چرا در کنسروها سوسک پیدا میشود؟
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، به تازگی در یک تکه نان خریداری شده از یک نانوایی کیش، سوسک یافت شد که انتشار عکس آن و بازتاب این خبر حاشیههای بسیاری به همراه داشت. پیش از این هم عکسهایی منتشر شده بود که از پیدا شدن سوسک و مارمولک در کنسروها حکایت داشت.
اگرچه پیدا شدن مواد غیربهداشتی در محصولات غذایی که در محیط باز تهیه میشود گریزناپذیز است، اما نکته قابل تامل در این است که این موارد در محصولات بستهبندی کارخانهای نیز مشاهده میشود.
در این زمینه عضو هیات مدیره انجمن مسئولان فنی واردات با بیان اینکه باید بازرسیهای کنترلی و بازرسیهای کیفیت برای جلوگیری از ورود مواد غذایی غیر بهداشتی به بازار مصرف بیشتر شود، گفت: اگرچه ممکن است مواد غذایی غیربهداشتی یا آلوده در هر شرایطی وارد بازار شوند، اما این اشتباه به علت گستره مصرف آنها جای هیچ توجیهی ندارد.
فائزه فنایی در گفتوگو با خبرنگار آنا درباره پروسه نظارت بر موازین بهداشتی مواد غذایی تولیدی یا وارداتی افزود: مواد غذایی برای واردات به دو بخش اقلام مواد اولیه مانند برنج، شکر، چای و روغن و یا مواد غذایی بستهبندی شده مانند بسکوئیت و شکلات تقسیم میشوند که پیش از واردات باید پروسه سختی را طی کنند.
وی با بیان اینکه سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان عموما پس از عرضه کالا در بازار مصرف وارد عمل میشود، تصریح کرد: کارخانههای تولیدی و یا واردکننده مواد غذایی دائما از سوی کارشناسان بهداشت مورد بازدید قرار میگیرند.
فنایی با بیان اینکه شرکتهای واردکننده مواد غذایی پس از طی 6 ماه تا یک سال پروسه برای دریافت مجوز وادرات در نهایت مجوز موقت دریافت میکنند، ادامه داد: کالاهای وارداتی نیز تا زمان نمونهبرداری کارشناسان بهداشت نه اجازه ترخیص و نه حق فروش دارند. از طرفی تا زمان تایید بهداشتی بودن کالاها، کانتینرها نیز پلمپ هستند.
عضو هیات مدیره انجمن مسئولان فنی واردات با تاکید بر اینکه پروسه اعطای مجوزهای بهداشتی و تاییدیه به وارداتیها سختگیرانهتر از مواد غذایی تولید داخل است، اضافه کرد: تا سالهای 88 و 89 در موارد بسیاری شاهد اتمام تاریخ انقضای محصولات وارداتی در پروسه اخذ مجوزها بودیم که این امر بیشتر به علت جا نیافتادن بهرهگیری مسئولان فنی در شرکتها بود.
وی اظهار کرد: اکنون سطح آگاهی شرکتها بالا رفته و دیگر پیش از خرید کالا و ثبت نمایندگی خارجی از کشور هدف، آنالیز واردات را انجام میدهند تا اساسا مشخص شود که آیا کالای مورد نظر در گام نخست میتواند مجوز واردات را دریافت کند.
فنایی با بیان اینکه شرکتهای واردکننده مواد غذایی باید در ابتدا تمام مجوزهای بهداشتی مربوط به واردات را اخذ و سپس درخواست کالا و بارگیری آن را مطرح کنند، تاکید کرد: گشایش و ترخیص کالا پس از ورود آن به گمرک و نبود مشکل در تائیدیهها تنها کمتر از یک ماه زمان میبرد، بنابراین احتمال اتمام تاریخ انقضای محصولات در پروسه واردات بسیار کاهش مییابد.
وی با تاکید بر اینکه مسئولان فنی در مواد غذایی وارداتی نقش چندانی نداشته و این امر را بیشتر وزارت بهداشت پیگیری میکند، بیان کرد: متاسفانه حضور مسئولان فنی در کارخانههای تولید داخل موادغذایی نیز بیشتر جنبه فرمایشی و تشریفاتی دارد، چرا که به لحاظ اختیارات دست و پای مسئولان فنی بسته است.
عضو هیات مدیره انجمن مسئولین فنی واردات با بیان اینکه مسئولان فنی باید حقوق و دستمزد خود را از مدیران عامل شرکتها و کارخانهها دریافت کنند، اما نماینده قانونی وزارت بهداشت در ارزیابی بهداشتی بودن تولید محصولات باشند، عنوان کرد: با این فرآیند عملا بسیاری از اختیارات از مسئولان فنی کارخانهها گرفته شده و در واقع در اینجا گپ قانونی وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه مسئولان فنی مسئولیتهای حقوقی سنگینی دارند، خاطر نشان کرد: بسیاری از مسئولان فنی به علت همین مسئولیتهای حقوقی در زندان هستند، در حالی که عملا اختیارات لازم در کارخانهها به آنها داده نمیشود.
انتهای پیام/