود و با این شرایط حتی می‌توان دانشگاه آزاد اسلامی را به سمت هدایت بدون اخذ شهریه از دانشجویان پیش برد.


به گزارش آنا از سال 1341 که وارنر ویله برای افتتاح نخستین مرکز ارتوپدی گام به ایران گذاشت و تا سال 1356 که دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران نخستین دانشجویان این رشته را برای گذراندن دوره چهار ساله مقطع کارشناسی پذیرفت، علم ارتز و پروتز در حال گسترش است.


همه‌ساله دانشجویان زیادی در مراکز توانبخشی هلال احمر در کنار متخصصان ارتوپدی و ارتز و پروتز به آموزش این حرفه می‌پردازند و در سال‌های بعدی خود به عنوان کارشناس و متبحر در این حوزه بدون ذره‌ای چشمداشت به معلولان و جانبازان خدمت‌رسانی می‌کنند.


طرح ملی «پروتز و پودر استخوان» نیز در راستای توسعه و گسترش این علم در سال‌های آینده مدعیان غربی را انگشت به دهان می‌کند و آنها را به فکر فرو می‌برد و شگفتی هنرنمایی جوانان بی‌ادعای ایران اسلامی و متخصصانی که موفق به تولید پروتز و پودر استخوان شده‌اند، در چهره دولتمردان پرمدعای غربی نمایان خواهد شد.



میرزایی: با کاربردی‌‌تر شدن علم زمینه برای پیشرفت کشور مهیا می‌شود و با این شرایط حتی می‌توان دانشگاه آزاد اسلامی را به سمت هدایت بدون اخذ شهریه از دانشجویان پیش برد



حُسن ختام این وجیزه بیانات مقام معظم رهبری در دیدار نخبگان علمی جوان (1395/07/28) است؛ آنجا که ایشان در بخش از سخنانشان می‌فرمایند: «یکی از چیزهایی که می‌تواند چرخه‌ علم و فنّاوری را و حمایت از نخبگان را در کشور حسابی به حرکت دربیاورد، همین شرکت‌های دانش‌بنیانی است که آقای دکتر ستّاری اشاره کردند و بعضی از دوستان دیگر هم اشاره کردند و خوشبختانه گسترش کمّی خوبی پیدا کرده.


توصیه‌ من این است که اوّلاً این گسترش ادامه پیدا کند؛ ثانیاً همان‌طور که یکی از جوان‌های عزیزمان گفتند، در بخش‌های مهم و اصلی فنّاوری کشور و صنعت کشور شرکت داده بشود و این شرکت‌ها ارتباط پیدا کند با آن بخش‌هایی که در سیاست‌های کلّی، اهمیت آنها تصریح شده؛ ثالثاً به کیفیّت این شرکت‌ها توجّه شود؛ یعنی عدد شرکت‌ها خوب و مهم است، امّا توجّه کنید معیارها و میزان‌هایی برای کیفیّت و اولویّت تعیین کنید، در نظر بگیرید و براساس اینها نسبت به این شرکت‌های دانش‌بنیان عکس‌العمل نشان بدهید. اگر این شرکت‌ها توسعه پیدا کنند، باکیفیّت باشند و کار بکنند، بلاشک ما دیگر مشکل کمک مالی دولتی به نخبگان هم نخواهیم داشت؛ یعنی خود این شرکت‌ها اصلاً نخبگان را بی‌نیاز می‌کند از اینکه دولت بخواهد کمک مالی بکند که یک‌روز بگوید دارم، یک‌روز بگوید ندارم. این یک نکته که خیلی مهم است.
 یکی از چیزهایی که این شرکت‌های دانش‌بنیان را می‌تواند ترویج بکند، ترویج محصولات اینهاست. راجع به مسئله‌ واردات و وارداتی که مشابهش در داخل تولید می‌‌شود و مانند اینها، خب حرف‌های زیادی زده‌ایم و کارهایی دارند می‌کنند، امّا می‌خواهم تکیه بکنم که تولیداتی که محصول شرکت‌های دانش‌بنیان ما است، باید ترویج بشود و یکی از قلم‌های عمده‌ ترویج این است که در دستگاه‌های دولتی جز محصول این شرکت‌ها به کار نرود و صرف نشود و خرید نشود. یعنی از این شرکت‌ها استفاده‌ [شود]؛ چون خود دولت بزرگ‌ترین مصرف‌کننده‌ کشور است؛ یعنی مهم‌ترین مصرف‌کننده، دولت است».


(متن کامل بیانات مقام معظم رهبری را اینجا ببینید)


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
سارا مرتضایی
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۷
۰
سلام ممنون از گزارش خوبتون؛ امیدوارم مسئولان بیشتر به فکر معلولان و جانبازان باشند
علی
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۸:۵۹
۰
گزارش عالی. خداقوت
علی
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۰۶
۰
مسئولان محترم به فکر معلولین و جانبازان باشید خواهشا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۰۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۰
۰
امیدوارم به مشکل جانبازان و معلولین به صورت ویژه رسیدگی کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۰۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۱
۰
معلولین و جانبازان نعمتی برای کشور و نظام هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۰۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۱
۰
گزارش خوبی بود و از اصطلاحات ارتز و پروتز خیلی استفاده بردم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۰۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۲
۰
خدا به معلولین و جانبازان عزیز شفا عنایت کند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۰۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۳
۰
طرح مجلس برای حمایت از معلولین و جانبازان در زمینه استخدام به کجا رسید؟
قالیشویی ادیب