دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 تير 1398 - 15:00
رشیدی مهرآبادی در گفتگو با آنا:

انتشار آثار کم‌حجم و ارزان درباره رزمندگان در اولویت قرار گیرد

یک نویسنده حوزه دفاع مقدس گفت: انتشار آثار کم‌حجم و ارزان درباره رزمندگان دفاع مقدس برای معرفی آنها باید در اولویت قرار گیرد.
کد خبر : 404795
13960511000305_PhotoL.jpg

میثم رشیدی مهرآبادی در گفتگو با خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، درباره نحوه آشنایی با جانباز دفاع مقدس عبدالعلی یزدانیار و شروع ثبت خاطراتشان گفت: در مراسم رونمایی از کتاب «حاجی فیروز» که در سال 1396 برگزار شد، با آقای یزدانیار که به‌لحاظ ظاهری در ناحیه پا خیلی دچار ناراحتی بودند و به سختی راه می‌رفتند آشنا شدم. ایشان ابراز تمایل کردند که خاطراتشان را به‌نحوی ثبت کنند. شکر خدا همت بالایی داشتند در این قضیه و هر چه جلوتر رفتیم هم با توجه به اینکه کار به خوبی پیش می‌رفت، انگیزه بیشتری پیدا کردند که این کار را ادامه بدهند.


وی با بیان اینکه شروع ثبت خاطرات از مهرماه 1396، آغاز شد، عنوان کرد: مرحله ثبت خاطراتشان برای این رزمنده به دلیل عوارض شیمیایی و جراحاتی که داشتند و داروهایی مصرف می‌کردند و شرایطشان سخت بود با این وجود معمولاً نکات مهم خاطراتشان را می‌نوشتند و از روی آن نوشته‌ها متن نهایی را آماده کردم.


این نویسنده حوزه دفاع مقدس با اشاره به اینکه متن کتاب تا الان حدود 20 مرتبه بازخوانی و ویرایش شده و تبدیل به یک کار جمعی شده است، اظهار کرد: متن کتاب بارها توسط آقای یزدانیار ویرایش و مطالبی به مرور زمان به کار اضافه شد. خود کتاب را هم در همین اثنای آماده‌سازی که به‌صورت صفحه‌بندی شده آماده کرده بودیم و کار ویرایش داشت انجام می‌شد، به دوستان مختلفی اعم از نویسندگان حوزه دفاع مقدس، خوانندگان پروپاقرص این عرصه و برخی از ناشران دادیم، تا مطالعه کنند که مواردی را در کار اشاره کردند که آنها را هم اصلاح کردیم.


رشیدی مهرآبادی گفت: انتشارات شهید کاظمی در میانه راه تهیه و ویرایش کتاب ابراز آمادگی کرد که این کتاب را منتشر کند که به‌زودی این کتاب در این انتشارات منتشر خواهد شد.


وی بیان کرد: این کتاب درصدد ثبت تمام و کمال خاطرات این رزمنده نیست، صرفاً مجموعه‌ای از خاطرات است که یک شمای کلی از یک رزمنده و جانباز به مخاطب ارائه می‌دهد. در حقیقت به لحظه‌های ناب زندگی ایشان در جنگ که بیشتر از بقیه موارد در ذهنشان برجسته بوده، پرداخته‌ایم.


این نویسنده حوزه دفاع مقدس گفت: در کتاب «حاجی فیروز» هم به ثبت خاطراتی که بیشتر به ذهن سوژه خطور کرده و اهمیت بیشتری داشت، پرداختیم. آن کتاب به چاپ ششم رسید و اقبال مخاطب و بازخورد اجتماعی آن باعث شد که به فکر ثبت و انتشار خاطرات کامل ایشان در قالب کتاب دیگری بیفتیم.


رشیدی مهرآبادی بیان کرد: از چند لحاظ کتابی جمع و جور است. هدفم این بود که ابتدا یک تصویر کلی از شخصیت رزمنده و جانباز ارائه دهم. نکته مهم دیگر اینکه انتشار این کتاب‌ها باید خیلی زود اتفاق بیفتد. بعضی نویسنده‌ها و محققان حدود 10 سال برای ثبت و نوشتن خاطرات شهدا و رزمندگان وقت می‌گذارند. مثلاً کتاب‌هایی که سوره مهر منتشر می‌کند، عموماً کارهای بسیار ارزشمندی است ولی نکته مهم این است که ما در مرحله اول در قالب یک کتاب کم‌حجم و ارزان بتوانیم به اطرافیان این شخصیت‌ها و راوی‌ها را به دوستانشان و حتی برخی از هم‌رزمانشان معرفی کنیم که اینها با چه افراد نابی زندگی می‌کنند.


وی یادآور شد: بعد از ثبت خاطرات حاجی فیروز دیدیم که اصلاً رویکرد اجتماع، حتی فرزندانشان تغییر کرد و متوجه شدند که پدرشان چه رشادت‌هایی داشته‌اند و اصلاً نگاه خانواده نسبت به این افراد تغییر کرد. در آثار دیگر هم که در حال کار هستیم به دنبال بیان کامل خاطرات نیستیم. هدف نشان دادن قله‌ها و نماهایی از این قله‌ها به مخاطب است که شاکله کلی شخصیت راوی را نشان مخاطب می‌دهد. بعد از انتشار کتاب و بازخورد و بازتاب اجتماعی آن باعث می‌شود که راوی وقت بگذارد و کتاب خاطرات کلی و دقیقش از کودکی تا امروز را کار کند.


این نویسنده حوزه دفاع مقدس درباره نام کتاب توضیح داد: «صد روسی» یک خمپاره‌ای است که در زمان جنگ به ارتش عراق داده بودند و آن اتفاق اصلی تراژیک در زندگی راوی به وسیله اصابت یکی از این خمپاره‌ها اتفاق می‌افتد و یکی از آن قله‌ها و شاید بلندترین قله‌ای که برای کتاب انتخاب کردیم، به وسیله انفجار این خمپاره اتفاق می‌افتد که ما همان را به عنوان اسم این کتاب انتخاب کردیم. لحظه نابی است که توسط راوی خیلی خوب روایت شد و ما هم تمام تلاشمان را کردیم که صحنه‌سازی خوبی داشته باشد، که جزئیات کاملش در کتاب آمده است.



رشیدی مهرآبادی عنوان کرد: تمام مراحل چاپ کتاب مربوط به ناشر نیست و بحث فیپا و مجوز از دست ناشر خارج است، اما انتشارات شهید کاظمی معروف است به اینکه کارها را به بهترین کیفیت و سریع‌ترین زمان انجام می‌دهد، لذا منتظر هستیم که خیلی زود و کمتر از دو سه هفته دیگر کتاب منتشر شود.


وی اظهار کرد: در برهه‌ای تمرکز ادبیات دفاع مقدس فقط روی فرماندهان بود که این تمرکز برداشته شده و من می‌بینم که دوستان نویسنده می‌روند دنبال شهدا یا جانبازانی که شاید مسئولیتی هم نداشتند اما داشتن کتاب‌هایی که نگاه آنها یعنی رزمندگان معمولی و ساده را به جنگ نشان می‌دهد، به نظر من مهم است که این سد شکسته شد و حتی خود رزمنده‌ها مایل هستند خاطراتشان را بگویند یا بنویسند.


این نویسنده حوزه دفاع مقدس اضافه کرد: سد بعدی باید شکسته شود این است که ما از همان ابتدا دنبال انتشار کتاب‌های کاملی از این افراد نباشیم، چون اینها زمان‌بر است، در عین حال عمده اینها سنشان بالاست یا درگیر بیماری‌ها و عوارض جانبازی هستند. باید در فرصتی که داریم با انتشار کتاب‌های کم‌حجم و مختصر اینها را هر چه سریع‌تر به اطرافیانشان بشناسانیم.


رشیدی مهرآبادی گفت: بسیاری از رزمندگان و شهدا مواردی در زندگی‌شان بود که حتی خانواده و همرزمانشان نمی‌دانستند ولی در یک کتاب با صفحات خیلی کم با حدود 100 تا 120 صفحه، شخصیت اینها علاوه بر ثبت در تاریخ و مخاطب عام به اطرافیانشان شناساندیم.


وی بیان کرد: به نظرم این فرصت را نباید از دست دهیم که ما با تولید کتاب‌های سریع، کم‌حجم و ارزان در مورد این شخصیت‌ها، کاری کنیم که این سال‌های پایانی زندگی‌شان را در یک موقعیت بهتری به سر ببرند و شأن و منزلت اجتماعی‌شان که متأسفانه در برخی موارد رعایت نمی‌شود به در حد یک کتاب بالا برود تا این یادگاران دفاع مقدس با توجه به سختی‌های زیادی که در آن سال‌ها کشیدند، حالا یک مقدار زندگی راحت‌تری داشته باشند.


انتهای پیام/4072/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
معصومه کریمی
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۲۶ تير ۱۳۹۸ - ۲۱:۱۳
۰
نظرم موسبط منم خاطره جنگ جبعه دارم خودم و شوهرم
گوشتیران
قالیشویی ادیب