با ترامپ نمیتوان بهراحتی کنار آمد و باید مقابلش ایستاد
به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، علی لاریجانی صبح امروز در هشتمین همایش سیاستهای پولی و چالشهای بانکداری و تولید با عنوان «راز ماندگاری چالشها در اقتصاد ایران» که در مرکز همایشهای رایزن برگزار شد، اظهار کرد: برخی چالشهای اقتصادی در کشور مزمن است و ما قبول داریم که باید اینها را کاوش کرد. مرحوم مدرس هم نگرانیهایی درباره بنگاهداری دولتی داشت.
وی اضافه کرد: در سیاستهای اصل ۴۴ قوانینی را تصویب کردیم اما مشکلات برطرف نشد، لذا معتقدم نگاه باید طبیبانه باشد همه میدانیم مشکل هست اما باید بدانیم این مشکل چگونه باید حل شود و نکته بعد اینکه نباید به موضوع مأیوسانه نگاه کنیم زیرا که برای کشور مضر است؛ این فشار غیرمنطقی که از سوی آمریکاییها وارد میشود، نباید نگاه مأیوسانه را تقویت کند.
لاریجانی تصریح کرد: در شرایط فعلی برخی از این مسائل تخریبی که توسط گروهی در کشور انجام شد، باعث شد برخی مشکلات را نشود بهسادگی حل کرد. اگر بخواهیم کار و فعالیت مفید در کشور انجام شود این نیازمند روحیه فعال و بدون یأس است.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اینطور نیست که دولت فکر کند اگر بخش خصوصی فربه شود جای حکمرانان تنگ میشود و ما در وضعیت فعلی کشور این را نمیبینیم. برخی امور هم هست که باید به ریشه فرهنگی آن توجه شود. چرا برخی فکر میکنند عدالت با فضای رقابت سازگار نیست این موضوع باید ریشهیابی شود.
لاریجانی با بیان اینکه تئوریپردازی کار سیاستگذاران نیست، گفت: بعد از انقلاب کمی تفکر نیمچهسوسیالیستی در کشور حاکم بود، آن زمان فضای روشنفکری در جامعه ما در همه بخشها متأثر از تفکرات چپ بود و در حوزه اقتصاد هم سایه انداخت.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه برخی از همین بنگاههای بزرگ در زمان خود ما و در زمان مرحوم هاشمیرفسنجانی تأسیس شد، گفت: بعد از جنگ وقتی خواستند اقتصاد را باز کنند شکل بنگاههای بزرگ سامان پیدا کرد. شاید آن زمان هم برای یک دورهٔ گذار چارهای جز این نبود. آن زمان هم این موضوع را همه پسندیدند و این هم یک تجربه بود.
وی با بیان اینکه بعد هم یک دوره بود که شرایطی ایجاد کرد و در دوره قبل از این دولت هم به نظر یک آشفتگی فکری وجود داشت که نهفقط در حوزه اقتصاد بلکه در همه حوزهها حاکم بود، تصریح کرد: معتقدم مقوله عدالت درست تعریف نشده بود و این مسئله هنوز هم هست که باید برایش یک تدبیری کرد. تئوریپردازی کار سیاستمداران نیست و افکار مختلفی را که در زمینه آزادی اقتصادی میان فیلسوفان در زمینههای اقتصادی و سیاست مطرح است باید دقیقتر بررسی کرد.
لاریجانی با بیان اینکه برخی عدالت را در بازار آزاد میدانند و دخالت دولت را مخلّ این آزادی میدانند، بنابراین تئوری عدالت را رقابت حداکثری میدانند که دخالت دولت باید در آن حداقلی باشد.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه شهید مطهری نظری را مطرح کردند که بهدلیل عمر کوتاه ایشان پرورش پیدا نکرد و آن تمرکزی است که روی حق طبیعی انسان دارد؛ از نظر فیلسوفان پایه بسیاری از مسائل سیاسی و اقتصاد نظریه حق طبیعی است که شهید مطهری بسیار به این موضوع تکیه کرد و این باعث شد نظریاتی که در نظام حقوق زن و مقولاتی که در حوزه اقتصاد دارد، متکی به این باشد که انسانها دارای حق طبیعی هستند.
وی گفت: مطهری میگوید انسانها دارای استعدادهای متنوع هستند، اینکه چگونه میشود استعدادهای بالقوه بالفعل شود جز با تحرک و فعالیت، لذا شهید مطهری اینجا به نظریه آزادی میرسد که اگر انسان بخواهد به حقوق طبیعی خود دست پیدا کند، باید فضای آزاد در کشور وجود داشته باشد، هم در اقتصاد و سیاست. یعنی تا حرکت وجود نداشته باشد قوه به فعل درنمیآید. لذا حوزه رقابت از نظریه ایشان اخذ میشود.
لاریجانی با بیان اینکه نقش دولت بسترسازی برای رقابت سالم است، تصریح کرد: شرایط در کشور طوری باشد هرکسی بتواند با امنیت در رقابت شرکت کند و توانمندیهای مناطق را به نحوی مدیریت کنند که این رقابت صورت گیرد. اگر این مبنا باشد، عدالت که در ذات خودش رقابت اشدی دارد، محقق میشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این سؤال مطرح است که آیا دولت میتواند بنگاهداری کند؟ خیر؛ بنگاهداری برای زمانی است که در جایی بخش خصوصی برای کار نمیرود؟ بنابراین بنگاهداری کار دولت نیست، چون رقابت را غیرمتعادل میکند. آیا دولت باید در قیمتگذاری کار اقتصادی دخالت کند؟ باز هم خیر! چون فضای آزاد و رقابتها باید این کار را انجام دهد و یا آیا دولت باید خودش یک سیستم تأمین اجتماعی زوری به وجود بیاورد، این هم دلیلی ندارد؛ توصیه میکنم روی این موضوعها فکر کنید و با توجه به شرایط تقویت کنید.
لاریجانی گفت: صرف طرح هدفهای خوب، کفایت نمیکند؛ باید برای مسیر وصول به اهداف فکر شود، لذا باید فکر کنیم چقدر این کارها مربوط به دولت و مجلس است؟
رئیس قوه مقننه با اشاره به تفاوت تجاری ایران با خارج گفت: این رقابت اکنون در فضای سالمی صورت نمیگیرد، ما اصل موضوع رقابت را قبول داریم و نمیخواهیم رقابت را در پستوی خانه انجام دهیم، بنابراین باید روشها مشخص شود مگر ما مقصر بدعهدیهای آمریکا هستیم؟
وی با بیان اینکه ما بعد از چند سال مذاکره با آمریکاییها به تفاهمی رسیدیم و همه قبول کردند، اما این موجود عجیب و غریبی که در آمریکا سر کار آمد زیر همه چیز زد و از توافق خارج شد گفت: چیزی در مغز اینها هست و به نظر میرسد یک ضایعهای در صحنه بینالمللی به وجود میآید و آمریکا هم چون در برخی شرکتها نفوذ دارد، فشار میآورد تا این شرکتها با ایران کار نکنند و ما با این پدیده مواجهیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه برخی سهلاندیشی میکنند که میگویند با اینها مذاکره میکنیم، خاطرنشان کرد: مذاکره با اینها معنی ندارد، این 12 مسئله گفته که ما بپذیریم، یکی از آن مسائل این است که صورتمسئله را پاک کنید و غنیسازی را ول کنید و هستهای را رها کنید. در زمینههای دیگر هم برخی مسائل بیربط را مطرح کرده است.
لاریجانی با بیان اینکه بهنظرم ترامپ همان اندازه که در اقتصاد تخصص دارد، در دیپلماسی و سیاست هم تخصص لازم دارد، بیان کرد: او نمیداند هر چیزی وقتی دارد و اکنون وقت این حرفها نیست و اشتباه راهبردی است که اگر کسی گمان میکند در شرایط فعلی با این موجود خطرناک که تدابیری در منطقه اندیشیدهاند، میشود مسئله را حل کرد.
وی خاطرنشان کرد: ترامپ باید متوجه شود با یک حریف سخت طرف است و این یک دورهای دارد و تا سرش به سنگ نخورد ولکن نیست.
لاریجانی با اشاره به اینکه در مسائل امنیت ملی کشور فرد بیسابقهای نیستم، گفت: این مجموعه گفتمانی که ترامپ دنبال میکند، گفتمان تسلیم و تحقیر است. ببینید عربستان سعودی تسلیم شد و پول هم داد، ببینید چگونه با آنان حرف میزند؟ یک روز میگوید من اگر از پشت شما دست بردارم دو هفتهای دوام نمیآورید و دائم آنان را تحقیر میکند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در صحبتهای اخیر میگوید عربستان خیلی خوب است پول دارد، باید آن را به ما بدهد، تأکید کرد: ملت ایران متمدن است و سابقه تاریخی طولانی دارد، انسانهای بیریشهای نیستند، آن زمان که بعد از جنگ جهانی آمدند کشورهایی را به هم جور کردند ایران بود و این عقبه تاریخی داشتن یک موضوع مهم است.
وی گفت: امروز همه افراد در جامعه خصوصاً روشنفکران وظیفه تاریخی دارند، تصریح کرد: بهعنوان یک کارشناس از من بپذیرید که این موجود، کسی نیست که اگر در مقابلش بگویید من اینها شرایط را میپذیرم جلوتر نیاید و فقط باید بفهمد که با سد سنگینی مواجه است تا درست شود.
لاریجانی با بیان اینکه در این دوره نمیتوانیم بگوییم همه امور باید اصلاح شود، گفت: توصیه میکنم برای این شرایط خاص تدبیری درست بیندیشید. این اصولی که بیان میشود برای شرایط عادی است، اما شرایط در کشور ویژه است. برخی جاها تصمیمگیری در کشور سازوکارهایی دارد. مثلاً تحزب را نباید در کشور دستکم گرفت. آرای مردم اگر مبتنی بر تشکلهای ریشهدار نباشد موضوع سخت میشود.
لاریجانی تصریح کرد: ما این را در اصلاح قانون انتخابات استانی به سمتی بردیم که رقابتها متناسب شود و این یعنی هر گروه و دسته و فهرستی بهاندازه وزنش کادر را وارد سیستم میکند در این شرایط اپوزیسیونی که حذف شود، نداریم همه باید با فهرست به مجلس یا سیستمهای دیگر وارد شوند.
رئیس مجلس گفت: کار شهید بهشتی در تأسیس حزب جمهوری بجا بود، اما شرایط کشور این حزب را تحمل نکرد و توقف این حزب جزء اشتباهات بود، این باید قاعدهمند شود. لذا هم باید برای ملزومات آن فکر کنیم و هم در این مقطع نسخه جداگانه باید ارائه دهیم.
وی اضافه کرد: شاید برخی تصور کنند از روزنههایی که میشود مسائل سیاسی را در صحنه بینالمللی حل کرد استفاده نمیکنیم، حتی همین سعودیها که اینهمه با ایران دشمنی میکنند، هیچگاه نگفتیم با شما مذاکره نمیکنیم آنها هستند که مسیر غلطی را میروند ولی ما باب مذاکره را نبستیم. وقتی آنان دشمنی میکنند نمیتوانیم نرمش زیادی نشان دهیم کار دیپلماتیک قاعدهمندیهای خاص خود را دارد، لذا این در اذهان نباشد که دستگاه کشور به حل این موضوعات توجه ندارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: برخی ساختارهای کشور بهدلایلی در گذشته به وجود آمد، اما الآن زمان آن گذشته و معلوم نیست اکنون برای چه هستند! آنوقت بسیاری از این ساختارها تغییر شکل میدهند. توجه کنید ما در کشور نهادی که مسئولیتش توسعه کشور باشد نداریم، از زمانی که سازمان برنامه با بودجه قاطی شد وجه بودجهای گرفت و نه برنامهای و توسعه کشور؛ تخصیص بودجه که هنر نیست! این موضوع را وزارت اقتصاد هم میتواند انجام دهد. سازمان برنامهوبودجه برای تقسیم بودجه تأسیس نشد و این ساختار باید اصلاح شود. این نهاد باید روی توسعه کشور متمرکز شود چون برای برنامهریزی شکل نگرفت. این موضوع را قبلاً هم به دولت گفتهام اما محقق نشد چون در قانون اساسی از اختیارات رئیسجمهور است.
رئیس مجلس اضافه کرد: اگر دستگاهی متولی توسعه کشور باشد، بهتر از آن است که وجه غالب خود را روی بودجه قرار دهد که بهنظرم در این شرایط میتواند انجام شود و مفید است.
وی گفت: اقتصاد یک علم تخصصی است و باید مجمعی از اقتصاددانان به سؤالات پاسخ دهند تا نظام حکومتی سیستم اجرایی آن را خلق کند. دادوستد فکری اگر وجود نداشته باشد، این عوارض به وجود میآید.
لاریجانی با بیان اینکه در سطح فعالان اقتصادی در قانون برنامه گفتگوی فعالان اقتصادی با دولت مطرح شده، گفت: برخی مطالبی که مطرح میشود قابلاجراست که باید ذهن روی آن متمرکز شود. مانند تمرکز روی بانکها و استقلال بانک مرکزی یا رسیدگی به صندوقها. ما یک خیز در مجلس برای استقلال مجلس برداشتیم که شورای نگهبان ایراد گرفت و نشد اما به نظرم این باید یکبار دیگر تکرار شود. بانک مرکزی هرچقدر مستقلتر باشد برای کشور مفید است.
رئیس مجلس گفت: ما قانون اساسی را بهعنوان سند مادر داریم که ظرفیتهای زیادی برای حل مسائل داشته باشد. علاوه براین سیاستهای کلی در بخشهای مختلف داریم که حدود ۱۵۰۰ سیاست است که همه اینها در کنار همدیگر مشکلی را ایجاد میکند و آن این است که اولویت کشور چه باشد که همه خیمه بزنیم روی آن. چراکه برخی سیاستها با یکدیگر سازگار نیست لذا از دل این سیاستها باید اولویتها دربیاید تا روی آن تمرکز کنیم.
وی خاطرنشان کرد: ما باید چند موضوع اصلی را از دل سیاستهای کلی دربیاوریم و روی آن بپردازیم و این به معنای نادیده گرفتن بقیه سیاستها نیست بلکه اولویتها را تعیین میکند.
مجلس آماده است نظریات اقتصاددانان را بگیرد که برای مرکز پژوهشهای مجلس و نمایندگان مفید باشد فضای کمیسیونهای مجلس هم برای ورود اقتصاددانان باز است.
انتهای پیام/4034/پ
انتهای پیام/