دریافت وجه در ازای شابک در قیمت کتابها تأثیری ندارد
نیکنام حسینیپور در گفتگو با خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا با تأکید بر این که دریافت وجه در ازای شابک در دنیا مرسوم است گفت: در حال حاضر سامانه شابک (شماره استاندارد بینالمللی کتاب) در 170 کشور اجرا میشود که 70 درصد از این کشورها، بابت ارائه این خدمات وجهی را نیز از ناشران دریافت میکنند.
وی اظهار کرد: البته مبلغ این وجه در کشورهای مختلف با توجه به سطح رفاه اقتصادی متفاوت است. در جمهوری اسلامی ایران و از دهه هفتاد، مؤسسه خانه کتاب به عنوان متولی ارائه این خدمات شابک را به صورت رایگان در اختیار ناشران قرار میداد.
مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب افزود: بحث دریافت وجه در قبال شابک، مربوط به امروز و دیروز نیست و چند سالی است که در دستور کار قرار داشته است، اما در سال 1397 به صورت جدیتر در این زمینه بررسی کردیم. کارشناسان ما به این جمعبندی رسیدند که اگر بتوانیم وجهی بابت شابک از ناشران بگیریم، میتوان جلوی برخی از کتابسازیها را گرفت وناشران را به سمت حرفهایشدن هدایت کرد.
حسینیپور عنوان کرد: در آخرین جلسه هیئت امنای مؤسسه خانه کتاب که پیش از برگزاری سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد این موضوع مطرح گردید. اعضای هیئت امنا بهعنوان بالاترین رکن تصمیمگیری، ضمن استقبال از این قضیه گفتند که با توجه به شرایط اقتصادی نشر فعلاً بحث به عقب بیفتد و بیشتر مطالعه کنیم،اما تأکید داشتند که در سال آینده بتوانیم این بحث را عملیاتی کنیم. قطعاً اگر بخواهد این موضوع عملیاتی شود، حتماً با همکاری و همفکری خود ناشران، کتابفروشان و تشکلهای نشر خواهد بود.
وی با رد برخی شایعات که دریافت وجه برای اعطای شابک میتواند روی افزایش کتاب مؤثر باشد گفت: مبالغی که خانه کتاب درباره شابک پیشنهاد داده است بین 5 تا 10 هزار تومان است. مشخص است که این رقم در شمارگان 1000 یا حتی 200 نسخه اصلاً تأثیرگذار نخواهد بود. اما از آنطرف شاید برخی ناشران را موظف کند که نظم بیشتری داشته و از شابکی که میگیرند استفاده بهینه کنند تا آن شکافی که در بحث آمار واقعی و کتاب سازیها داریم تا اندازهای برطرف شود.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/