نماینده سؤالکننده از توضیحات اردکانیان قانع شد
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا از خانه ملت، در جلسه علنی عصر امروز مجلس شورای اسلامی سؤال حبیبالله نیکزادی از رضا اردکانیان وزیر نیرو درباره علت عدم اعمال مدیریت علمی و عملی در امور آب کشور در دستور کار قرار گرفت.
نماینده مردم بم پس از استماع توضیحات وزیر نیرو گفت: مشکلاتی که در حوزه آب کشور وجود دارد، مختص به وزیر فعلی نیرو نیست و ارثی است که به وی رسیده است و بنده توضیحات وی را قانع کننده دانستم و امیدوارم که مشکلات ما در حوزه آبی کشور با مدیریت اردکانیان حل و فصل شود.
۷۵ درصد مخازن سدها پر است
رضا اردکانیان که برای پاسخ به سؤال نماینده بم در خصوص علت عدم اعمال مدیریت علمی و عملی در امور آب کشور در جلسه بعد از ظهر امروز مجلس حضور یافته بود، گفت: خروجی آب از سدها نسبت به سال گذشته ۱۹۳ درصد افزایش یافته و حجم مناسبی آب حفظ شده است. در حال حاضر هم ۷۵ درصد مخازن سدهای کشور پر است در حالی که این رقم در سال گذشته ۴۹ درصد بوده است.
وی مدیریت مصرف بهینه آب کشور را فرابخشی توصیف کرد و افزود: بخش قابل توجهی از آب در حوزه کشاورزی مصرف میشود و اعمال مدیریت مصرف بهینه بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است.
وزیر نیرو با بیان اینکه سؤال مطرح شده مربوط به سه سال گذشته است و در طول این سه سال تغییر وزیر، معاونان و مدیران بر کیفیت مدیریت اثرگذار بوده اظهار کرد: در بحث استقرار مدیریت به هم پیوسته آب هم اقدامات خوبی شده گرچه کارهای بسیاری هم مانده است.
اردکانیان ادامه داد: یکی از ریشههای اصلی اشاعه حفر چاههای غیرمجاز قوانین تاثیرگذار مثل قانون تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه بوده که در عمل موجب افزایش بهره برداری شده، اگرچه وزارت نیرو سعی کرده با ساز و کار قانونی تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی را پیگیری کند.
وی گفت: کل چاههای انسداد یافته تا ابتدای دولت یازدهم ۱۷ هزار حلقه بوده که از ابتدای دولت یازدهم تا پایان سال ۹۷ به بیش از ۵۷ هزار حلقه چاه رسیده است. در شرایط فعلی هم تخصیص منابع اعتباری دچار چالش است. اگرچه ما سعی میکنیم مراحل اجرای کار را دنبال کنیم. همچنین با توجه به این سیاست سد نساء با حجم ۱۶۸ میلیون متر مکعب از سال ۹۰ به بهره برداری رسیده و سالانه سهم بخش کشاورزی از مخزن سد رهاسازی و قابل استفاده میشود.
وزیر نیرو در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به برنامه این وزارتخانه برای مدیریت منابع آب و مصارف سدها تصریح کرد: سال گذشته خشکترین سال در ۵۰ سال اخیر بوده که آن را با صبوری و بردباری مردم و به اتکای مدلهای ریاضی و ظرفیت کارشناسی و تخصصی مدیریت کردیم و جالب اینکه خشکترین سال در پنج دهه اخیر در کنار ترسالترین یعنی سال آبی جاری قرار گرفته که مدیریت منابع آبی کشور توانسته این دو سال را مدیریت کند.
وی با بیان اینکه این وزارتخانه در حال حاضر برای ۱۱۰ سد مخزنی که ۹۲ درصد حجمی مخازن را شامل میشود برنامه مدیریت منابع و مصارف را تدوین و ابلاغ میکند، افزود: امیدواریم با بهبود شرایط و تامین منابع مالی امکان سرعت دادن به طرحهای در دست اجرا فراهم شود. ما به دنبال این هستیم که حداکثر تامین آب را از منابع سطحی داشته باشیم و شرایط شکننده آب زیرزمینی را هم مد نظر قرار دهیم.
وزیر نیرو در پایان با اشاره به اهمیت مدیریت در برخورد با چالشهای آب افزود: ما برای استفاده شایسته از نیروهای با کیفیت اساس را بر شایسته گزینی قرار دادیم.
مردم شرق کرمان به خاطر آب دچار بیماری لاعلاج شدند
حبیبالله نیکزادیپناه در جریان سؤال از وزیر نیرو گفت: وقتی کشاورزان نتوانند از آب موجود در سد استفاده کنند از آب زیرزمینی استفاده میکنند که با توجه به وضعیت بحران آب مشکلات زیادی را ایجاد میکند.
وی با انتقاد از بهکارگیری مدیران ضعیف در مدیریت آب برخی از استانها گفت: سؤال من بهمن ماه سال ۹۵ به هیئت رئیسه ارائه شده که در آن زمان آقای چیتچیان وزیر نیرو بود و حالا بعد از دو سال آقای اردکانیان به آن پاسخ میدهد.
نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامیگفت: از آقای اردکانیان انتظار داریم از نیروهای خلاق، تحصیلکرده و چابک برای مدیریت منابع آب استفاده کند. ما قوانین نافذ و موثری خصوصا در برنامههای توسعه داریم اما عدم اعمال مدیریت صحیح از سوی وزارت نیرو مشهود است.
نیکزادی پناه با بیان اینکه حداقل باید ۱۵ درصد متوسط نزولات آسمانی در بلندمدت حفظ شود، گفت: متاسفانه دستاورد وزارتخانه صفر و شاید منفی بوده البته این آمار مربوط به سه سال قبل است و به گفته وزیر با وضع بارندگیها شرایط بهتر شده است.
وی با طرح این سؤال که چرا برای کنترل و پیشگیری از تبخیر آب پشت سدها فکری نمیشود؟ افزود: مدیریت سدها چگونه است که کارکرد مناسبی ندارد و در جریان وقوع سیل بر آلام مردم میافزاید به نظر میرسد ما برنامهای برای ذخیره آب کشور نداریم و عملا وزارت نیرو و دولت به شکل انفعالی شرایط بحران را مدیریت میکنند.
نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طبق آمار موجود ۳۰۰ هزار حلقه چاه غیر مجاز وجود دارد که راهکاری برای تعیین تکلیف آنها ارائه نشده، ادامه داد: وزارت نیرو متاسفانه آمرانه با مسائل و مشکلات کشاورزان برخورد میکند و تنها راهش پر کردن چاههای کشاورزی است. مگر وزارت نیرو نباید از برداشت آبهای غیر مجاز جلوگیری کند و اگر کسی اقدام به حفر و بهره برداری از آب غیر مجاز کرد مگر نباید با فوریت با او برخورد شود؟ گاهی ۵۰ سال برداشت میشود و حالا متوجه کار خلاف قانون شدهاند.
نیکزادیپناه تخلیه روستاها، سرگردانی و مهاجرت روستاییان، کاهش ضریب امنیت و نابودی روستاها را از علل عدم مدیریت منابع آبی عنوان و خاطرنشان کرد: کشاورزان به صورت سنتی از کانالهای خاکی استفاده میکنند که باعث نابودی بیتالمال میشود وقتی نعمتی مثل سد وجود دارد باید به طور کامل و اقتصادی از آب استفاده شود. چرا باید شاهد بیتوجهی به منافع ملی و خلق ثروت از سرمایههای کشور باشیم.
نیکزادی پناه با بیان اینکه در اکثر نقاط کشور آبهای شیرین و با کیفیت وارد دریا و دریاچه شده یا از کشور خارج میشود بر ضرورت نظارت وزارت نیرو بر این امر تاکید کرد و افزود: سال گذشته چه حجم آبی از کشور خارج شد و چه ضرر و زیانی به ما وارد شد؟
وی با بیان اینکه مردم شرق استان کرمان به خاطر استفاده از آب نامطلوب دچار بیماریهای لاعلاج شدهاند، تاکید کرد: به اندازه کافی برای این امر اعتبار اختصاص دهید تا مردم نابود نشوند. استان من انبوهی از جنگل پسته بود و حالا که آبی برای کشاورزی نیست به کارخانههای زغال سوزی تبدیل شده که باعث همه این مصیبتها مدیریت ناکارآمد گذشته است.
نیکزادی پناه خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این مشکلات ارثی است که به وزیر نیرو (اردکانیان) رسیده از به رای گذاشتن سوال خود منصرف و از توضیحات وزیر قانع شد.
انتهای پیام/4034/
انتهای پیام/