گیلان سالمندترین و سیستان و بلوچستان جوانترین استان کشور است
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، دکتر پریسا طاهری در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی سالمند برگزار شد، گفت: سالمندی بحث جدیدی نیست و سالهاست که دنیا با واژه سالمندی روبرو است. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی در حال حاضر حدود 900 میلیون سالمند در جهان زندگی میکنند که پیشبینی میشود تا 2050 این آمار به 2 میلیارد نفر برسد.
رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت افزود: تغییرات سالهای 2000 تا 2050 نشان از دو برابر شدن آمار سالمندان دارد به گونهای که در سال 2000 سالمندان 11 درصد جمعیت و در سال 2050، 22 درصد جمعیت را به خود اختصاص خواهند داد.
وی افزود: این تغییر در افراد بالای 80 سال بیشتر بوده است به گونهای که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده تعداد سالمندان از تعداد کودکان زیر 4 سال پیشی گرفته است و پیشبینی میشود در سال 2050 میلادی آمار سالمندی از افراد زیر 14 سال نیز پیشی بگیرد بنابراین تعداد سالمندان روز به روز در حال افزایش است و این مساله تنها مختص ایران نیست.
وی گفت: آمار جمعیت سالمندی در کشورهای فقیر چند برابر کشورهای توسعه یافته است. در حال حاضر از 900 میلیون سالمند 60 درصد در کشورهای در حال توسعه و کمدرآمد زندگی میکنند و پیشبینی میشود تا سال 2050 این آمار به 80 درصد برسد.
طاهری گفت: در سال 2000 ، 5/8 درصد جمعیت مدیترانه شرقی سالمند بود که پیشبینی میشود در سال 2050 این عدد به 15 درصد برسد.
وی افزود: طبق آمارها در سال 2025 در ایران 10 درصد جمعیت کشور سالمند شده و تا سال 2050 این رقم به 21.7 تا 24 درصد میرسد.
رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت، عنوان کرد: امسال بیست و پنجمین سالی است که سازمان بهداشت جهانی روز سالمند را گرامی میدارد.
به گفته طاهری، در کشور ما از سال 1335 تا 1385 مرکز آمار به صورت دورهای و هر 10 سال وضعیت تغییر جمعیت را بررسی میکرد که بعد از سال 1385 این روند تغییر یافت و تغییر جمعیت هر 5 سال مورد ارزیابی قرار گرفت.
وی بر اساس آمارها، میزان سالمندی به نسبت جمعیت در سالهای مختلف را چنین تشریح کرد: در سال 1335 سالمندان 6.2 درصد؛ در سال 1345، 6.5 درصد؛ سال 55 ، 5.2 درصد؛ سال 65، 5.4 درصد؛ سال 75 ، 6.6 درصد؛ سال 85، 7.3 درصد و سال 90، 8.2 درصد جمعیت گزارش شده است.
رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت، عنوان کرد: در سال 1390 میزان جمعیت کشور بیش از 75 میلیون گزارش شده که تعداد سالمندان در این سال بیش از 6 میلیون نفر بوده است که این میزان 8.2 درصد جمعیت را به خود اختصاص میدهد.
وی افزود: از 8.2 درصد جمعیت سالمندی 4.17 درصد خانم و 4.02 درصد آقایان هستند.
طاهری با بیان اینکه جمعیت سالمندی قالب زنانه پیدا کرده است، افزود: افزایش تعداد سالمند چالش نیست بلکه بیتوجهی به زیر ساختهای لازم این موضوع را تبدیل به چالش میکند.
رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: امید به زندگی در آقایان 72 سالگی و در خانمها 74 سالگی تخمین زده شده است.
وی گفت: بر اساس آمار گیلان با دارا بودن 11.55 درصد سالمند، سالمندترن استان و سیستان و بلوچستان با 4.72 درصد سالمند جوانترین استان کشور شناخته شدهاند.
به گفته طاهری؛ جمعیت سالمندی در تهران بیش از میانگین کشوری است.
وی عنوان کرد: تهران بیش از 12 میلیون جمعیت دارد که حدود یک میلیون و 102 هزار نفر آن سالمند هستند، همچنین بیش از هزار سالمند بالای 100 سال در تهران زندگی میکنند.
رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت گفت: زمانی که خاطره از امید بیشتر باشد در واقع پیری صورت گرفته است بنابراین وزارت بهداشت موظف است برنامهریزیهای لازم برای داشتن سالمند سالم را انجام دهد.
طاهری درباره برنامههای کلان وزارت بهداشت برای سالمندان، گفت: مراقبت ادغام یافته مختص پزشک و غیر پزشک که مشتمل بر 15 بیماری است بر اساس برنامه تحول سلامت در حوزه بهداشت تمامی دانشگاههای علوم پزشکی کشور در حال اجرا است که بر این اساس زمانیکه سالمندان به مراکز درمان مراجعه میکنند ابتدا توسط افراد غیر پزشک از نظر علائم بیماری و عوامل خطر بررسی و سپس به پزشک عمومی ارجاع داده میشوند.
وی افزود: پزشک عمومی بعد از انجام بررسیها در صورت نیاز فرد را به پزشک متخصص ارجاع میدهد تا روند درمان انجام شود.
رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت عنوان کرد: افراد غیر پزشک سالمندان را از نظر فشار خون، چربی خون، مشکلات بینایی، شنوایی، تعادل، اختلال حافظه، بیاختیاری ادرار، اختلال خواب، استرس، اضطراب، واکسیناسیون و ... بررسی میکند و باید از نظر سبک زندگی، رژیم غذایی و ترک سیگار آموزشهایی را به سالمندان ارائه کنند و سپس سالمند را طی فراخوانی به مراکز درمان دعوت کنند و بررسی کنند که آیا آموزشهای ارائه شده جزو زندگی فرد محسوب شده یا خیر.
طاهری کاهش مرگ زودرس را یکی از برنامههای مهم وزارت بهداشت برای سالمندان دانست و گفت: تمام اقدامات صورت گرفته برای پیشگیری از مرگ زودرس در افراد بالای 80 سال است که در این راستا باید تلاش شود وابستگی سالمند به جامعه و خانواده کاهش پیدا کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش از تدوین سند ملی تحول سلامت سالمندی خبر داد که به زودی تصویب و اجرایی میشود.
رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش با توجه به 30 شهریور روز جهانی آلزایمر، گفت: آلزایمر بیماری دوران سالمندی است که در حال حاضر 46.8 میلیون نفر در جهان با دمانش زندگی میکنند که پیشبینی میشود این آمار تا سال 2050 به 131 میلیون نفر برسد.
وی افزود: سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده هر 2 تا 3 ثانیه یک نفر در جهان به دمانس مبتلا میشود که این آمار در کشور ما متفاوت بوده و هر 7 دقیقه یک نفر به دمانس مبتلا میشود به گونهای که در حال حاضر 600 تا 650 نفر به دمانش مبتلا هستند.
انتهای پیام/