دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
چرخ دانشگاه/34؛

لزوم مدیریت علمی و تخصصی آب و خاک در کشور

یک پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان بر لزوم مدیریت علمی و تخصصی آب و خاک در کشور تأکید کرد.
کد خبر : 373365
n82782226-72086173.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، این روزها آنقدر اتفاقات طبیعی همگان را متعجب کرده که فقط این جمله به ذهن می‌آید: راه علمی مقابله با آن چیست؟ این کمترین تعریف از علوم کاربردی است. یعنی علم باید بتواند پاسخ دهد و علت و راه‌حل چالش‌ها را بیابد. برای رسیدن به این هدف دانشگاه‌ها باید فعالانه‌تر از محققان و پژوهشگران خود استفاده کنند و هر یک را در حوزه کاری خود بیشتر به جامعه بشناساند تا هم عوام و هم خواص بتوانند پاسخ ابهامات خود را از طریق آنها دریافت کند.


در این زمینه دانشگاه آزاد اسلامی با توجه بیشتر به محققانش به سمت کاربردی شدن علوم پیش می‌رود. خبرگزاری آنا به‌عنوان خبرگزاری دانشگاه آزاد اسلامی سعی دارد این محققان دانشگاهی را به جامعه بشناساند.


نجمه یزدان‌پناه در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درباره حوزه کاری خود اظهار کرد: حوزه کاری بنده در رشته کشاورزی با موضوع آب و خاک است. تحقیقاتی در زمینه خشکسالی انجام داده‌ام که خوشبختانه در جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی برگزیده شد.


وی افزود: یک کار تحقیقاتی با یکی از پژوهشگران کشور اسپانیا در حوزه آب و خاک و افزایش نگهداشت آب در خاک انجام داده ام که درباره استفاده از مواد آلی در خاک با هدف نگهداری بیشتر آب بود و به‌عنوان مقاله پراستناد و داغ از نظر پایگاه استنادی وب‌آو‌ساینس شناخته شد.


این پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان بیان کرد: با توجه به وقوع خشکسالی در کشور از یک طرف و بالابودن تبخیر از سطح خاک، لازم است در راستای افزایش نگهداشت رطوبت خاک برنامه‌ریزی صورت گیرد تا بتوان در بخش کشاورزی عملکرد بهتری کسب شود.


یزدان‌پناه در پاسخ به اینکه آیا از طرح شما حمایت شده است؟ گفت: نظر به اهمیت اجرای طرح‌های کاربردی و استفاده از نتایج پژوهش‌ها در شرایط طبیعی، لازم است این طرح در سطح وسیع‌تری اجرا شود که این موضوع مستلزم تأمین بودجه است. البته دانشگاه هم به‌دلیل محدودیت بودجه نمی‌تواند مبلغ خاصی برای کارهای تحقیقاتی ارائه دهد.


وی اضافه کرد: با این وجود، دانشگاه اقدامات خوبی در زمینه ارتباط با صنعت انجام داده است تا سرمایه‌گذاران و شرکای مناسبی برای طرح‌های تحقیقاتی پیدا شود اما به دلیل عدم توجه لازم به نتایج پژوهش‌های کاربردی، کمبود بودجه و رونق کم تولید در کشور، این ارتباط به نحو مطلوب ایجاد نشده است.


این پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان درباره اهمیت توجه به حفظ آب و خاک اظهار کرد: در صورت وقوع فرسایش خاک، خاک باارزشی که برای تشکیل هر سانتیمتر آن بین 100 تا 1000 سال زمان نیاز است، به ناگهان از بین می‌رود. 


یزدان‌پناه ادامه داد: برای مدیریت منابع آب و خاک، لازم است از افراد متخصص و با تجربه بیشتر استفاده شود. در صورت استفاده از نظرات متخصصان و نتایج تحقیقات، می توان تخریب این منابع را کاهش داد. از جمله راهکارهای عملی، حفاظت آب و خاک و جلوگیری از حمل رسوب در بالادست سدها، افزایش نفوذ آب در خاک اراضی با شیب کم و نفوذپذیری بالا در قالب اجرای پروژه‌های پخش سیلاب و نیز مدیریت صحیح آب و خاک در اراضی کشاورزی است. وقوع فرسایش و ایجاد رواناب‌های سطحی، علاوه بر خسارات جانی و مالی عظیم، باعث هدررفت منابع آب و خاک می‌شود.


وی همچنین توصیه کرد: با توجه به تأمین نیاز غذایی از طریق محصولات کشاورزی، لازم است به مقوله کشاورزی بیش از پیش اهمیت داده شود. استفاده بی‌رویه و غیر اصولی از کود و سم، امنیت غذایی و سلامت مردم را به خطر می‌اندازد. لزوم ارتباط موثر بین متخصصان دانشگاهی با کشاورزان احساس می شود. در اینصورت است که می توان به تولید محصولات کشاورزی بیشتر و مرغوبتر با رویکرد حفظ منابع آب و خاک بیش از پیش امیدوار بود.


انتهای پیام/4107/4040/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب