کاهش بیکاری با تعریف رشتههای دانشگاهی بر اساس نیاز بخش صنعت
کرمالله جانیپور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره اعلام فهرست مشکلات و نیازهای وزارت صنعت، معدن و تجارت و ابراز خرسندی رهبر انقلاب از این موضوع و اینکه مقام معظم رهبری فرمودند اکنون نوبت وزارت علوم و دانشگاههاست که برای حل این مسائل وارد میدان شوند، اظهار کرد: با توجه به شرایط فعلی جامعه و مشکلات و موانع اقتصادی، مقام معظم رهبری در دیدار دانشگاهیان بر این امر مهم یعنی ارتباط صنعت با دانشگاه خیلی تأکید کردند و نامگذاری سال رونق تولید در همین راستاست.
ارتباط صنعت با دانشگاه زمینه رونق تولید است
وی افزود: ارتباط صنعت با دانشگاه زمینه رونق تولید است؛ بنابراین برخی از مقولههای خیلی مهم و مورد تأکید مقام معظم رهبری، یکی تولید علم و دیگری مسئلهمحور بودن تحقیقات و پژوهشهاست که هر دو این موضوعات بر اساس ضرورت شرایط جاری کشور بوده که این خودش زمینهساز کاهش نرخ وابستگی کشور و دنیای اسلام به غیر است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: یکی از اقدامات خیلی خوب و ارزشمندی که دکتر طهرانچی در دانشگاه آزاد اسلامی مد نظر دارد، طرح پایش آزاد در مسیر رفع نیازهای جامعه بوده در همین راستا مسئلهمحور کردن پایاننامههای کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری از همین اقدامات است.
صنعت مسئله را برای دانشگاه مشخص کند
جانیپور درباره حل مشکلات صنعت توسط دانشگاهها تصریح کرد: نکته مهم این است که صنعت مسئله را برای دانشگاه مشخص کند، یعنی همان چیزی که بحث ما بهعنوان اقتصاد دانشبنیان است که دانشگاهها تولید ایده میکنند؛ اما صنعت آن را تجاریسازی میکند. پس تولید ایده معمولاً درون دانشگاه بوده و تجاریسازی کاری است که بههرحال در حوزه صنعت باید صورت بگیرد.
وی افزود: نکته بعدی این است که در حوزه پژوهش، باید پروژههای تحقیقاتی اعضای هیئت علمی و دانشجویان که همان پایاننامههاست در مسیر تأمین نیازهای بخش صنعت هدایت شوند؛ البته مشروط بر اینکه اولویتها و نیازهای بخش صنعت اعلام شود و ما نیازهای آنها را جزء اولویتهای تحقیقاتی پژوهشی اعلام کنیم، یعنی بخش صنعت باید نیازسنجی کند و نیازها را به دانشگاه بگوید و بعد از کاربردی شدن آنها در دانشگاه بر اساس اولویتها انجام شوند.
لزوم منطبق کردن برنامههای آموزشی با نیازهای شغلی
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج مطرح کرد: مورد بعدی برای بهترشدن رابطه صنعت و دانشگاه اینکه اگر رشتهها و تخصصها بر اساس نیاز کارآفرینان بخش صنعتی تعریف شوند بدون شک به کاهش نرخ بیکاری ساختاری کمک میکند. به عبارتی انتظار بعدی از دانشگاه و صنعت در حوزه آموزش، منطبق کردن برنامههای آموزشی با نیازهای شغلی است.
جانیپور اظهار کرد: یکی دیگر از محورهای آموزشی که میتوانیم ذکر کنیم، همکاری کارفرمایان در مرحله تجاریسازی ایدههای دانشبنیان است. یعنی همکاری صنعت در مرحله تجاریسازی ایدهها با صاحبان ایده، به این صورت که دانشگاه و نخبگان، ایده را مطرح میکنند؛ اما در مرحله تجاریسازی این ایدهها طبیعتاً صنعت باید به کمک دانشگاه بیاید.
وی درباره راهکار دیگر دانشگاه برای حل مشکلات صنعت عنوان کرد: دانشگاه میتواند در حوزه آموزش با ارائه خدمات آزمایشگاهی در قالب استانداردهای پذیرفتهشده بخشهای تخصصی به بخش صنعت کمک کند. در همین راستا آزمایشگاهی بسیار مدرن را در سطح دانشگاههای آزاد در سطح کشور بهطور عام و در کهگیلویه و بویراحمد بهطور خاص، میتوانیم برای خدمترسانی و خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز در اختیار صنعت قرار دهیم.
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد درباره اقدامات این دانشگاه در حل مشکلات صنعت گفت: در راستای رسالت کلان دانشگاه آزاد اسلامی و توصیههای دکتر طهرانچی، طرح پایش یعنی هدفمندسازی پایاننامهها را اجرایی کردیم. جلسات زیادی را هم با بخش صنعت برگزار و مرکزی را برای ارتباط با صنعت راهاندازی کردهایم.
بخش صنعت همکاری لازم را با دانشگاه انجام نمیدهد
جانیپور با گلایه از بخش صنعت افزود: خیلی وقت است که دفاتر ارتباط با صنعت در دانشگاه آزاد اسلامی شکل گرفته، ولی انتظاراتی که از بخش صنعت و صنعتگران میرفت، محقق نشده است. اعتقاد داریم که وظیفه خودمان را انجام داده و دفاتر را ایجاد کردهایم؛ اما بخش صنعت آن همکاری لازم را با ما انجام نمیدهد.
وی تصریح کرد: آزمایشگاه همکار در کهگیلویه و بویراحمد ایجاد کردیم که میتوانیم به بخش صنعت خدمات آزمایشگاهی ارائه دهیم. رشتهها و تخصصها را براساس نیاز منطقهای و بومی استان بنا به توصیه دکتر طهرانچی شناسایی کردیم و اعلام کردیم که رشتههای ما باید در این حوزهها باشد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد مطرح کرد: با بخش صنعت و نهادهای مختلف ارتباط ایجاد کردیم تا موارد ضروری و کاربردی آن حوزهها را در اختیار ما قرار دهند که پایاننامهها و تحقیقات را به همان سمت سوق دهیم. مرکز R&D، یعنی تحقیق و توسعه مراکز صنعتی با استفاده از ظرفیتهای اعضای هیئت علمی دانشبنیان را نیز راهاندازی کردهایم.
جانیپور خاطرنشان کرد: در بخش اقتصاد دانشبنیان یکسری کارهایی را هم انجام داده و اختراعاتی را داشتهایم که در مرحله تجاریسازی متأسفانه مشکل جدی داریم. مثلاً ما «سنسور درونچاهی» ساختهایم که آزمایش آن با موفقیت انجام شده اما در مرحله تجاریسازی در حقیقت صنعت لابی خاصی میخواهد و خیلی ارتباط با شرکت نفت سخت است؛ چراکه برای خرید این دستگاههای سنسور درونچاهی و معمولاً در مرحله تجاریسازی این مشکلات را داریم.
وی درباره فعالیت واحدهای دانشگاهی در استان کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهدشت محرومیت خاصی دارد؛ اما دانشگاه آزاد اسلامی واحد گچساران، دانشگاه بسیار بزرگی است با امکانات فوقالعاده و مجهز آزمایشگاهی و پیشرفته در حوزههای شیمی، نفت، گاز، پتروشیمی، پالایش و ... که بنا دارد با همکاری و هماهنگی با شرکت نفت در ارائه خدمات در این حوزهها کارهایی را انجام بدهد و یکی دو طرح دانشبنیان هم داشتهاند.
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/