توقیف نفتکش گریس، یک گام به عقب
گروه بینالملل خبرگزاری آنا، با ورود لندن به دور جدید تنشها بین تهران - واشنگتن، مناقشه بین ایران و آمریکا وارد مرحله تازهای شده است. توقیف نفتکش ایرانی در تنگه جبلالطارق اوضاع را پیچیده و مخاطرهآمیز کرده است.
رفتار اخیر لندن در توقیف نفتکش ایرانی که در حمایت از تحریم علیه سوریه عنوان گردید، با ادعا و تلاش اروپا در حفظ توافق هستهای با تهران در تضاد است. لندن مدتی است به دلیل مشکلات داخلی و موضوع (برگزیت) که به بحران در این کشور انجامید، به دنبال شریکی مطمئنتر از قبل در تجارت خارجی و اقتصاد بینالملل میگردد. خانم «ترزا می» نخستوزیر سابق این کشور از قربانیان بحران داخلی ناشی از موضوع برگزیت و خروج لندن از اتحادیه اروپا است.
اکنون وضعیت انگلیس و سرنوشت آن در درون اروپا با سؤالات بیشماری روبرو است. لذا بخشی از همراهی اخیر لندن با واشنگتن علیه تهران را بایستی در ذیل شرایط کنونی در انگلیس ارزیابی کرد. روابط تهران-واشنگتن و اوضاع منطقه بهشدت سست و شکننده است. تاکتیکهای ارعابآمیز و تحریککننده مانند توقیف نفتکش ایرانی حداقل دیوارهای موجود در روابط بین دو طرف را شکسته و ریزش آن همه چیز را از کنترل خارج میسازد.
سرانجام توقیف نفتکش ایرانی با ادعای اروپا در موضوع اینستکس (ابزار ویژه مالی و حمایت از مبادلات تجاری با ایران) در جهت حفظ برجام در تضاد است. جنگ اقتصادی جاری با ایران یکجانبه و بدون مجوز شورای امنیت است. غرب باید از ادامه حرکت در مسیر تنشزا با تهران خودداری و سازوکارهای تازهای با ایران برای ساخت دیوارهای مطمئن در پایداری ثبات و امنیت منطقه ویژه در خاورمیانه ایجاد نماید.
توقیف نفتکش ایرانی در مسیر خلاف ایجاد این سازوکار و یک گام به عقب در روابط با ایران است. مدیریت شرایط سست و شکننده جاری بین ایران و غرب نیاز به گامهایی است که به جلو برداشته شود. رفع تحریم، خرید نفت و گردش آزاد پول و رفع موانع مبادلات تجاری با تهران میتواند در این راستا ارزیابی و به بهبود اوضاع کمک نموده و از تبدیل وضعیت شکننده جاری بین دو طرف به اوضاع خطرناک و غیر قابل کنترل جلوگیری کند.
* کارشناس ارشد روابط بینالملل
انتهای پیام/4071/پ
انتهای پیام/