دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 اسفند 1397 - 08:00
یاران مهربان/ 184

روایتی خواندنی از زندگانی حضرت زهرا (س)

«زندگانی فاطمه زهرا (س)» نوشته زنده‌یاد علامه سید جعفر شهیدی، اثری گزارش‌گونه و خواندنی از زندگی بانوی نمونه اسلام است.
کد خبر : 363771
2018.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات وکتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، در میان کتاب‌های ارزشمندی که در حجم‌ها و سبک‌های مختلف علمی و ادبی درباره زندگی، فضائل و سیره حضرت فاطمه زهرا (س) به نگارش در آمده‌اند، اثر پژوهشی زنده‌یاد سید جعفر شهیدی با عنوان «زندگانی فاطمه زهرا (س)» نمونه‌ای قابل توجه است.


علامه شهیدی(1386-1297ش) تاریخدان، ادیب و دین‌پژوه نامدار در این کتاب، زندگانی بانوی نمونه اسلام را از دوران تولد تا زمان شهادت و رویدادهای پس از شهادت ادامه می‌دهد. این کتاب، لحنی گزارش‌گونه و قلمی ساده، روان و پاکیزه دارد و اگر چه حاوی تحلیل‌هایی مختصر از رویدادها نیز هست، اما می‌تواند مورد استفاده سنین و اقشار مختلف جامعه قرار بگیرد. نویسنده با تکیه بر بیش از هفتاد منبع معتبر شیعه و کتب اهل سنت بر غنای علمی و پشتوانه تاریخی این زندگینامه افزوده است.


شهیدی در این کتاب، اولویت را برگزارش تاریخی قرارداده است و چندان به تحلیل عمق قضایا نپرداخته، اما با این حال در جاهایی که لازم دیده، نقد تحلیلی خود را بر وقایع نیز بیان کرده است.تلاش وی بر این بوده تا زندگانی حضرت فاطمه (س) را تا آن جایی که ممکن است منطبق با اسناد و منابع دست اول و قابل اعتماد روایت کند.


شرایط فرهنگی و اقتصادی  شبه جزیره عرب در زمان بعثت پیامبر و جایگاه زنان و دختران در آن، سیره و منش حضرت خدیجه مادر بزرگوار حضرت زهرا(س)، ولادت و ایم کودکی حضرت فاطمه، خواستگاری و ازدواج فاطمه(س)، ولادت فرزندان، ماجرای فدک، بیماری و رحلت جانگداز پیامبر(ص)، وقایع پس از درگذشت پیامبر و ماجرای خلافت، هجوم به خانه حضرت زهرا(س)، نگاهی به خطبه پرمحتوای ایشان و در نهایت شهادت و چگونگی دفن آن حضرت، محتوای کلی این کتاب است.


 علامه شهیدی در مقدمه کوتاه خود بر این کتاب که با آیه شریفه «نَحْنُ نَقُصُّ عَلَیکَ نَبَأَهُمْ بِالْحَقِّ» آغاز می شود، این اثر را گزارشی از زندگی بزرگترین بانوی اسلام معرفی می کند. وی این مجموعه را تنها یک سرگذشت شخصی ندانسته  و اتفاقاتی آموزنده و قابل الگو برداری می‌داند.


این کتاب داری فصل‌های کوتاه اما پرباری است که برخی از آن ها عبارت‌اند از: صحرای عربستان، خدیجه، نام و لقب‌های دختر پیغمبر، از خواستگاری تا به خانه شوهر رفتن فاطمه زهرا(س)، زندگانی زهرا در خانه شوهر،ولادت امام حسن (ع) ونبرد احد، آیا بین زن و شوهر کدورتی روی داد؟ عبادت دختر پیغمبر، فدک در اختیار پیغمبر و واگذاری آن به زهرا، رحلت پیغمبر، تصرف فدک از جانب حکومت، مرکز دادخواهان، سخنان عبرت آمیز فاطمه در بستر مرگ و... ضمن این که در بخش‌های انتهایی این اثر پژوهشی نیز گزیده‌هایی از شعرهای شاعران شیعی عرب‌زبان و شاعران فارسی‌زبان در بیان فضائل  حضرت زهرای مرضیه (س) نیز نقل شده است. در طول چهاردهه گذشته، متن کامل و خلاصه‌های مختلفی از این کتاب بارها به چاپ رسیده و هم اکنون نیز بیش از شصت نوبت چاپ را پشت سرگذاشته است.


کتاب زندگانی فاطمه زهرا (س) نوشته سید جعفر شهیدی در 290 صفحه از سوی دفتر نشر فرهنگ اسلامی منتشر شده است.


 انتهای پیام/4104/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب