تصحیح دیوان قصاید و غزلیات وحید قزوینی، شاعر قرن یازدهم در واحد علوم و تحقیقات
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا،، دکتر رقیه صدرایی عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی این واحد در رابطه با این کتاب و شاعر ایرانی آن گفت: میرزا محمد طاهر قزوینی در اواسط حکومت شاه عباس صفوی، سال 1015 هجری قمری در شهر قزوین متولد شد. وی پسر میرزا حسین خان توپچی از صاحب منصبان دربار صفوی، از خانوادهای فرهیخته بود.
وی با بیان اینکه «حزین لاهیجی» او را وحیدالزمان نامیده است، افزود: لقب شعری میرزا محمد طاهر قزوینی، وحید است.
صدرایی موفقترین بخش فعالیتهای این شاعر را در حوزه تاریخ نگاری و انشا دانست و با توجه به تسلط وی بر علوم دینی، دفتری، فلسفه، منطق و ریاضی اظهار کرد: میرزا محمد طاهر قزوینی در طول زندگی خود مسئولیتهایی چون منشی وزیر و مجلسنویس شاه عباس دوم را برعهده داشت که نشاندهنده میزان نزدیکی و مقام وی در دربار پادشاهی آن زمان است.
وی با توجه به نگارش تاریخ 22 ساله دوران صفوی از سوی میرزا محمد طاهر قزوینی، ادامه داد: این شاعر توانمند سرودههایی در قالبهای حماسی، غنایی، شهرآشوب و...دارد و نصرآبادی او را آگاه به علوم و شاخههای گوناگون دانسته است.
صدرایی تصریح کرد: از جمله آثار میرزا محمد طاهر قزوینی میتوان از مثنوی آلات جنگ، عمارت شاهی، مثنوی در مدح همایون تپه، ساقی نامه، مثنوی ساغر سرشار و تنبور نام برد.
وی این کتاب را شامل بیش از 30هزار بیت غزل، رباعیات و مقطعات میرزا محمد طاهر قزوینی دانست و گفت: به منظور تالیف این کتاب، از میان نسخ مختلف، نسخه موجود در مجلس شورای اسلامی به کتابت رضیالدین شفیعای خراسانی در سال 1081قمری به خط نستعلیق انتخاب و از نسخههای بدل همچون مثنوی میرزا طاهر وحید قرن 12 و نسخه دیوان وحید قزوینی با خط شکسته نستعلیق موجود در مدرسه سپهسالار ( مدرسه عالی شهید مطهری)، به روش مقابله استفاده شد.
صدرایی سبک رایج این کتاب وحید را هندی از نوع اعتدال و همراه با خیالپردازیهای بکر اما فاقد ابهام ارزیابی کرد و افزود: این شاعر پیرو سبک صائب تبریزی، در تالیفات خود از شعرایی چون انوری، سلمان، حافظ و خاقانی نام برده است.
وی با بیان اینکه تاثیراتی که میرزا محمد طاهر قزوینی در اشعار خود از بزرگانی مانند سنایی، سعدی، فردوسی و نظامی گرفته، نشان دهنده تسلط او بر آثار آنان است، تصریح کرد: مدح ائمه اطهار به ویژه امام رضا(ع) در برخی اشعار وحید دیده می شود.
صدرایی با توجه به صرف دوره زمانی 4 ساله برای تصحیح و پژوهش بر روی آثار و سبک این شاعر گفت: هدف از تالیف این کتاب، احیای ادبیات و حفظ فرهنگ ایرانی است و انجام پژوهش، نگارش کتاب و مقالات جدید برنامه های آتی اینجانب را تشکیل میدهد.
انتهای پیام/