ائتلاف سیاسی 1400 «لاریجانی-مطهری» همان «روحانی-جهانگیری» 96 است؟
گروه سیاسی خبرگزاری آنا، روزشمار تقویم انتخابات در کشور به صدا درآمده است. البته دو سال پیش در اردیبهشت ماه بود که تنور انتخابات ریاستجمهوری داغ شد. از هشتم اردیبهشت ماه سال 96 بهمدت 20 روز نامزدهای تأیید صلاحیت شده برای رسیدن به پست رئیسجمهوری فرصت داشتند که کارهای تبلیغاتی خود را انجام دهند.
از سوی دولتمردان "تدبیر و امید" شخص حسن روحانی بهعنوان گزینه اصلی حضور داشت و نفر بعدی که در انتخابات سال 96 شرکت کرد، اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت بود. ابتدا جهانگیری اعلام کرده بود از سوی جریان اصلاحات وارد کارزار انتخابات شده است. او حتی در پاسخ به انتقادها گفته بود، من از استانداری تا معاون اول ریاستجمهوری را طی کردهام و چرا نباید رئیسجمهور شوم.
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران و حتی مردم حرفهای وی درباره حضور جدی در انتخابات ریاستجمهوری سال 96 را باور نکردند و او را «نامزد پوششی» و «آوانگارد» حسن روحانی میدانستند.
ناگفته نماند؛ جهانگیری پای خود را از این فراتر گذاشت و در ششم اردیبهشت 96 در حیاط هیئت دولت به خبرنگاران گفت که اهل انصراف نیست. او با رد پوششی بودنش گفت که دوست دارد رئیسجمهور شود!
این حرفهای جهانگیری از تناقض آشکار در دولت یازدهم پرده برداشت؛ به دلیل اینکه محمدباقر نوبخت، رئیس فعلی سازمان برنامهوبودجه و سخنگوی سابق دولت در نشست خبری فروردین سال 96 گفته بود، ثبت نام جهانگیری در انتخابات اقدام ارزشمندی است و لذا وی در جهت دفاع از عملکرد دولت وارد این صحنه شده است.
بر اساس این گزارش حضور جهانگیری تا آخرین روزهای مناظره ادامه داشت. یکی از نکات جالبی که در خلال مناظرهها مردم با آن روبرو بودند، دفاع تمام قد جهانگیری از روحانی و عملکرد اقتصادی دولت بود. حتی این کار وی سبب شد، تا بعدها فیلم و کلیپهای زیادی با زمینه خنده و مزاح در فضای مجازی پخش شود. چون جهانگیری دولت یازدهم را ناجی اقتصاد ایران معرفی کرده بود. او سرانجام در سهشنبه ۲۶ اردیبهشت به نفع حسن روحانی کنارهگیری کرد.
از سویی دیگر بدعت نامزدهای پوششی در انتخابات ریاستجمهوری ایران همواره وجود داشته است. از نخستین دوره انتخابات ریاستجمهوری در دوران هاشمی رفسنجانی تا انتخابات ریاستجمهوری دو سال قبل! ولی این بار انتخابات ریاستجمهوری سال 1400 وارد فاز جدیدی شده است. علی مطهری، نایبرئیس دوم مجلس شورای اسلامی و برادر همسر علی لاریجانی، اعلام کرد که شاید در انتخابات ریاستجمهوری دو سال آینده نامزد شود.
این صحبتهای وی گمانهزنیهای زیادی را در پی داشت. از سوی دیگر رزمیحسینی، استاندار خراسانرضوی در سفر اخیر رئیس مجلس شورای اسلامی گفته بود امیدوارم آقای لاریجانی همینطور که قصد دارند، در انتخابات ریاستجمهوری 1400 شرکت کنند. رئیس مجلس شورای اسلامی هم در پاسخ اعلام کرد که اهل حضور در انتخابات ریاستجمهوری نیست. البته از سال گذشته صحبتهایی در مورد حضور علی لاریجانی در انتخابات برای رسیدن به کرسی پاستور به گوش میرسید. از تأسیس حزب رفاه ملت که یاران نزدیک لاریجانی هستند تا تکذیب و تأیید کردن صریح لاریجانی در برنامههای مختلف!
با این فازبندی و کنشهای سیاسی موجود این باور بهوجود آمده که علی لاریجانی نامزد اصلی جریان به اصطلاح اعتدال و برخی اصلاحطلبان و گوشهای از اصولگرایان برای ریاستجمهوری است و علی مطهری هم نامزد پوششی وی خواهد بود. این مدل سیاسی که به ذهن برخی از مردم و کنشگران آشناست، مدل انتخاباتی «روحانی-عارف» یا «روحانی-جهانگیری» را تداعی میکند. البته مردم از نامزدهای پوششی بعد از انتخابات دل خوشی ندارند؛ زیرا وعدههای اقتصادی جهانگیری در دو سال قبل هنوز در ذهن مردم وجود دارد.
در گذشته هم افرادی مانند عطریانفر، عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی گفته بودند که اصلاحطلبان میتوانند به گزینههایی مانند؛ علی لاریجانی برای ریاستجمهوری فکر کنند. البته جناح رادیکال اصلاحطلبان که افرادی مانند؛ سعید حجاریان، عمادالدین باقی و اعضای حزب سابق مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی هستند بر این باورند که باید اصلاحات با گزینه خودش و منحصر به اصلاحطلبان در انتخابات شرکت کنند.
گزارش: محمدعلی حسننیا
انتهای پیام/4082/ن
انتهای پیام/