هدفگذاری افزایش تراز تجاری ایران و عراق به ۲۰ میلیارد دلار
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا از «شاتا»، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران چهارشنبهشب با وزیر تجارت کشور عراق در تهران دیدار کرد.
رضا رحمانی در آغاز این دیدار ضمن خوشآمد گویی به محمدهایم عبدالمجید و هیئت همراه در خصوص توسعه روابط دو کشور گفت: در راستای توسعه روابط تجاری بین دو کشور، بهزودی رئیسجمهور ایران به عراق سفر میکند. این سفر در پاسخ به سفر اخیر رئیسجمهور عراق به ایران و ایجاد زمینه مشارکتهای بیشتر انجام میشود.
توسعه روابط میان دو وزارتخانه
وی افزود: در جهت گسترش تجارت و مبادلات بین دو کشور، هماهنگیهای لازم انجامشده است. ما بهعنوان کمیسیون مشترک دو کشور این مسئله را پیگیری کردیم و امیدوارم در این سفر تفاهمهای لازم کسب شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: تاکنون سه اجلاس مشترک بین دو کشور ایران و عراق برگزارشده که آخرین آن در سال ۹۳ شمسی در بغداد بوده و در این اجلاس ۱۲ سند همکاری امضاشده است.
رحمانی بابیان اینکه این دو وزارتخانه میتوانند زمینه توسعه روابط را در وزارتخانههای خودمان و سایر وزارتخانههای دو کشور مهیا کنند، تصریح کرد: چند مورد مهم برای توسعه روابط وجود دارد که یکی از آنها، تسهیل مبادلات بانکی و گمرکی فیمابین و دیگری تطابق استانداردهای کالایی دو کشور است.
رعایت استاندارهای کالایی در صادرات و واردات
وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: ایران در ۴۰ سال گذشته به پیشرفتهای چشمگیری دستیافته و در رشتههای بسیاری جزو برترینهای دنیا است.
وی ادامه داد: ما در صادرات و واردات موارد موردنیاز را رعایت میکنیم. در این خصوص علاوه بر اینکه تولیدکنندگان ما حساسیتهای لازم رادارند، سازمان استاندارد هم کنترلهای لازم را برای ارسال و دریافت کالاهای استاندارد انجام میدهد.
تقویت بازارچههای مرزی و توسعه خطوط تجارت ریلی
رحمانی اضافه کرد برای تسهیل صادرات از هر دو کشور نیازمند همکاریهای گمرکی در مرزها بهخصوص گذرگاههای مشترک هستیم. در این راستا با توجه به گسترش روابط دو کشور معتقدیم بازارچههای بینمرزی باید تقویت و فعال شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: یکی از امکاناتی که برای توسعه روابط تجاری و مردمی لازم است، تسهیل رفتوآمد است. رئیسجمهور محترم عراق در سفر به ایران گفتند بحث راهآهن شلمچه و بصره را پیگیری کنیم. در این جهت خط ریلی خسروی و کردستان هم میتواند موردبحث باشد. اتصال برق میان ایران، عراق و سوریه هم یکی دیگر از موارد موردنظر است.
رحمانی خط ترانزیت زمینی بین عراق، ایران، سوریه و کویت را یکی دیگر از موارد عنوان کرد و گفت: از سرمایهگذاری دو کشور استقبال میکنیم و لازم است توافقاتی انجام شود که بتوانیم از سرمایهگذاران دو کشور حمایت کنیم که در این زمینه امضا موافقتنامه گمرکی و عدم مالیات مضاعف مؤثر است.
هدفگذاری افزایش تراز تجاری ایران و عراق به ۲۰ میلیارد دلار
وی با تأکید بر اینکه مرز مشترک دو کشور، همکاری استانهای مرزی و توسعه روابط استانهای همجوار میتواند روابط دو کشور را توسعه دهد، افزود: با توجه به تمام ظرفیتها، ما آمادگی داریم همکاریهای تجاری بین دو کشور تا دو سال آینده به ۲۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در حال حاضر مراوداتی با کشورهای همسایه مثل امارات متحده عربی انجام میشود که تمایل داریم این روابط با کشور برادر توسعه پیدا کند و این مراودات از طریق عراق انجام شود. این توسعه روابط موجب افزایش چشمگیر صادرات عراق به ایران هم میشود. در تمام راه این توسعه، آمادگیهای لازم جهت پیگیری راداریم.
تلاش برای رفع موانع تجاری همکاری بلندمدت
رحمانی با تأکید بر اینکه ما به کشور عراق برای تجارت بلندمدت نگاه میکنیم، گفت: بنابراین تهیه نقشه راه همکاریهای تجاری بین دو کشور، ارتباطات مستمر و پیگیری رفع موانع در روابط بین دو طرف، به تسهیل همکاریها کمک میکند. همچنین علاوه برافزایش هیئتهای تجاری و سرمایهگذاری مشترک، همکاریهای نمایشگاهی، تأسیس مراکز تجاری بین دو کشور و ترانزیت میتواند توسعه پیدا کند.
احداث شهرک صنعتی مشترک ایران و عراق
وی یادآور شد: رئیسجمهور محترم عراق در خصوص شهرکهای صنعتی مشترک تأکید داشتند که ما در این خصوص مطالعه انجام دادیم و به دنبال آن چند منطقه را مشخص کردهایم که این مسئله میتواند یکی از محورهای این جلسه باشد.
اعمال تعرفه ترجیحی صادرات و واردات
رحمانی با اشاره به اینکه کشورهای ایران و ترکیه موافقتنامه تعرفه ترجیحی صادرات و واردات بین دو کشور دارند، گفت: میتوانیم این تفاهمنامه را با کشور عراق هم داشته باشیم.
سطح روابط ایران و عراق فراتر از دیگر همسایههاست
در ادامه این جلسه محمدهایم عبدالمجید وزیر تجارت عراق، با تشکر از مهماننوازی ایرانیها گفت: روابطی که بین و عراق برقرار است، رابطهای عادی نیست و با روابط تمام کشورهای همسایه متفاوت است.
مرز خاکی گسترده ۱۴۰۰ کیلومتری ایران و عراق باعث میشود، روابط ایران و عراق با دیگر همسایگان عراق تفاوت داشته باشد. روابط دوجانبه بین دو کشور به درازای تاریخ است و این روابط در تمام زمینههاست و فقط منحصر به روابط تجاری نمیشود.
وی افزود: دولت و مردم عراق قدردان مردم ایران هستند که در مبارزه با داعش در کنار مردم عراق بودند.
ما این مسئله را در عراق قدردان هستیم و این، نشاندهنده عمق روابط دولت ایران و عراق است. به همین دلیل یکی از اولین دیدارهای رئیسجمهور عراق از ایران بهعنوان یک کشور مهم بود.
حضور تجار ایرانی در تأمین تجهیزات بازسازی عراق
وزیر تجارت کشور عراق ادامه داد: عراق در حال حاضر کار بازسازی را در استانهایی که بهتازگی از دست داعش آزادشده، آغاز کرده است. سفر وزیر خارجه ایران، به عراق در گردهمایی تاجران ایران و عراق در خصوص تصمیمگیریها برای بازسازی، نقش زیادی داشت؛ به همین دلیل تمایل داشتیم پیش از سفر رئیسجمهور ایران به عراق، دیدارهایی در زمینههای تجاری داشته باشیم.
محمدهایم عبدالمجید با تأکید بر اینکه دولت عراق تمایل دارد تبادلات با ایران را افزایش دهد، گفت: از سرمایهگذاران ایرانی دعوت میکنیم در استانهایی که از دست تروریست آزادشده، شرکت داشته باشند و سرمایهگذاری کنند.
مواضع ایرانی ارزشمند است و ما دوست داریم گردهماییهایی در سطح تاجران، اتاقهای بازرگانی و شورای تجاری تشکیل شود.
انتقال تکنولوژی ایران به عراق/پیشرفت ایران چشمگیر است
وزیر تجارت عراق بابیان اینکه این دیدار، مقدمهای برای تبادل دیدارها و سفرهای آینده است، گفت: این اولین دیدار و سفر من به ایران است. از پیشرفتی که تهران داشته است، شگفتزده شدم. در این سفر اطلاعات زیادی در زمینه پیشرفتهای صنعتی و تجاری به دست آوردم و واقعاً ایران به مراحلی از پیشرفت رسیده که باعث افتخار است.
وزیر تجارت عراق ادامه داد: تمایل داریم تکنولوژیهای ایران را از طریق سرمایهگذاری و مشارکت به عراق منتقل کنیم. امیدوارم در این سفر موفق باشیم و بتوانیم مقدمات را برای امضا تفاهمنامه در هنگام حضور رئیسجمهور ایران در عراق آماده کنیم.
پاسخ به نیازهای طرف ایرانی در دوران تحریم
محمدهایم عبدالمجید در خصوص درخواست وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص مالیات گفت: مسئله مربوط به مالیات هماهنگ شده است. در خصوص اقدامات مشترک با اقلیم کردستان عراق، صحبتهایی انجامشده و تمام مواردی که شما اشاره کردید، ما هم تمایل داریم انجام شود.
در خصوص تعرفههای گمرکی هم دولت عراق استقبال میکند که این تعرفهها برای ایران نسب به دیگر کشورها تغییر داشته باشد. این موضوع را با رئیسجمهور و نخستوزیر در میان میگذارم، ولی یقین دارم در این خصوص مشکلی نیست که این کار برای ایران انجام شود؛ چراکه ایران سالهای زیادی است مواضع مشترکی با عراق دارد.
وی تصریح کرد: در مورد ترانزیت هم عراق مانعی ندارد. با قطر صحبتهایی انجامشده که یک خط ترانزیت بین ترکیه، قطر، ایران و عراق وجود داشته باشد و این مسئله برای عراق موضوع مهمی است.
مسئله دیگر مشکلات اقتصادی جدید برای ایران است که به دلیل فشارهای آمریکا به وجود آمده است. عراق در این زمینه هر کاری لازم باشد برای کنار زدن این مشکلات انجام میدهد. یکی از این مشکلات مسائل بانکی است که عراق هم میخواهد این مشکل حل شود و باید جایگزینهایی برای این موضوع مطرح شود.
وزیر تجارت عراق با تأکید بر اینکه عراق تمایل دارد سطح تبادلات دو کشور در طول دو سال به ۲۰ میلیارد دلار برسد، عنوان کرد: در این خصوص درهای همکاری باز است.
در مورد شرکتها هم عراق همکاریهای لازم را انجام میدهد. این تبادلات تجاری باید ادامه پیدا کند. البته شرکتهای ایرانی مشکلاتی مثل عدم پذیرش دینار عراق دارند که این مشکلات قابلحل است.
یادآور میشود در این نشست رئیس سازمان استاندارد، قائممقام وزیر صنعت در امور مجلس و استانها، سرپرست سازمان توسعه تجارت و جمعی از مدیران ارشد وزارت صنعت، معدن و تجارت حضور داشتند.
انتهای پیام/4092/خ
انتهای پیام/