مدیریت پسماند اولویتی در برنامههای وزارت کشور ندارد
احمد لاهیجانزاده در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا درباره وضعیت پسماند در استان خوزستان اظهار کرد: وقتی درباره پسماند صحبت میشود باید نوع آن مشخص شود، مثلاً از قدیمالایام در بحث پسماندهای شهری و روستایی شهرداریها متولی آن بودند ولی بعد از سال 1384 قانون رسماً شهرداریها و در روستاها دهداریها را مکلف به مدیریت پسماندهای شهری و روستایی کرد.
وی ادامه داد: با تصویب قانون مدیریت پسماند در سال 84 سایر انواع پسماندها همچون کشاورزی، بیمارستانی، صنعتی و ویژه هم متولی خود را پیدا کردند.
سرپرست معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت از محیط زیست در خصوص وضعیت مدیریت پسماندهای پزشکی گفت: تقریباً 100درصد بیمارستانهای خوزستان مجهز به دستگاه امحای پسماند خطرناک مثل سیستم اتوکلاو یا هیدروکلاو هستند، اما بخشی که در این خصوص باقی مانده و هنوز نیاز به کار دارد مطبها و مراکز درمانی خرد هستند که در تلاش هستیم تا جایی که ممکن است این مراکز هم پسماندهای خود را به بیمارستانها تحویل دهند.
لاهیجانزاده در ادامه در خصوص پسماندهای صنعتی در استان خوزستان سخن به میان آورد و گفت: در بحث مدیریت پسماند استان شاید برخلاف تصور ما موفقیت در پسماندهای صنعتی و ویژه است زیرا در این خصوص هم ما اهرم قضایی خوبی داشتیم و آنها هم دارای امکانات مالی خوبی برای تجهیز به سیستم پسماندسوز و یا ارتباط و عقد قرارداد با شرکتهای مختلف در سطح کشور که مدیریت این نوع پسماند را انجام میدادند وجود دارد.
وی در خصوص وضعیت پسماندهای کشاورزی استان خوزستان نیز گفت: آنچنان که باید روی پسماندهای کشاورزی کار نشده است، مثلاً عدم قابلیت کافی برای تبدیل پسماند کشاورزی به کود و کمپوست، ضایعات کشاورزی بهدلیل عدم بستهبندی نامناسب و نبود سردخانه برای محصولات کشاورزی از جمله مسائلی است که نه تنها باعث خسارت در بخش کشاورزی ما شده است بلکه مدیریت آن نیز چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
سرپرست معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت از محیط زیست در ادامه در خصوص مشکلات و معضلات در خصوص مدیریت پسماندهای شهری در استان خوزستان سخن به میان آورد و افزود: مدیریت پسماند به جز در چند کلانشهر در اکثر شهرداریها به دلیل مشکلات مالی با مشکل مواجه است و درآمدهای آنها به هیچ وجه کفاف اقدام در راستای مدیریت پسماند استاندارد را نمیدهد.
لاهیجانزاده تصریح کرد: اینکه شهرداریها بتوانند زبالهها را از درب منازل جمعآوری و در یک مکانی نزدیک به شرایط نزدیک به استاندارد دفن کنند کل کاری است که میتوانند انجام دهند.
وی با بیان اینکه کارگروه مدیریت پسماند در استانها فعال است و هر ماهه با ریاست معاون عمرانی استاندار تشکیل جلسه میدهد، اذعان کرد: طرحهای جامع مدیریت پسماند به تصویب رسیده و به شهرستانها ابلاغ شده است ولی اعتباری که وزارت کشور در این راستا درنظر گرفته بسیار محدود است بهعنوان نمونه 3 میلیارد تومان اعتبار به یک شهر در راستای مدیریت پسماند تعلق گرفته که این هزینه در نهایت امر میتواند پاسخگوی دیوارکشی محدوده دفن زباله مثلاً در یک زمین 100 هکتاری و ایجاد سایت نگهبانی آن شود.
سرپرست معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت از محیط زیست ادامه داد: برای اینکه بتوانیم کار اساسی انجام دهیم نیازمند ورود سرمایهگذارانی است که آماده همکاری هم هستند ولی هنوز شهرداری یا وزارت کشور برنامه منسجمی برای هدایت سرمایهگذارها یا ارائه راهکار مدون به شهرداریها ندارند.
لاهیجانزاده در ادامه یکی از دلایل عدم ساماندهی و توجه به موضوع مدیریت پسماند را جایگاه پایین این مقوله در اولویتبندی وزارت کشور دانست و گفت: وزارت کشور آنقدر درگیر مسائل سیاسی، اجتماعی، انتخابات و امنیتی است که بحث پسماند برایش یک اولویت خیلی پایین شده است و تا زمانیکه این موضوع در حوزه وزارت کشور اولویتی ندارد وضعیت بههمین منوال ادامه پیدا خواهد کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از خطرات عدم توجه به موضوع مدیریت پسماند در استان میتواند به نفوذ شیرابههای پسماند به آبهای زیرزمینی شود که هم خاک را از بین میبرد و هم آبهای زیرزمینی را آلوده میکند که در ارتباط با این موضوع میبایست تفکیک از مبداء صورت گیرد و در غیر اینصورت نیز باید تفکیک در مقصد بهسرعت انجام شود تا اصلاً ما به مرحله شیرابه نرسیم.
انتهای پیام/4122/4105/ن
انتهای پیام/