دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 اسفند 1397 - 11:57
واقعیت تلخ یک استعفای مجازی؛

تدبیر سلیمانی

استعفای محمد جواد ظریف که بر اثر بی‌تدبیری نهاد ریاست‌جمهوری انجام شد با تدبیر سردار سلیمانی به پایان رسید.
کد خبر : 364165
426153_1554600476_1280_1174.jpg

گروه سیاسی خبرگزاری آنا-محمدعلی حسن‌نیا؛ پرونده یک استعفای تلخ مجازی در یک جمله خلاصه می‌شود. «برخی ناهماهنگی‌ها در نهاد ریاست جمهوری که مطرح هم شده، منجر به حضور نیافتن وزیر امور خارجه کشورمان در این ملاقات(دیدار رؤسای جمهور ایران و سوریه) و متعاقباً گلایه‌مندی ایشان شده است». این تمام جوهره ماجرای استعفای دو روزه محمدجواد ظریف از مسئولیت وزارت امور خارجه ایران بود که از طرف سردار قاسم سلیمانی مطرح شد.


سفر ناگهانی بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه از ایران و دیدار وی با رهبر معظم انقلاب اسلامی و رئیس‌جمهور، تیتر یک روزنامه‌ها و رسانه‌های منطقه‌ای و جهان شد. در شب این سفر، ناگهان محمدجواد ظریف در پستی که در صفحه مجازی خود منتشر کرد با خداحافظی از مردم، پایان کارش را در وزارت خارجه اعلام  کرد و استعفا داد.


بلافاصله شبکه‌های خارجی این موضوع را به خبر فوری و اول خود بدل کردند. این استعفا تحلیل‌های زیادی در پی داشت. برخی این استعفای ظریف را نشانه ناراحتی از دعوتش در مراسم دیدار با بشار اسد دانسته و بعضی دیگر آن را برای دریافت امتیاز در امور سیاست‌خارجی قلمداد کردند.


در پی این ماجرا فضاسازی سنگینی از سوی برخی رسانه‌ها برای ورود رهبر معظم انقلاب مطرح شده بود. حتی یک روزنامه‌ اصلاح‌طلب دیدار تاریخی و سرنوشت‌ساز بشار اسد از ایران را به «مهمان ناخوانده» تشبیه می‌کند؛ اما اصل سایه‌روشن این ماجرا امروز با ورود «سردار سلیمانی» فرمانده سپاه قدس مشخص شد.



سردار سلیمانی تأکید کرد که ظریف مورد وثوق در امور سیاست‌خارجی است و دلیل عدم حضور وی در این دیدار را ناهماهنگی‌ها نهاد ریاست‌جمهوری اعلام کرده و با تفقد از وی گفت که  قرائن نشان می‌دهد هیچ‌گونه تعمدی برای حضور نیافتن آقای ظریف در این ملاقات نبوده است.


ماجرای استعفای شبانه ظریف و بی‌تدبیری دولت در انعکاس عدم هماهنگی در نهاد ریاست‌جمهوری واقعیت‌هایی درباره اختلافات داخلی در دولت را بیشتر نمایان کرد. ظریف به دلیل نبود هماهنگی از سوی نهادی به مراسم دیدار با بشار اسد نرسیده است که ریاست آن برعهده «محمود واعظی» است، ولی وی در سه توئیت خود اصلاً به این موضوع اشاره‌ای نمی‌کند و حتی در خلاف جریان منافع ملی قصد بهره‌برداری سیاسی و حمله به مخالفان دولت را در پیش می‌گیرد!



(توئیت واعظی در صورتی که از پشت‌پرده استعفای دیروز اطلاع داشت!)

این کار ظریف در اعلام استعفای خودش در فضای مجازی و بر اثر یک سهل‌انگاری تبعات زیادی برای منافع جمهوری اسلامی ایران در سطح رسانه‌ای جهان ایجاد کرده است. وی که همواره خود را پشتیبان منافع ملی کشور می‌داند، تصورش را هم نمی‌توانست بکند که چنین با چند خط در صفحه اینستاگرامی خود، لطمه جبران‌ناپذیری در شرایط خطیر اقتصادی و جنگ رسانه‌ای دشمن انجام دهد. حالا این سؤال برای مخاطبان و مردم ایجاد شده که آیا ظریف نمی‌توانست با یک اطلاع بسیار جزئی این مورد را پیگیری کند و آن را به سطح عمومی و جهانی باز نکند؟!


در موقع خطیری که مردم در فشار سنگین اقتصادی شب عید قرار دارند، این‌گونه رفتارهای خارج از عرف دیپلماتیک از ظریف، هزینه‌های زیادی برای مردم و نظام اسلامی در پی داشته  و با روح صحبت‌های ظریف  برای خدمت‌رسانی به مردم ایران منافات دارد.


برخی از کاربران فضای‌مجازی نیز به اقدام ظریف اعتراض کردند و حتی آن را در قالب پازل نپرداختن سیاست‌خارجی و روحانی به مسئله سوریه دانستند. یکی از کاربران مجازی مطلبی از پشت‌پرده دیدار بشار اسد از ایران نوشته است.



دولتمردان و برخی از افراد رسانه‌ای نزدیک به جریان اصلاح‌طلب و دولت نیز در این زمان برای آرام‌سازی فضا دست به انتقام‌گیری از مخالفان پیوستن ایران به FATF زدند و حتی نعمتی از اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی و از افراد نزدیک به لاریجانی، یکی دیگر از نمایندگان منتقد سیاست‌خارجی دولت را متهم می‌کند که روز استعفای ظریف، شیرینی توضیح کرده است که این نماینده به شدت این موارد را مردود دانست. از سوی دیگر رسانه‌های زنجیره‌ای اصلاح‌طلب هم به این اختلاف فانتزی دامن می‌زنند و مطالبی را مطرح کردند که اصلاً جنبه واقعی نداشت و انگار  حرف در دهان ظریف می‌گذارند. حتی رحیمی بدون اطلاع از ماهیت این استعفا با توهین به منتقدان دولت گفته است: «مخالفان از استعفای «ظریف» ذوق‌مرگ نشوند، هنوز استعفا پذیرفته نشده است. آقای روحانی شهامت داشته باشند و ظرف ۲۴ ساعت این استعفا را با کمال قاطعیت رد کند».



تدبیر امروز سردار سلیمانی برای پوشاندن بی‌تدبیری استراتژیک و شاید از روی عمد دولتی‌ها صورت گرفت. زمانی که اعلام شد، ظریف در دیدار بشار اسد با رهبر انقلاب حضور نداشته، چرا در دیدار با روحانی هم وی غایب بوده است. پمپاژ رسانه‌ای که دولتی‌ها برای عدم حضور ظریف در دیدار اخیر که نتیجه بی‌تدبیری یا شاید عمدی و اختلافات درونی است با تدبیر سردار سلیمانی کمی فروکش کرد. رئیس‌جمهور هم در نامه‌ای استعفای ظریف را رد کرد و آن را خلاف مصالح ملی دانست و وزیر امور خارجه هم امروز در مراسم دیدار با نخست‌وزیر ارمنستان حضور پیدا کرد تا اختلاف دولتی با تدبیر ژنرال سپاه قدس برطرف شود.


انتهای پیام/4082/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب