کتاب «نظریههای شخصیت و روان درمانی» منتشر میشود
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، شخصیت یک مفهوم انتزاعی است یعنی آن چیزی که مثل انرژی در فیزیک است و قابل مشاهده نیست، بلکه از طریق ترکیب رفتار، افکار، انگیزش، هیجان و... استنباط میشود. شخصیت باعث تفاوت کل افراد از یکدیگر میشود، اما این تفاوتها فقط در بعضی ویژگیها و خصوصیات است. به عبارت دیگر افراد در خیلی از ویژگیهای شخصیتی به همدیگر شباهت دارند؛ بنابراین شخصیت را میتوان از این جهت که چگونه مردم با هم متفاوت هستند و از جهت این که در چه چیزی به همدیگر شباهت دارند، مورد مطالعه قرار داد. از طرف دیگر شخصیت یک موضوع پیچیده است ولی از زمانهای قدیم برای شناخت آن کوششهای فراوانی شده است که برخی از آنها غیرعملی بعضی دیگر خرافاتی و تعداد کمی علمی و معتبر هستند.
واژه شخصیت در زبان روزمره مردم معانی گوناگونی دارد. یکی از معانی آن مربوط به هر نوع صفت اخلاقی یا برجسته است که سبب تمایز و برتری فردی نسبت به افراد دیگر میشود، مثلاً وقتی گفته نمیشود او با شخصیت است یعنی او فردی با ویژگیهایی است که میتواند افراد دیگر را با کارایی و جاذبه اجتماعی خود تحت تأثیر قرار دهد.
دیدگاه روانشناسی در مورد شخصیت چیزی متفاوت از دیدگاه مردم و جامعه است، در روانشناسی افراد به گروههای با شخصیت و بیشخصیت یا شخصیت خوب و شخصیت بد تقسیمبندی نمیشوند، بلکه از نظر این علم همه افراد دارای شخصیت هستند که باید صورت علمی مورد مطالعه قرار گیرد. این دیدگاه به شخصیت و انسان باعث پیدایش نظریههای متعددی از جمله نظریه روانکاوی کلاسیک، نظریه روانکاوی نوین، نظریه انسانگرایی، نظریه شناختی، نظریه یادگیری اجتماعی و... در حوزه مطالعه این گرایش از علم روانشناسی شده است. یکی از جنبههای با اهمیت در روانشناسی شخصیت که در نظریههای شخصیت منعکس شده است؛ برداشت یا تصوری است که از ماهیت انسان و شخصیت او ارائه شده است. در این کتاب تلاش است که ماهیت انسان از دیدگاههای مختلف روانشناسی مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.
کتاب «نظریههای شخصیت و روان درمانی» از جمله کتابهایی است که به مروری مختصر اما دقیق و علمی به نظریههای شخصیتشناسی دارد. نظریههای شخصیت را میتوان محبوبترین حوزه روانشناسی دانست. در این حوزه دانشجو و پژوهشگر با نظریاتی پایهای آشنا میشود که پایهای برای تمام بخشهای دیگر علم روانشناسی است. در این حوزه سؤالاتی که شاید به وفور ذهن بسیاری از افراد را درگیر میکند وجود دارد، سؤالاتی شامل این موضوع که چه چیز باعث میشود که افراد به صورتهای گوناگون رفتار کنند؟ آیا آدمیان در شکل دادن شخصیت خویش حق انتخاب دارند؟ آیا افراد از کارهایی که انجام میدهند آگاهند یا اینکه رفتار آنها نتیجه انگیزههای پنهان ناهشیار است؟ آیا رفتار انسانها عمدتاً محصول طبیعت است یا اینکه عوامل محیطی آنها را شکل میدهد و چه چیزی موجب اختلالهای روانی میشود؟
این سؤالات و سؤالاتی از این دست قرنهای متمادی آدمیان را به تفکر واداشته است. متفکران بزرگی درباره این سؤالات بحث کردهاند. بحثهایی که تأثیرات عمیقی بر روابط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی مذهبی آدمیان گذاشته است. علم روانشناسی نیز بر آن است که بدین سؤالات پاسخی در خور و علمی بدهد. علمی که هدف خود را بررسی علمی رفتار انسان قرار داده است. کتاب «نظریههای شخصیت و روان درمانی» اثری است که با زبانی ساده به تبیین آرا نظریهپردازان حوزه روانشناسی پرداخته است.
در این کتاب سعی شده است که به تشریح نظریههای مختلف روانشناسی پرداخته شود و دیدگاههای موجود را از زوایای مختلف مورد نقد و بررسی قرار دهد. در بخش اول کتاب به نظریه روانکاوی فروید پرداخته میشود و ماهیت انسان از دیدگاه فروید، ساختار شخصیت انسان، مراحل رشد روانی، جنسی و مکانیسمهای دفاعی و نظریههای درمان از دیدگاه روان تحلیلگری مورد بررسی قرار میگیرد. بخش دوم نظریه کارل یونگ، ارتباط و اختلاف آن با فروید، اصول مطرح شده در نظریه یونگ، اختصاص دارد. بخش سوم کتاب به نظریه مطرح شده توسط اریک برن پرداخته است و ریشههای گسترش روان درمانی و درمان شناختی رفتاری بحث میشود. در بخش چهارم نظریه شناختی بک، عوامل نظری مؤثر و تفاوت دیدگاههای شناختی با نظریه روان تحلیلی بررسی میشود و در بخشهای بعدی نیز به نظریههای فرد مدار، نظریه روان درمانی فمینیستی، روایت درمانی، نظریه درمان درمانی گشتالت و روان درمانی پرداخته میشود.
کتاب «نظریههای شخصیت و روان درمانی» تألیف شهدخت آزادی عضو هیئت علمی دانشگاه و مریم پوررحیمی در 444 صفحه، شمارگان یک هزار نسخه و قیمت 26 هزار تومان توسط سازمان چاپ و انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد گچساران به زودی راهی بازار نشر میشود.
انتهای پیام/4072/
انتهای پیام/