دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 تير 1398 - 10:50
وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی:

انتظارات اقتصادی مردم به‌روز است/حرف‌های واقعی در کف بازار زده می‌شود

وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی گفت: اکنون ۸۱ میلیون جمعیت با انتظارات اقتصادی به‌روز داریم.
کد خبر : 403061

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محمد شریعتمداری در همایش رؤسای دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری سراسر کشور با عنوان هم‌اندیشی دانشگاه و دولت در شرایط تحریم که صبح امروز در دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد، گفت: کتابی منتشر شده است و تجربه ۱۲ وزیر کار را در اشتغال‌زایی بیان کرده است، معمولاً این چنین اقداماتی برای بیان تجربیات مدیران صورت نمی‌گیرد و انتقال تجربیات حکمرانی توسط دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی جهانی انجام می‌شود و باید در کشور ما نیز این اقدامات صورت گیرد.


وی افزود: در دوران جنگ تحمیلی ۳۰ میلیون جمعیت داشتیم و شرایط اشتغال و اقتصاد ویژه‌ای وجود داشت ولی اکنون ۸۱ میلیون جمعیت با انتظارات اقتصادی به‌روز داریم.


وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی بیان کرد: اشتغال برون‌داد اقتصاد است و به‌عنوان عاملی خاص در کشور با آن مواجه بودیم. در تجربیات گذشته اشتغال را به‌عنوان طرحی مستقل پیگیری کردیم غافل از آنکه اشتغال مفهومی پیچیده بوده و با اعطای تسهیلات نمی‌توان اشتغال پایدار ایجاد کرد. در پایان دولت اصلاحات 900 میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال توزیع شد. این رقم در دولت‌های بعد به 45 هزار میلیارد تومان رسید و در این دولت نیز یک میلیارد و 500 میلیون دلار منابع ارزی که تبدیل به ریال کردیم با نرخ‌های 4 و 6 درصد برای ایجاد اشتغال توزیع خواهد شد.


شریعتمداری عنوان کرد: اما باید توجه کنیم که اشتغال تابعی از اقتصاد هر کشور است و عوامل مختلفی بر آن تأثیر می‌گذارد که یکی از مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر ایجاد اشتغال، امنیت سرمایه‌گذاری است و این امنیت با نبود جنگ یا امنیت دفاعی متفاوت است.


وی اظهار کرد: در آخرین گزارشی که طیب‌نیا در دولت ارائه کرد عنوان شد که در کشور یک هزار و 382 مرکز در بخش‌های مختلف دولت برای صدور مجوز شروع کسب‌وکار وجود دارد و این عاملی برای سخت شدن شروع کسب‌وکار است. البته تاکنون حدود 300 مرکز جمع‌آوری شده اما بیش از یک هزار مرکز صدور مجوز دیگر باقی مانده است. برای ساماندهی به این امر کمیته‌ای تشکیل دادیم.


وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی به سفر خود و معاون اول رئیس‌جمهور به هرمزگان اشاره کرده و تصریح کرد: در یکی از سفرها به هرمزگان خانمی مراجعه کرد و در حضور اسحاق جهانگیری چندین پوشه به رنگ‌های مختلف نشان دادند و بیان کرد که هر یک از این پوشه‌ها نتیجه مکاتبات و مراجعات به یکی از سازمان‌ها برای شروع کسب‌وکار است و تاکنون آن فرد به 18 ارگان مختلف برای راه‌اندازی یک تعاونی مراجعه کرده بود. همچنین این کارآفرین راه‌هایی را که برای تأمین مالی کسب‌وکار خود رفته است نیز تشریح کرد. با وجود این مراحل نتیجه گرفته می‌شود که سرمایه‌گذار به سپرده‌گذاری در بانک‌ها روی آورده و بدون دردسرهای موجود، سود بانکی خود را دریافت می‌کند.


وی تأکید کرد: اگر نخواهیم برآیندهای سرمایه‌گذاری را اصلاح کنیم و اگر تحولی اساسی به وجود نیاید، نمی‌شود به تغییری امید داشت. نباید نسبت به تحولات کف بازار بی‌تفاوت باشیم. حرف‌های واقعی در کف بازار زده می‌شود و باید آن‌ها را شنید.


شریعتمداری افزود: بعضی مواقع در حاشیه جلسات هیئت دولت حرف‌هایی بین وزیران گفته می‌شود که به نظر من اگر این حرف‌ها عملیاتی شود، مشکلات بهتر حل می‌شود چرا که در این مواقع سخنان به واقعیت‌ها نزدیک‌تر هستند و بدون رعایت بعضی مسائل زده می‌شود. همان‌طور که در مراجعه به یکی از شهرک‌های صنعتی از فعالان اقتصادی درخواست کردم تا مسائل خود را بدون تعارف بیان کنند. دقیق‌ترین بیان مشکلات در این دیدار مطرح شد.


وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی اشاره کرد: برای اشتغال پایدار روستایی، اشتغال فراگیر و طرح‌هایی نظیر کارورزی، ردیف‌هایی در بودجه در نظر گرفته شده است و اگر فردی بتواند از کمند شورای اشتغال استان عبور کند و به بانک برای دریافت تسهیلات معرفی شود و 500 هزار تا 5 میلیون تومان به کارشناسان بانکی برای تأیید امکان‌پذیری طرح پرداخت کند، نهایتاً تسهیلاتی به وی اعطا خواهد شد.


وی خاطرنشان کرد: اگر طرحی نو و ضوابطی جدید برای حل مشکلات سرمایه‌گذاری به وجود نیاوریم همین مسیر گذشته را ادامه خواهیم داد و رشد اقتصادی منفی یا نهایتاً تا مثبت دو الی سه درصد را شاهد خواهیم بود.


شریعتمداری به مشکلات دانشگاه‌ها و بازار کار نیز اشاره‌ای کرده و مطرح کرد: مطابق نبودن محصولاتی مانند دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها و نیازهای بازار کار از مشکلات عدیده است. آنچه آموزش داده می‌شود با آنچه در مورد مزیت‌های نسبی و قابلیت‌های مناطق کشور بررسی کردیم، تفاوت فاحشی دارد. البته با آموزش‌های مهارتی فارغ‌التحصیلان، پنجره جمعیتی خوبی باز خواهد شد که می‌توان از این پنجره به نحوی استفاده کرد که موجب رشد و توسعه کشور شود. اگر ارزش تولیدی یک نیروی کار یک دلار باشد، با آموزش حتی آموزش‌های غیرمرتبط با رشته تحصیلی، انتظار تولید پنج تا 10 دلاری را داریم.


وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: گردشگری و به‌ویژه بوم‌گردی و روستاگردی یکی از ظرفیت‌هایی است که اشتغال‌پذیری بالایی در آن وجود دارد اما تربیت نیروی آموزش‌دیده برای نیل به این هدف را کمتر می‌بینیم. از حیث اشتغال دانش‌محور نیز در دو سال گذشته میلادی رتبه 81 از 100 کشور مورد بررسی را کسب کردیم که نشان می‌دهد فاصله بسیاری در این راه داریم.


وی ادامه داد: صحبت‌های زیادی در مورد استارت‌آپ‌ها و لزوم راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان انجام می‌دهیم اما در عمل با مشکل مواجه هستیم. یکی از اصلی‌ترین مشکلات راه‌اندازی این شرکت‌ها نیز بحث تأمین مالی است. در همین راستا صندوق تأمین مالی خرد تضمین‌شده دیروز رونمایی شد و وظیفه آن توسعه تعاونی‌های خرد دانش‌بنیان است.


وی اضافه کرد: تاکنون حدود 7 هزار میلیارد تومان به بخش‌های مختلف تسهیلات پرداخت شده است که تسهیلات پرداخت شده موفقیت 70 درصدی داشته‌اند. راه‌حل نهایی ایجاد اشتغال در کشور تأمین شرایط مطلوب تولید و تشویق سرمایه‌گذاری است. پیشنهاد می‌دهم کارگروه همکاری مشترکی را با دانشگاه‌ها ایجاد کنیم و مطالعاتی برای حل مشکلات انجام دهیم. در نهایت پیشنهاد‌های خود را به شورای عالی انقلاب فرهنگی و دولت ارائه دهیم؛ اما این مطالعات باید پایه‌ای باشد و مشکلات را حل کند.


انتهای پیام/4107/4115/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب