دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مدیر روابط عمومی ایرانداک:

ارائه متن کامل پایان‌نامه در سراسر جهان اجرا می‌شود

مدیر روابط عمومی ایرانداک گفت: در سراسر جهان پایگاه‌هایی وجود دارد که پایان‌نامه‌ها را به‌صورت محتوای کامل و متن باز در اختیار کاربران می‌گذارند.
کد خبر : 377335
irandoc.jpg

نورالله رزمی در گفتگو با خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با اشاره به چالش‌های مطرح دربین استادان و دانشجویان مبنی بر سازوکار دسترسی آزاد کاربران به اسناد و آثار علمی دانش‌آموختگان دانشگاهی گفت: مطالعات وسیع در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در حوزه آرشیو پایان‌نامه‌ها و رساله‌های تحصیلات تکمیلی انجام گرفته است و باتوجه به مطالعات و بررسی‌های این پژوهشگاه در مورد مدل‌ها و نمونه‌های بین‌المللی پایگاه ایرانداک، پایگاه‌هایی مشاهده شد که پایان‌نامه‌ها و رساله‌های تحصیلات تکمیلی را به‌صورت محتوای کامل و متن باز در اختیار کاربران می‌گذارند.


مدیر روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران درباره جنبش دسترسی آزاد به اسناد علمی ادامه داد: اکنون دسترسی به اسناد علمی در سطوح منطقه‌ای، ملی، سازمانی و جهانی در کل دنیا درحال گسترش است و با توسعه فناوری اطلاعات، پایگاه‌های دسترسی به اسناد رشد و شتاب قابل‌توجهی نیز گرفته است.


رزمی افزود: پایگاه‌هایی همچون (NDLTD)، چهار میلیون و600 هزار سند و اثر علمی متن باز، (OATD) سه میلیون 500 هزار سند و اثرعلمی متن باز، (SRL) با همکاری هزار و 300 موسسه علمی 800 هزار اثر علمی متن باز، (Cybertesis) با بیش از 50 هزار اثر علمی متن باز تحت عنوان جنبش دسترسی آزاد فعالیت می‌کنند. در این میان (NDLTD) و (OATD) در بین محققان فراگیرتر هستند.


وی درباره جنبش‌های دسترسی آزاد منطقه‌ای نیز توضیح داد: دسترسی آزاد منطقه‌ای نیز با همکاری چند کشور محقق شده است. سایت (DART-Europe) یکی از پایگاه‌های مطرح در این زمینه است که با 720 هزار اثر علمی متن باز در بین 28 کشور اروپایی در حال ارائه خدمات است. پایگاه (DATAD) نیز با 12 هزار اثر علمی متن باز با همکاری 60 کشور آفریقایی ایجاد شده است.


رزمی با اشاره به آیین‌نامه پیشنهادها، پایان‌نامه‌ها و رساله‌های تحصیلات تکمیلی و صیانت از حقوق پدیدآوران در آن‌ها گفت: وزیر علوم وقت، این بخشنامه را مبنی بر نگهداری و حفظ اطلاعات در یک آرشیو ملی با رعایت استاندارد، سازمان‌دهی و نمایه‌سازی علمی، مشاهده پذیری، همانندجویی، پیشگیری از دوباره‌کاری، مدیریت یکپارچه و جلوگیری از تقلب، برای پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران لازم‌الاجرا دانسته است و برای همه دانشگاه‌ها و موسسات ابلاغ کرده است.


مدیر روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات اظهار کرد: بنابر فصل پنجم بخشنامه صریح وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در سال 95، ایرانداک موظف است پیشنهادها، پایان‌نامه‌ها و رساله‌های تحصیلات تکمیلی را پس از سپری شدن 12 ماه از دفاع پایان‌نامه‌ کارشناسی‌ارشد و  پس از سپری شدن 30 ماه از دفاع موفقیت‌آمیز رساله دکتری، به‌صورت رایگان در محیط وب اشاعه دهد و محرمانگی نتایج فرآیند همانندجویی و حریم خصوصی پدیدآوران را رعایت کند.


رزمی در پایان خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از فرآیند تقلب، دانشگاه و استاد موظف است با استفاده از سامانه همانندجو متن کامل پایانه‌نامه را مورد بررسی قرار دهد و گزارشات کامل، صحت‌سنجی و اعتبارسنجی تحقیق را بازبینی کند. همچنین براساس فصل چهارم این آیین‌نامه تعیین اصالت محتوا در هر مدرک و داوری درباره آن برپایه گزارش سامانه همانندجو بر عهده دانشگاه‌ها است.


انتهای پیام/4107/4116/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب