مردم و دانشگاهیان باید برجام را پیگیری کنند/ 16 شهریور آغاز گام سوم است
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اسحاق جهانگیری در همایش رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری سراسر کشور با عنوان هماندیشی دانشگاه و دولت در شرایط تحریم که صبح امروز در دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد، گفت: دانشگاه الزهرا متعلق به جامعه زنان و دختران دانشگاهی است. این دانشگاه باید از نظر فیزیکی و ساختمانی شرایط بهتری داشته باشد.
وی افزود: جامعه زنان در کشورمان در میدانهای مختلف سیاسی و اجتماعی و... خوش درخشیده است. خوشبختانه شتاب حضور زنان در بخشهای مختلف زیاد است و زنان از مردان سبقت گرفتهاند. امسال ۵۸ درصد شرکتکنندگان کنکور را خانمها تشکیل دادهاند. امیدواریم برگزاری این نشست مسائل و مشکلات دانشگاه الزهرا را حل کند.
معاون اول رئیسجمهور گفت: این نشست در مقطع حساسی برگزار میشود. اینکه ما در مقطع حساسی هستیم برای مردم و جامعه عادی شده است اما اکنون آمریکا از برجام خارج شد. درحالیکه برجام یک الگو برای بحرانهای مختلف جهانی بود. آمریکا چه در زمانی که در برجام بود و چه پس از خروج از برجام اجازه نداد مردم کشورمان از برجام استفاده کنند.
جهانگیری عنوان کرد: شرایط کشور و تحریمهای امسال با سال ۹۱ غیر قابل قیاس است و اکنون آمریکا کشورهای چین، روسیه و کشورهای منطقه را ملزم بر تحریم ایران کرد و با همه قدرت خود وارد جنگ اقتصادی با ایران شده است. آمریکا به دنبال فروپاشی نظام جمهوری اسلامی ایران است. همزمان با جنگ اقتصادی، جنگ روانی نیز داشتند و شوکهایی را به اقتصاد و در بخشهای روانی کشور وارد کردند.
معاون اول رئیسجمهوری گفت: یک سال در برجام باقی ماندیم و ۵ کشور دیگر تعهدات خود را انجام نداند. در نهایت با تصمیم شورای امنیت ملی، ایران به برخی از تعهدهای برجام پایبند باقی نماند. مردم و دانشگاهیان باید برجام را پیگیری کنند. ما اکنون ۱۴ ماه است به آمریکا و غرب فرصت دادهایم و ۱۶ شهریور آغاز گام سوم است.
جهانگیری با اشاره به شرایط اقتصادی کشور گفت: پس از انقلاب اسلامی تاکنون با شرایط اینچنینی روبرو نبودهایم. همچنین آمریکا در منطقه نیز حضور دارد و عربستان و اسرائیل برای مقابله با ایران همدست شده است. دانشگاهیان باید نظرات و راهکارهای خود را به دولت ارائه دهد.
معاون اول رئیسجمهور افزود: در شرایط کنونی با مجموعهای از فرصتها و تهدیدهایی مواجه هستیم که نقش تمامی نهادها بر این شرایط مؤثر است. هیچ منظومهای متخصصتر از دانشگاهیان برای حل مشکلات کشور وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: تجربه تاریخی ما نشان میدهد در همه حوزهها باید به نهاد دانشگاه اعتماد کرد؛ از همین رو اولویتها و ضرورتهای دانشگاهها، اولویتهای کشور است. آینده کشور در دانشگاهها رقم میخورد و نمیتوان نسبت به دانشگاهها بهعنوان یک نهاد ساده برخورد کرد.
جهانگیری بیان کرد: باید برای استفاده از توانمندی دانشگاهها در جامعه فکر کرد. دانشگاه عقل نقاد جامعه است که در خصوص مسائل علمی فکر میکند و نظر میدهد. دانشگاه برای اینکه عقل نقاد جامعه باشد نیاز به استقلال علمی دارد و رؤسای دانشگاهها باید برای حفظ این استقلال تلاش کنند.
معاون اول رئیسجمهور تصریح کرد: خلاقیت و نوآوری مهمترین نیاز امروز جامعه است که دانشگاه باید آن را گسترش بدهد. رؤسای دانشگاه با شجاعت و مسئولیتپذیری باید دانشگاهها را هدایت کنند. البته دانشگاهها نیازمند حمایت دولت هستند. امنیتی کردن دانشگاه و سیاسی کردن آن منجر به منزوی شدن دانشگاه میشود.
وی افزود: تجربه گفتگوهای ما با ۱۳ دانشگاه ملی، تجربه موفقی بود. خروجی این تجربه دستور کار برخی از کمیسیونهای دولت شده است. جامعه در خصوص سیل امسال به یک گزارش نیاز داشت که در نهایت با نظر رئیسجمهور تهیه این گزارش بر عهده دانشگاه تهران قرار گرفت.
معاون اول رئیسجمهور درباره نقش دانشگاه بر توسعه علمی گفت: توسعه علمی پیشنیاز توسعه پایدار است. نقش دانشگاه در زمینههای توسعه محدود نیست و میتواند پیشران باشد. باید در خصوص توسعه مشارکت اجتماعی شکل بگیرد که پیشنیاز آن حضور دانشگاهیان است. دانشگاه باید محیطی را ایجاد کند که دانشگاهیان دچار یأس و ناامیدی نباشند.
وی ادامه داد: یکی از وظایف امروز دانشگاهها بالا بردن حس مشارکت در همه بخشهاست. همچنین نقشآفرینی دانشگاهها در شرایط کنونی مطرح است. برای برونرفت کشور از این شرایط سخت، راهی جز تابآوری سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نیست.
جهانگیری در توضیح تابآوری اقتصادی گفت: امروز معیشت مردم بهسختی میگذرد باید بیندیشیم چگونه تابآوری مردم را بالا ببریم. موضوع دوم تحریمهای اقتصادی است که بودجه دولت را تحت تأثیر قرار میدهد زیرا هنوز بودجه دولت تحت تأثیر فروش نفت است.
معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: ما ظرفیتهای زیادی در بودجه کشور داریم باید منابع را افزایش و هزینهها را کاهش دهیم. اصلاح ساختار بودجه بسیار مهم است و بر سایت سازمان بودجه قرار گرفته است. از دانشگاهیان دعوت میکنم در اصلاح ساختار بودجه به دولت کمک کنند.
وی افزود: در تابآوری سیاسی و اجتماعی باید به اعتماد ملی دست پیدا کنیم. ما باید به همه کسانی که به ایران علاقهمند هستند، میدان کار دهیم.
جهانگیری با تأکید بر اینکه بر توسعه علمی کشور گفت: در شرایط فعلی توسعه علمی نباید دچار وقفه شود. ایران در منطقه رتبه نخست و در دنیا رتبه ۱۶ است. در روند توسعه علمی نباید وقفه ایجاد شود و دانشگاه باید در این خصوص راهکار ارائه دهد. همچنین برای حفظ اساتید و نخبگان کشوری باید گام برداریم و نگذاریم از کشور خارج شوند. باید برای حفظ سرمایههای علمی کشور کاری کنیم.
معاون اول رئیسجمهور بیان کرد: باید به اقتدار دانشگاهها توجه بیشتری شده و حلقه ارتباط دانشگاه و صنعت حفظ شود. اکنون دست صنعت به سمت دانشگاهها است. بر اساس گزارش وزارت نفت اکنون این وزارتخانه از عملکرد دانشگاهها راضی است. تولید داخل کشور بسیار مهم است که دانشگاه باید در این امر گام بردارد.
انتهای پیام/4107/4084/پ
انتهای پیام/