دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
بروجردی:

استاد کابلی در آثار خود هنر و دانش را به هم آمیخته است

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: استاد یدالله کابلی در آثار خوشنویسی خود، هنر و دانش را به هم آمیخته است.
کد خبر : 405694

به گزارش خبرنگار حوزه هنرهای تجسمی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، اشرف بروجردی در آیین نکوداشت استاد یدالله کابلی که عصر امروز در کتابخانه ملی ایران برگزار شد، اظهار کرد: استاد کابلی دانش و هنر را به هم آمیخته است و تصویرگر نگاشته‌هایی است که دانش را در ذهن مخاطبان ماندگار و پایدار می‌کند.


وی گفت: استاد کابلی از شخصیت‌های برجسته خوشنویسی هستند که حقیقتاً توانسته‌اند در طی 50 سال با نگاشته‌های گرانسنگ خود، آثاری را بیافریند که امروزه به عنوان مستند تاریخی سرزمین ایران پیش روی ماست.


رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: باید تشکر ویژه‌ای را از آقای حجت‌الله ایوبی داشته باشم؛ شخصیت بزرگواری که همچون پروانه گرد شمع هنرمندان می‌گردد و زمینه‌ای فراهم کند که هنرمندان بتوانند خود و هنرشان به منصه ظهور بگذارند. سازمان اسناد و کتابخانه ملی به عنوان شریک یونسکو به همه شما عزیزان خوش‌آمد می‌گوید. ما در این سازمان نگهبان و حافظ آن چیزهایی هستیم که برای عزیزان هنرمند و اهل علم و دانش جذابیت دارد. سازمان اسناد و کتابخانه ملی تلاش می‌کند همه آنچه در گذشته ما بر کاغذ نقش بسته و یا امروز در فضای الکترونیک مدون می‌شود، حفظ و حراست کرده و برای آیندگان به ودیعه بگذارد. در اینجا 40 هزار نسخه خطی داریم که مرور آنها نشان می‌دهد دانشمندان و هنرمندان بزرگی تلاش کردند تا آنها را خلق کنند.


بروجردی افزود: نمایشگاه‌های آثار استاد کابلی در اقصی نقاط عالم به نمایش در می‌آید و عده زیادی که حتی مفهوم کامل این کلمات فارسی را نمی‌دانند مایل هستند این آثار را در کنار خود داشته باشند که این امر ناشی از نگاه زیباشناسانه هنرمند است. من معتقدم آنچه در خوشنویسی نوشته می‌شود از جان و دل فرد است. اگر شما نگاشته‌ای را روبه‌روی خود داشته باشید به زوایای معنوی و روحی و خصلتی هنرمندان از دریچه آن شناخت پیدا می‌کنید. ما با آثار هنری می‌توانیم خصلت‌ها و ویژگی‌های هنرمند را بشناسیم.


وی گفت: این نشست یک برگ سبز کوچک است که تقدیم به استاد بزرگوار جناب کابلی می‌شود تا بدانند علاقه‌مندان ایشان بر خود فرض می‌دانند که حافظ همه آن چیزی باشند که ایشان با زحمت نگاشته و در خدمت ما قرار دهند. امیدواریم که ما بتوانیم این ذخیره ارجمند را حفظ و حرمت نهاده و برای آیندگان حفظ کنیم.


 حجت‌الله ایوبی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو- ایران، دیگر سخنران این مراسم بود.


 دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو- ایران: خوشنویسان،حلقه وصل تمدن فرهنگی فارسی زبانان


در ادامه این مراسم  امیر احمد فلسفی از اساتید خوشنویسی ایران نیز پشت تریبون آمد و گفت: این توفیق را داشتم که چهل سال در محضر استاد کابلی تلمذ کنم. در سفر و حضر چیزهای زیادی از ایشان یاد گرفتم. برای من این فرصت اندک کفاف نمی‌دهد که حتی اندکی درباره ایشان صحبت کنم.


وی اظهار کرد: شاید خیلی‌ها ندانند که استاد کابلی در گذشته طراح آرم بسیاری از شرکت‌ها بوده‌اند. این نشان‌دهنده ذهن خلاق و تجربه بالای ایشان است. از سوی دیگر کار بزرگی که استاد کابلی و تعدادی دیگر از اساتید خوشنویسی ایران در حوزه خط شکسته نستعلیق انجام دادند این بود که منابع قدما را شناسایی و بازآفرینی کردند.بنا بر این می توان ایشان را احیاگر خط شکسته تلقی کنیم.



این استاد خوشنویسی در ادامه افزود:کابلی خوانساری خیلی زود تعلیم دادن را آغاز کرد. همزمان هم می آموخت و هم آموزش می داد.علاقه کابلی به آثار قدما باعث شد که ایشان به نوعی مجموعه‌دار شوند و من شاهد بودم که چه زحمت و تلاشی داشتند که این آثار را پیدا کنند.در طول این پنجاه سال همواره روح جستجوگر همراهشان بوده و اکنون می بینیم که ایشان در خوشنویسی سبک مخصوص به خود دارند. در این سبک مخصوص شاهد آثاری هستیم که با تکیه بر آثار قدما، مشخصاً امضای او را هم دارد. این آثار هم مورد توجه  مردم عادی است و هم نظر هنرمندان و منتقدان هنری را به خود جلب کرده است.


هادی سیف پژوهش‌گر و مؤلف در زمینه هنر ایرانی، دیگر سخنران این مراسم بود. وی نیز در صحبت‌هایش کابلی را میراث‌دار خط شکسته نستعلیق دانست و گفت: یدالله کابلی را استاد خطاب نمی‌کنم چون مثل میرعماد و عبدالمجید طالقانی، استادی در آثار او و نامش مستتر است.سه دهه پیش که برای اولین بار با او هم صحبت شدم فهمیدم یدالله  آن چه را می‌گوید که من به آن می‌اندیشم.


وی افزود: در خط کابلی نوعی سماع آشکار می‌بینیم که در آن به جای پاها چشم‌ها به رقص در آمده است. رقص کلمات در آثار او به خاطر بی پروایی های ناشی از عاشقی‌های بی‌حساب  است. باید خطاب به  به یدالله کابلی بگویم این کتیبه مسجد گوهرشاد بود که بایسنقر را جاودانه کرد. تو  نیز بر اریکه خط شکسته نستعلیق نشسته‌ای! خط شکسته با آثار تو آبرو گرفت. با نوشته‌هایت شعر را به رخ دیگران کشیدی چون شعر را می‌شناختی و درک می‌کردی. من بر این اعتقادم امروز نه روز تجلیل که روز آشنایی با جوهر هنر اوست.


در ادامه  پیام علی اصغر صالحی مشاور رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی قرائت شد که در آن صالحی ضمن پوزش به خاطر عدم حضور از هنر  یدالله کابلی به عنوان یک گنجینه معنوی تمجید کرد.


تکنوازی عود توسط  حسین بهروزی نیا، تکنوازی تار توسط کیوان ساکت در کنار قطعه آوازی کوتاهی که علی خدایی اجرا کرد از دیگر بخش‌های این برنامه بود. رونمایی از تمبر یادبود یدالله کابلی و اهدای جوایزی به او نیز پایان بخش مراسم به تماشای خورشید محسوب می‌شد. ضمن این که از سوی  شهردار و رئیس شورای شهر خوانسار که در مراسم حاضر بودند اعلام شد  که یکی از خیابان‌های هسته اصلی شهر خوانسار به نام یدالله کابلی خوانساری نامگذاری خواهد شد.



لازم به ذکر است، این نکوداشت توسط کمیسیون ملی یونسکو-‌ایران در بزرگداشت مروجان علم و فرهنگ و آموزش و در قالب برنامه‌ای با عنوان به تماشای خورشید به پاس پنج دهه تلاش استاد یدالله کابلی در احیا و ترویج خط شکسته ایرانی برگزار شد. در این مراسم علاوه بر رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران و تعدادی از سفرای کشورهای عضو یونسکو نیز حضور داشتند.شهرام ناظری خواننده برجسته موسیقی ایران، علی ربیعی سخنگوی دولت، احمد جلالی نماینده ایران در سازمان یونسکو و جلال‌الدین کزازی استاد ادبیات فارسی از دیگر حاضران در این مراسم بودند.


استاد یدالله کابلی در سال ۱۳۲۸ در شهرستان خوانسار به دنیا آمد. وی اولین گواهینامه استادی خط شکسته انجمن خوشنویسان ایران را در سال ۱۳۶۸ اخذ کرد. کابلی استاد انجمن خوشنویسان ایران و شورای عالی تشخیص و ارزشیابی هنری استادی، عضو شورای عالی ارزشیابی هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین عضو شورای ارزشیابی سازمان میراث فرهنگی کشور و دارای گواهینامه درجه یک هنری است.



این استاد همچنین به عنوان چهره ماندگار خوشنویسی کشور در سال ۱۳۸۵ انتخاب شد. از فعالیت‌های هنری، آموزشی و اجتماعی استاد کابلی می‌توان به مسئولیت راه‌اندازی و آغاز دوره جدید تعلیم خط شکسته معاصر از سال ۱۳۵۰ در کلاس‌های آزاد خوشنویسی ایران، عضویت و فعالیت ۲۰ ساله آموزشی هنری و فرهنگی در شورای عالی و ساختار و تشکیلات انجمن خوشنویسان ایران، آموزش هنرجویان و تربیت مدرس جهت توسعه امر خوشنویسی در تهران و تمامی شعبات شهرستانی، مشاور فنی و هنری در شورای انتشارات، کارشناس هنری خوشنویسی در میراث فرهنگی کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و داوری جشنواره‌ها و همایش‌های داخلی و خارجی اشاره کرد.


از جمله آثار مکتوب و منتشر شده استاد کابلی از سال ۱۳۹۰_۱۳۶۱ عبارتند از: کتاب‌های شکسته‌نویسی و شکسته‌خوانی، سماع قلم، کلک شیدایی، دوبیتی‌های باباطاهر، مجموعه‌های نمایشگاهی محراب خیال، باغ نظر، نقش شوق، دولت قرآن، کتاب مجموعه آثار منحنی عشق، کتاب آموزشی شکسته پیوسته برای دوره تکمیلی فوق ممتاز، دیوان خواجه حافظ شیرازی، مجموعه آیینه ادراک و مجموعه نمایشگاهی مرقع گلرخ.



از دیگر فعالیت‌های وی نیز می‌توان به برگزاری ۱۵ نمایشگاه انفرادی در موزه‌ها و گالری‌های معتبر تهران و شرکت در تمامی نمایشگاه‌های جمعی خوشنویسی کشور، برگزاری ۳۰ نمایشگاه انفرادی در موزه‌ها، دانشگاه‌ها، گالری‌های معتبر خارج از کشور همچون: لندن، پاریس، رم، مادرید، کراچی، لاهور، دبی، ابوظبی، ترکمنستان، لس‌آنجلس و مونترال کانادا اشاره کرد.


نمایشگاه و سخنرانی پیرامون سیل و تحول هنر خوشنویسی ایران در دانشگاه‌های: جورج واشنگتن، هاروارد بوستون، (یو.سی.ال.ا) کالیفرنیا، مری‌لند، ویرجینیا، لس‌آنجلس، برکلی، لندن، دانشگاه دولتی مسکو، دانشگاه سن‌پترزبورگ، دانشگاه (اس.اف.یو) ونکوور، جشنواره جهانی خوشنویسی کویت، جشنواره جهانی مولانا هالیوود (هم‌آوایی موسیقی و خوشنویسی)، برگزاری نمایشگاه جشنواره بهار ایرانی در پاریس، جشنواره بین‌المللی دبی، باز دیگر فعالیت‌های فرهنگی هنری استاد کابلی است.


انتهای پیام/4072/4104/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب