پرونده هستهای به شورای امنیت برود از برجام خارج میشویم
به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه بینالملل خبرگزاری آنا از معاونت برونمرزی صداوسیما، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفتوگو با یوسف جلالی، خبرنگار شبکه پرس تیوی، در خصوص اظهارات حسن روحانی، مبنی بر کاهش تعهدات ایران در برجام گفت: ما طی یک بازه زمانی ۶۰ روزه، برخی از تعهدات خود در برجام را به حالت تعلیق درآوردیم و این فرصت را به کشورهای اروپایی دادیم تا به تعهدات خود برگردند. درواقع، از این طریق سعی کردیم تا علاوه بر رفع تحریمها، به ثمرات برجام که تاکنون محقق نشده بود، دست یابیم.
وی در خصوص اقدام اتحادیه اروپا مبنی بر رد مهلت ۶۰ روزه ایران عنوان کرد: ایران حداقل یک سال صبر کرد تا ببیند که کشورهای اروپایی چه واکنشی را در قبال خروج آمریکا از برجام در دستور کار قرار میدهند. آنها در این مدت، وعدههای زیادی دادند اما در عمل و در خصوص مواردی همچون سازوکار مالی SPV و یا اینستکس عزم جدی از طرف اروپاییها مشاهده نشد. آنچه ما به دنبال آن هستیم، چیزی جز برداشته شدن تحریمها نیست و متأسفانه در طی این مدت، اقدامی جدی از سوی غربیها در این زمینه صورت نپذیرفت.
کمالوندی ادامه داد: ازاینرو، فکر میکنیم که اکنون زمان آن رسیده تا اروپاییها اقدامی انجام دهند تا نشان دهند که خواهان تغییر این وضعیت هستند و این پنجرهای است که در برابر اروپاییها قرارگرفته و نباید آن را یک ضربالاجل تعبیر کرد. ما بهطور داوطلبانه به تعهدات خود در برجام پایبند بودیم اما آنها به تعهدات خود عمل نکردند. درواقع، ما برای مدتزمان ۶۰ روز اقداماتی را که کشورهایی اروپایی در این زمینه انجام خواهند داد، مورد ارزیابی قرار خواهیم داد و در آن زمان تصمیم خواهیم گرفت که آیا به پایبندی داوطلبانه خود به برخی از تعهدات ادامه دهیم یا خیر.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اقدامات اروپاییها برای حفظ برجام از قبیل راهاندازی اینستکس و یا SPV را ناکافی و فاقد کارایی دانست و افزود: ما باید میان توانایی و تمایل اروپاییها، تمایز قائل شویم. فکر میکنم که آنها تمایل دارند تا کارهایی را انجام دهند اما قادر به انجام آن نیستند. ازاینجهت، زمان بیشتری به آنها دادیم تا مشخص شود که آیا میتوانند راهی را برای حل این مسئله پیدا کنند یا خیر. درواقع، بیش از یک سال است که منتظریم اقدامی جدی را از سوی اروپاییها بهمنظور باز کردن راههایی پیش روی تجارت ایران در زمینههایی همچون فروش نفت، خریدوفروش کالا و روابط بانکی ببینیم. سازوکارهای اینستکس و SPV نشان دادند که اروپاییها با توجه به توانشان کارهایی را انجام دادند و به همین دلیل نیز ما این مکانیسمها را پذیرفتیم تا ببینیم که آیا میتوانند راهی را برای تجارت عادی میان ایران و دیگر کشورها باز کند یا خیر. اما حداقل تا به امروز این دو سازوکار عملی نشدند و دیگر نمیتوانیم منتظر بمانیم. اگر اروپاییها میخواهند کاری انجام دهند، بهتر است قبل از دیر شدن، دستبهکار شوند.
بهروز کمالوندی گفت: اگر اتحادیه اروپا، این مسئله را به شورای امنیت ببرد، درواقع این معاهده از بین خواهد رفت و فکر نمیکنم که دیگر این معاهده پا برجا بماند. جمهوری اسلامی ایران، قطعاً اقدامات جدی و محکمی را برای احقاق حق ملت خود انجام خواهد داد و هر واکنشی محتمل است. این واکنش ممکن است خروج از برجام و یا هر چیز دیگری باشد، بنابراین، این مسئله باید میان سران کشورهای عضو حل شود.
کمالوندی در پاسخ به این سؤال که چه زمانی طول خواهد کشید که ایران به میزان غنیسازی خود در زمان قبل از برجام برسد گفت: دکتر صالحی چند روز پیش اعلام کرد که بیشتر از چهار روز طول نخواهد کشید تا بتوانیم میزان غنیسازی اورانیوم خود را از ۳,۶۷ درصد تعیینشده در برجام به ۲۰ درصد یا هر میزان که مدنظر داریم، برسانیم. اگر بعد از این ۶۰ روز، اروپاییها گامهایی را برای برداشته شدن تحریمها برندارند، ما میزان غنیسازی را به بالاتر از ۳.۶ درصد خواهیم رساند و درباره آینده رآکتور آبسنگین خنداب نیز تصمیم خواهیم گرفت و ممکن است مدرنسازی را در دستور کار قرار دهیم. همه اینها به اروپاییها بستگی دارد و باید منتظر بمانیم که نقش خود را در این زمینه چگونه ایفا خواهند کرد.
وی در توضیح چرایی اقدام آمریکا مبنی بر وضع تحریمهای جدید علیه فلزات صنعتی ایران از قبیل آهن، آلومینیوم و مس پس از اعلام تعلیق برخی از تعهدات برجام توسط ایران گفت: ما باید حداقل در این مورد، آمریکا را از اروپا جدا کنیم. آمریکاییها تمامی تلاش خود را برای اعمال فشار بیشتر بر ایران به کار بستهاند و به همین دلیل است که شاهد چنین اقداماتی از سوی آنها هستیم. اما این فشار بر مردم ایران وارد میشود که اقدامی غیرانسانی محسوب میشود. در حقیقت، فردی را در میان مردم عادی و یا نخبگان جهان پیدا نخواهید کرد که سیاستهای آمریکایی را منطقی بداند. ما میان رویکردهای آمریکا با رویکردهای اروپا تفاوت قائلیم و معتقدیم که خود اروپاییها نیز با سیاستهای آمریکا موافق نیستند.
وی ادامه داد: اروپاییها بارها مواضع خودشان را نسبت به آمریکا پس از خروج این کشور از معاهده برجام اعلام و عنوان کردهاند که این اقدامات آمریکا، سودی برای هیچکس ندارد و این اقتصاد و سیاست جهانی هستند که متضرر میشوند و بر تمامی کشورهای جهان تأثیر میگذارد. شاهدیم که نهتنها کشورهای اروپایی، بلکه دیگر کشورهای جهان نیز نگاه خودشان را نسبت به آمریکا تغییر دادهاند و به اعتقاد من، طولی نخواهد کشید که جبههای متحد علیه آمریکا در جهان شکل خواهد گرفت.
کمالوندی با اشاره به سیاستهای عادلانه و همکاری نزدیکی که کشورهای چین و روسیه با ایران در زمینههای مختلف در پیش گرفتند، عنوان کرد: چین و روسیه هر کدام بهنوبه خود به تعهداتشان پایبند بودند. در خصوص کشور چین باید بگویم که آنها تحت شدیدترین فشارها از سوی آمریکا بودند که علیرغم تمامی این فشارها، حداکثر تلاش خود را برای پایبندی به تعهدات خود درباره مسائل مربوط به پروژه هستهای به کار بستند. بااینحال، چینیها بخشی از سیستم بانکی بینالمللی هستند که کار را برای آنها برای تجارت با ایران سخت میکند، اما با وجود تلاش چینیها، راههای جایگزین دیگری همانند استفاده از ارز جایگزین همانند یوان میتواند مفید واقع شود.
وی در خصوص برخی انتقادها از تأخیر یکساله دولت در واکنش به اقدام ترامپ در خروج از معاهده برجام گفت: اگرچه ممکن است برخی از منتقدان بگویند که این اقدامات اندکی دیر اتخاذشده، اما حداقل این موضوع را ثابت کرد که ایران در این زمینه بهاندازه کافی صبوری به خرج داد تا اقدامی که میتوانست شرایط را بدتر کند و یا این معاهده را از بین میبرد، انجام نداده باشد. مزیت اتخاذ چنین واکنشی در این بازه از زمان این است که ما توانستیم نظر همه را در کشور در خصوص این اقدام جلب کنیم و کسی نیست که معتقد باشد چنین اقدامی نباید صورت میگرفت و این یعنی وحدت در کشور.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سؤال که در صورت عدم موفقیت اروپا در متقاعد کردن ایران در این بازه زمانی دوماهه، چه سرنوشتی در انتظار معاهده برجام خواهد بود توضیح داد: ابتدا باید به آینده امیدوار بود و معتقدم که کشورهای اروپایی منطقیتر از آمریکا هستند و اگرچه ممکن است از سوی آمریکا، فشارهایی به آنها تحمیل شود اما آنها با واقعیتها زندگی میکنند و میدانند که ما در منطقهای هستیم که بسیار بیثبات است. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردم، ما در گام بعدی برخی دیگر از تعهدات خود را تعلیق میکنیم اما امیدواریم که اروپاییها به راهکارهایی برای بهتر کردن شرایط برای ایران و همچنین برداشتن فشار تحریمها دست یابند تا از این طریق، تعادلی میان تعهدات و حقوق ایران ایجاد شود چراکه ایران علاوه بر تعهدات، از حقوقی نیز برخوردار است که باید محقق شوند.
انتهای پیام/۴۱۰۶/