دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 فروردين 1398 - 11:15
توقف 5 ساعته در محله هرندی؛

درخواست یک معتاد: دولت یارانه مواد مخدر بدهد!

محله هرندی هرچند نسبت به گذشته وضعیت بهتری پیدا کرده اما دعوت به مصرف مواد و حضور افراد معتاد از نوجوان تا سالخورده تا چند ماه پیش در این محله به چشم می‌خورد.
کد خبر : 372883
33.jpg

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- احسان یعقوبی؛ فروردین سال 97 بود که برای بازدید از منطقه شوش و هرندی به این منطقه که از مکان‌های اصلی تجمع معتادان تهرانی بود، رفتیم؛ فضا طوری بود که به‌دلیل حضور افراد زیادی در پارک هرندی، انگار با یک تجمع اعتراضی مواجه بودیم اما نزدیک‌تر که رفتیم معتادان متعددی را مشاهده کردیم که هر یک از آنها به مصرف نوعی از مواد مخدر مشغول بودند؛ تجمع معتادان در این منطقه به‌گونه‌ای بود که از ترس برخورد با آنها به سختی از میانشان عبور می‌کردیم؛ در محوطه پارک هرندی برخی از معتادان به‌تنهایی در گوشه‌ای نشسته بودند و برخی نیز با تشکیل گروه‌های چندنفره مواد مخدر مصرف می‌کردند؛ جلوتر که رفتیم چند نفر از معتادان، من و همکارم را به مصرف مواد مخدر دعوت کردند و با یکی از آنها که به‌طور مداوم ما را به مصرف مواد مخدر ترغیب می‌کرد هم‌کلام شدیم.


رضا که حدود 50 سال داشت در همان صحبت‌های ابتدایی می‌گفت که از شما می‌خواهم تا به دولت بگویید مبلغی را به ما برای تأمین مصرف مواد مخدر بدهد! رضا دلیل گرایش به مواد مخدر را بیکاری و مشکلات خانوادگی عنوان کرد و می‌گفت که 2 دختر و یک پسر دارد و از همسر خود نیز حدود 9 سالی است که خبری ندارد و فرزندانش هم بعضی مواقع برای دیدنش به هرندی می‌آیند؛ البته پسرش هم معتاد است و بیشتر در محدوده مولوی روز خود را شب می‌کند.



در حین گفتگو با رضا، معتادان دیگری که متوجه حضور ما شده بودند، می‌گفتند اگر مواد می‌خواهی پیش ما بیا و حتی یکی از آنها که معلوم بود مواد بیشتر افراد هرندی را تأمین می‌کند به ما گفت اگر مواد مخدر به مقدار بالا می‌خواهید، داریم؛ در حین صحبت با رضا، افراد زیادی با وی سلام و احوال‌پرسی می‌کردند و معلوم بود که آقا رضا از معتادان باسابقه هرندی است.


بیش از 20 بار توسط پلیس دستگیر شدم


این موضوع را از رضا جویا شدم و او گفت که دقیقاً یادم نیست چند سال در هرندی هستم اما نزدیک 10 سال است که در منطقه شوش و مولوی هستم و از قدیم خانه ما در همین منطقه شوش بود؛ از رضا درباره دو دخترش پرسیدم و گفتم از آنها اطلاعی داری که در جواب گفت، دختران من بارها برای ترک اعتیاد من و بازگشت به زندگی و جامعه تلاش کردند اما مواد مخدر به یکی از اعضای بدن من تبدیل شده است و تا حالا 10، 20 بار توسط پلیس به‌دلیل همراه داشتن مواد مخدر دستگیر شدم و بارها نیز در طرح‌های جمع‌آوری معتادان دستگیر شدم اما هر باری که ما را می‌بردند، بعد از یک هفته دوباره ما را آزاد می‌کردند و ما نیز به اقدامات خود در بحث خرید و مصرف مواد مخدر می‌پرداختیم؛ این اقدام توسط پلیس برای ما به عادت تبدیل شده است و دیگر از دیدن آنها هراسی نداریم؛ 4 سالی می‌شود که زهرا و فاطمه( دو دخترم) را دیگر ندیده‌ام و فکر کنم آنها از ترک اعتیاد من ناامید شده‌اند.


برای تأمین مواد مخدر دست به هر کاری می‌زنم!


از رضا درباره اینکه هزینه مصرف مواد مخدر را از کجا ‌تأمین می‌شود پرسیدم. او  چند دقیقه‌ای مکث کرد و گفت در اوایل که مواد مصرف می‌کردم، وسایلی را که در منزلمان مورد استفاده قرار نمی‌گرفت در محدوده مولوی می‌فروختم و از این طریق مواد خریداری می‌کردم اما الان که منزل ما در همین منطقه شوش به متروکه‌ای تبدیل شده، از هر راهی برای تأمین مواد خودم استفاده می‌کنم؛ پرسیدم که منظورش از هر کاری چیست؟ گفت مدتی پلاستیک‌هایی را که مردم در خیابان می‌انداختند به همراه دوستم جمع می‌کردیم و به فردی که در همین محدوده هرندی است می‌دادیم؛ البته درحال حاضر به همراه دوستانم دزدی هم می‌کنیم و این تنها راهی است که می‌شود هزینه خرید مواد را تأمین کرد و در چند مورد نیز به‌دلیل سرقت دستگیر شدم؛ شما بگویید چه باید بکنم! من اگر مواد مصرف نکنم اذیت می‌شوم و از طرفی درآمدی هم ندارم.



سرنگ و پایپ در شوش به‌وفور یافت می‌شود


قصد داشتیم تا سؤالات بعدی را از رضا بپرسیم که ناگهان عصبی شد و گفت که اگر مواد مخدر نمی‌خواهید از اینجا بروید؛ من و همکارم هم از پارک هرندی گذر کردیم و به کوچه پس‌کوچه‌های شوش رسیدیم که انگار وارد میدان جنگ شدیم؛ به سر کوچه یکی از محلات که رسیدیم افراد بسیاری با ظاهری عجیب در کوچه بودند و ما نیز با کمی دلهره وارد کوچه شدیم؛ در حین مسیر سرنگ، پایپ و وسایل دیگری را که برای مصرف مواد مخدر استفاده می‌شود روی زمین می‌دیدیم و نکته جالب اینکه برخی از معتادان از این سرنگ‌ها استفاده می‌کردند و بعد از اتمام کارشان سرنگ را روی زمین رها می‌کردند و این بدان معنی است که معتادان بسیاری گاهی از یک سرنگ مشترک استفاده می‌کردند!


رهایی معتادان بعد از گذشت 4 روز از دستگیری!


در منطقه شوش خانه‌هایی بود که به محلی برای تجمع معتادان زن و مرد تبدیل شده بود؛ با این حال به اواسط کوچه که رسیدیم شاهد رونق کسب و کار نیز بودیم و یک مغازه پروتئینی و یک مغازه پیرایشی را دیدیم که در وضعیت اسفناک شوش مشغول کار بودند؛ دقیقاً مقابل یکی از مغازه‌ها حدود 10 معتاد نشسته بودند و حتی عبور مردم از کوچه را با مشکل مواجه کرده بودند؛ حسین صاحب مغازه معتقد بود، با این وضعیتی که مشاهده کردید زندگی خود را می‌گذرانیم و منطقه ما جزء آلوده‌ترین مناطق تهران است.



از حسین درباره خواسته‌هایش از مسئولان ذی‌ربط پرسیدم که در جواب گفت، من خودم بارها شاهد بودم که پلیس اقدامات خوبی را در جمع‌آوری معتادان انجام داده است اما من که این معتادان را از نزدیک می‌شناسم، شاهد بودم که بعد از گذشت 3، 4 روز از دستگیری، دوباره به محله ما می‌آمدند؛ ما از مسئولان می‌خواهیم که بعد از جمع‌آوری معتادان، برای آنها برنامه داشته باشند و تا سلامتی کامل، معتادان را رها نکنند.


هنگام گذر از کوچه‌های محله شوش، ته‌مانده‌های سیگار مانند برگ درختان در فصل پاییز له می‌شد!


بر همین اساس، بعد از گذشت یک سال، در فروردین 98 نیز سری به منطقه شوش و هرندی زدیم که دیگر فضای نامناسب سال قبل را مشاهده نکردیم و شاهد تجمع معتادان به‌صورت گروهی نبودیم که البته برنامه‌های ویژه پلیس درخصوص جمع‌آوری و ساماندهی معتادان در مراکز نگهداری در این امر تأثیرگذار بوده است.


وزارت بهداشت برای معتادان دارای بیماری خاص تدبیری بیندیشد


بر اساس این گزارش، طبق اعلام ستاد مبارزه با مواد مخدر درحال حاضر حدود 50 هزار معتاد متجاهر در کشور وجود دارد که البته این آمار در تهران حدود 15 هزار نفر است؛ بعد از فراگیر شدن این موضوع در کشور و به‌ویژه تهران، ستاد مبارزه با مواد مخدر، نیروی انتظامی، سازمان بهزیستی، وزارت بهداشت، شهرداری و وزارت کشور که از نهادهای متولی برای رسیدگی به موضوع معتادان و حل معضل اعتیاد هستند، اقدامات ویژه خود را آغاز کردند؛ اما متأسفانه کم‌کاری برخی از نهادهای ذکر شده منجر به این شد تا به نتایج خوبی در حوزه معتادان نرسیم.



ستاد مبارزه با مواد مخدر و پلیس از نهادهایی هستند که به‌خوبی به وظیفه خود در حوزه معتادان و مبارزه با مواد مخدر عمل کردند اما برای مثال در بخش رسیدگی به وضعیت معتادانی که دارای بیماری‌های واگیردار هستند، وزارت بهداشت کم‌کاری‌هایی را داشته است که طبق گفته سردار حسین رحیمی رئیس پلیس پایتخت، یکی از مشکلات اساسی در بحث معتادان این است که برخی از آنها دارای بیماری‌های خاص و دارای زخم باز هستند که وزارت بهداشت باید راهکاری را برای آن پیدا کند که تا به امروز همکاری لازم صورت نگرفته است.


از سال گذشته برنامه‌های ویژه پلیس برای پاک‌سازی مناطق کشور و به‌ویژه تهران از وجود معتادان اجرا شد؛ سردار مسعود زاهدیان رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا از جمع‌آوری بیش از 25 هزار معتاد متجاهر در سال 97 از سطح کشور و ساماندهی آنها در مراکز بازپروری خبر داد؛ در سال گذشته در تهران نیز حدود 12 هزار نفر معتاد متجاهر جمع‌آوری و به مناطق نگهداری سازمان بهزیستی منتقل شدند لذا پلیس را می‌توان بهترین نهاد فعال در بحث معتادان دانست که فراتر از وظایف خود در این عرصه عمل کرده است.


افزایش ظرفیت کمپ سروش


بر همین اساس، محمد بخشنده در گفتگو با خبرنگار حوزه انتظامی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا درباره وضعیت معتادان تهرانی و اقدامات پلیس برای جمع‌آوری آنها گفت: پلیس مبارزه با مواد مخدر در سال گذشته چندین مرحله را برای جمع‌آوری معتادان اختصاص داد و با اینکه وظیفه پلیس فقط جمع‌آوری معتادان است اما با احداث کمپ سروش، ظرفیت جدیدی را برای نگهداری معتادان ایجاد کرد لذا پلیس در موضوع معتادان هرگز عقب‌نشینی نکرده و نخواهد کرد.


رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ با بیان اینکه درحال حاضر بیش از 600 معتاد در کمپ سروش حضور دارند و مراحل بازپروری آنها درحال انجام است، اظهار کرد: ما به دنبال افزایش ظرفیت  این کمپ هستیم تا بتوانیم معتادان بیشتری را نگهداری کنیم؛ مهمترین مشکل ما این است که برخی از معتادان دارای بیماری خاص هستند و وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی باید برای آنها برنامه ویژه‌ای را در نظر بگیرد.



وی در ادامه به نقش تأثیرگذار خانواده‌ها اشاره کرد و گفت: خانواده‌ها باید بیشتر از گذشته فرزندان خود را کنترل کنند تا به سمت مواد مخدر نروند و پلیس نیز در سال گذشته برنامه‌های ویژه‌ای را در اطراف مدارس اجرا کرد و خرده‌فروشان بسیاری را دستگیر کرد.


کشف 600 کیلوگرم انواع مواد مخدر در ایام نوروز


بخشنده افزود: بحث جمع‌آوری معتادان و ساماندهی آنها جزء اولویت‌های پلیس است و ما این اقدام را در نوروز نیز انجام دادیم و بیش از ۵ هزار نفر از معتادان را جمع‌آوری و به مراکز منتقل کردیم؛ همچنین در این مدت بیش از 600 کیلوگرم انواع مواد مخدر کشف شد.


رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ با اشاره به اینکه طرح‌های مربوط به پاک‌سازی محلات و جمع‌آوری معتادان در سال جدید نیز به قوت خود باقی است، ادامه داد: البته در سال جدید کنترل محلات خطرناک و مکان‌هایی را که پاتوق معتادان بود در دستور کار خود قرار خواهیم داد و درحال حاضر نیز محله‌هایی مانند شوش، هرندی و مولوی مانند گذشته نیست و ما امروز تجمع معتادان را در این محلات شاهد نیستیم.


وی با اشاره به دستگیری بیش از ۷۰۰ خرده‌فروش مواد مخدر در ایام نوروز تصریح کرد: پلیس تهران با افرادی که با اقدامات خود، سلامت افراد دیگر را به خطر می‌اندازند به‌شدت برخورد خواهد کرد؛ از طرفی خانواده‌ها نیز باید نظارت خود بر فرزندان را بیشتر کنند چراکه یک‌ بار مصرف مواد مخدر می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری داشته باشد.


بر اساس گزارش ستاد مبارزه با مواد مخدر، از کل تعداد معتادان در کشور حدود 156 هزار معتاد زن داریم لذا برای نگهداری این افراد نیز باید تدابیری اندیشیده شود.


افزایش کمپ‌های نگهداری معتادان زن در سال 98


بر همین اساس، پرویز افشار در گفتگو با خبرنگار حوزه انتظامی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: در بحث نگهداری بانوان معتاد اقدامات مناسبی صورت گرفته است و بنا داریم با افزایش کمپ‌های ویژه بانوان، بحث رسیدگی و بازپروری آنها را نیز بهتر از گذشته به سرانجام برسانیم؛ کمپ‌های نگهداری بانوان در سال جدید افزایش پیدا خواهد کرد و ما در سال 98 با مشکل کمبود ظرفیت مواجه نخواهیم بود.


سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: البته فقط افزایش ظرفیت در بحث معتادان کارساز نخواهد بود چراکه باید علاوه بر درمان و سم‌زدایی آنها، بحث اشتغال معتادان را نیز مدنظر قرار داد تا این افراد بعد از درمان و بازگشت به جامعه، دوباره به سمت مصرف مواد مخدر نروند؛ ما معتقدیم زمان نگهداری معتادان در مراکز درمانی باید بیش از ۶ ماه باشد تا این افراد به‌طور کامل سم‌زدایی شوند و اگر معتادان را مدت کمی در مراکز نگهداری کنیم و سپس آنها را روانه جامعه کنیم، این افراد دوباره به سمت مصرف مواد مخدر خواهند رفت.


وی با بیان اینکه در بحث ظرفیت نگهداری درحال حاضر مشکلی نداریم، خاطرنشان کرد: همه افرادی که ظاهری مانند معتادان دارند معتاد نیستند و به دلیل ظاهرشان دستگیر می‌شوند؛ لذا ۳۵ درصد افراد دستگیرشده وقتی در طرح غربالگری قرار می‌گیرند، پی می‌بریم که معتاد نیستند و به جامعه برمی‌گردند.



افشار اعتیاد را یک بیماری ذهنی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دانست و اظهار کرد: اعتیاد ریشه در عوامل مختلفی دارد که قابلیت درمان فوری ندارد؛ چراکه عوامل روانشناسی مختلفی در آن دخیل است؛ لذا تا عوامل رفع نشود این بیماری درمان نخواهد شد.


سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه بهبودی کامل معتادان پس از گذراندن مدت درمان، انتظاری بیهوده است، گفت: در بسیاری از مراکز معتبر درمانی دنیا تنها ۳۵ درصد از معتادان بهبود می‌یابند؛ بنابراین بعد از گذراندن دوره درمان باید از معتادان بهبودیافته حمایت‌های لازم به‌ویژه در بحث اشتغال صورت گیرد تا این افراد دوباره به دنبال مصرف مواد نروند.


سن شیوع مواد مخدر 19 تا 25 سال است


از طرفی طبق اعلام سردار مسعود زاهدیان، درحال حاضر سن شیوع مواد مخدر 19 تا 25 سال است لذا این موضوع موجب می‌شود تا در مراکز دانشگاهی نیز اقدامات پیشگیرانه‌ای صورت گیرد؛ پلیس در سال گذشته در مراکز آموزشی و دانشگاهی حضوری پررنگ داشته است و کلاس‌های مشاوره را نیز برگزار کرده؛ همچنین در سال گذشته در محیط‌های آموزشی حدود 20 هزار نفر در مسائل مرتبط با مواد مخدر دستگیر شدند لذا پلیس حضور پررنگی در محیط‌های آموزشی دارد.


حل معضل اعتیاد در صورت حل مشکل بیکاری


بر اساس این گزارش، علیرضا شریفی یزدی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا درباره علل گرایش برخی از مردم به مواد مخدر اظهار کرد: موضوع اعتیاد جزء معضلات اصلی اجتماعی در کشور ما محسوب می‌شود لذا همه مسئولان باید با اراده قوی برای حل این معضل اساسی قدم بردارند؛ از طرفی بیکاری، مشکلات خانوادگی و وسوسه دوستان از عللی است که جوانان را به سمت مصرف مواد مخدر می‌کشاند.


این جامعه‌شناس تصریح کرد: موضوع بیکاری ابرمعضل اجتماعی است که درواقع با حل این مشکل، جلوی بسیاری از مسائل و معضلات دیگر مانند اعتیاد گرفته خواهد شد؛ ما معتقدیم بحث جمع‌آوری معتادان و انتقال آنها به مراکز درمانی و بازپروری باید ادامه پیدا کند اما نکته مهم این است که بعد از درمان نیز باید حمایت‌های ویژه از این افراد صورت گیرد و زمینه اشتغال آنها فراهم شود تا معتادان، دیگر به سراغ مصرف مواد مخدر نروند.


بر همین اساس، نکته‌ای مهم و اساسی در بحث معتادان متجاهر این است که حمایت از آنها بعد از گذراندن دوره درمان در مراکز نگهداری، تا چه اندازه انجام می‌شود؛ البته کلاس‌های مهارت‌آموزی در مراکز نگهداری برای معتادان برگزار می‌شود که می‌تواند در مشغول به کار شدن معتادان بعد از درمان مفید باشد.


انتهای پیام/4110/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
انوش
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۱۱ تير ۱۴۰۱ - ۱۸:۳۹
۰
#معتاد_مجرم_است ما را از این وضع انبوه دزد معتاد نجات دهید
قالیشویی ادیب