بهبود بسیاری از بیماریهای روانشناسی از کارکردهای نوروفیدبک است
محمد حیدری در گفتگو با خبرنگار حوزه رسانه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، با اشاره به جایگاه شیمی در علوم شناختی، اظهار کرد: در سالیان اخیر پیشرفت تکنولوژی موجب توسعه برنامههای کامپیوتری در زمینه آموزش شناختی شده که یکی از این موارد، نوروفیدبک (Neurofeedback) است.
وی با بیان اینکه نوروفیدبک از ترکیب دو کلمه نورو و فیدبک تشکیل شده است، ادامه داد: منظور از نورو، همان نورون یا سلول عصبی است؛ فیدبک به معنی پسخوراند یا بازخورد است. بنابراین نوروفیدبک را می توان به صورت بازخورد نورونی معنی کرد.
این محقق علوم شناختی افزود: از نظر عملی نیز نوروفیدبک به معنی فیدبک کردن پاسخهای نورونی یا فعالیت الکتریکی مغز (الکتروانسفالوگرام) به خود شخص، به منظور آموزش وی در کنترل فعالیت الکتریکی امواج مغز است.
حیدری تأکید کرد: بازخورد عصبی یا نوروفیدبک امروزه یکی از روشهای محبوب برای شناخت ذهنی در حالات رفتاری انسان است. این روش برگرفته از مطالعات شیمی فیزیکی این رشته نوپدید بوده و با آن ارتباط تنگاتنگ و نزدیکی دارد.
این استاد دانشگاه با یادآور شدن اینکه روش نوروفیدبک برگرفته از شاخههای نوروساینس و علوم اعصاب است و تلاش میکند تا نقشههای ذهنی بیمار را بر روی مانیتور نمایش دهد، افزود: نوروفیدبک روشی ایمن و غیرتهاجمی است که طی آن گیرندههایی که الکترود نامیده میشوند روی مناطق خاصی از پوست سر بیمار قرار میگیرند. الکترودها سطح فعالیت مغزی فرد را در قالب امواج مغزی مختلف خود اعم از بتا (β)، گاما (γ)، دلتا (δ) و آلفا (α) به او نشان میدهند. نوروفیدبک فرم پیچیدهای از بیوفیدبک است که مبتنی بر جنبههای خاص از فعالیت امواج مغزی است. در این روش فرد میآموزد که دامنه، فرکانس و یا یکپارچگی ابعاد الکتروفیزیولوژیایی مغز خود را اصلاح کند.
وی نوروفیدبک را قادر به بهبود کلیه فرآیندهای شناختی و رفتاری انسان مفید دانست و گفت: از کاربردهای نوروفیدبک میتوان به بهبود بسیاری از بیماریهای روانشناسی و بهبود کارایی اشخاص سالم اشاره کرد. کاهش استرس و اضطراب، داشتن آرامش، تمرکز دقیق روی یک موضوع خاص و موضوعات دیگر از این قبیل، از مواردی است که هر انسان سالم به آن نیازمند است.
حیدری تصریح کرد: البته افراد باید دقت کنند از آنجایی که رشته نوروساینس و علوم اعصاب بسیار حساس و نوپا بوده است بایستی از افرادی که در این زمینه تخصص و مهارت کافی و دانش لازم را دارند بهره گرفته و از مراجعه به کسانی که صرفاً جهت تبلیغات از دستگاههای مرتبط با نوروفیدبک و این رشته استفاده میکنند به شدت خودداری کنند زیرا فردی که به این دانش مسلط است میتواند زمینههای گوناگون آن را مورد بررسی قرار داده و به شناختی کامل از مشکلات عصبی، ذهنی و مغزی فرد مقابل و بیمار دست یافته و ابعاد گوناگون آن را مشخص کند تا بتواند در مراحل بعدی و در صورت نیاز به استفاده از روانشناس و یا حتی روانپزشک درمان مناسبی بر روی فرد مقابل صورت بگیرد.
انتهای پیام/4076/
انتهای پیام/