دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 بهمن 1397 - 15:38
در کتابخانه ملی برگزار شد؛

شانزدهمین دوره همایش حامیان نسخ خطی

شانزدهمین دوره همایش حامیان نسخ خطی (جایزه سید عبدالله انوار) برگزار شد.
کد خبر : 361389
logo.jpg

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، شانزدهمین دوره همایش حامیان نسخ خطی (جایزه سید عبدالله انوار) با حضور منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و همچنین پیشکسوتان عرصه نسخه‌شناسی، در مرکز همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.


در ابتدای این مراسم سید صادق سجادی دبیر علمی همایش گزارشی از روند برگزاری جایزه عبدالله انوار ارائه داد.


وی گفت: این مجلس نقطه پایان کوشش‌هایی است که قریب به یک سال ادامه داشته است. از اوایل سال ۹۷ کمیته علمی متخصصی تشکیل شد و پس از گردآوری آثار، مراحل داوری برای رسیدن به آثار برتر در بخش‌های هشت‌گانه جایزه به دقت و با امانت انجام پذیرفت.


به گفته سجادی، در این دوره از جایزه، 108 ناشر، 453 عنوان اثر چاپ شده در دو سال اخیر را به دبیرخانه جایزه ارسال کردند و این آثار در هشت مقوله دسته‌بندی شدند. مقولات مورد نظر عبارت بودند از فهرست‌نگاری نسخ خطی و اسناد، علوم دینی، عرفان نظری، علوم عقلی، ادبیات فارسی، تاریخ و جغرافیا، علوم و فنون و چاپ عکسی.


به گفته دبیر علمی همایش، علاوه بر بخش اصلی، جایزه انوار بخش فرعی‌ای نیز داشته است. سجادی گفت: در بخش فرعی جایزه کارنامه و پیشینه علمی فعالان عرصه نسخ خطی مدنظر قرار گرفته و در چهار حوزه از فعالان این عرصه تقدیر به عمل می‌آید. این حوزه‌ها عبارتند از: مرمت و صحافی و آسیب‌شناسی نسخ خطی و اسناد، کتابداری، اهدای نسخ خطی و اسناد و در نهایت پیشکسوت عرصه مخطوطات.


سجادی در پایان سخنانش گفت: بنا بوده اثری به نام و یاد استاد سید محمد مشکات تدوین و در آئین اختتامیه جایزه رونمایی شود که به دلایل فنی کار چاپ اثر به پایان نرسید و رونمایی آن به زمان دیگری موکول شد.


پس از سجادی نوبت به سید عبدالله انوار، نسخه‌شناس و پژوهشگر حوزه متنوع علوم انسانی رسید تا در جایزه‌ای که نام و احترام او شکل گرفته است سخن بگوید.


انوار گفت: من نمی‌دانم با چه زبانی از کتابخانه ملی که خانه من است تشکر کنم. از سال‌هایی که ما در کتابخانه ملی بودیم همواره فریاد من این بود که کتابخانه ملی، کتابخانه مادر است و هر کار که در زمینه‌های مختلف مربوط به کتاب از جمله نسخ خطی قرار است انجام شود باید کتابخانه ملی در آن پیش‌قدم باشد.


انوار ضمن تعریف خاطره‌ای در باب تهیه کاربرگ تدوین و معرفی نسخ خطی که به سرپرستی مجتبی مینوی و همراهی گروهی از خبرگان این فن از جمله ایرج افشار و همچنین عبدالله انوار صورت گرفته است گفت: در آن روزگار نسخ خطی احترامی را نداشت که امروز دارد و بودجه لازم برای چاپ فهرست‌های نسخ خطی که بر مبنای کاربرگی که ما تهیه کردیم صورت‌بندی شده بودند وجود نداشت و حتی امنیت و سلامت نسخ خطی در معرض تهدید بود ولی امروز عمده‌ترین بخش کتابخانه ملی بخش نسخ خطی آن است.


انوار افزود: کتابخانه ملی و هر کتابخانه مادر دیگر باید قسمت نسخ خطی خود را پراهمیت بداند، زیرا کتاب‌های چاپی را جای دیگر هم می‌شود یافت ولی مرکز کتاب‌های خطی کتابخانه‌های مادر است.


در این آیین یاد سید محمد مشکوه، پیشکسوت عرصه نسخه‌شناسی گرامی داشته شد.


برگزیدگان بخش‌های اصلی و فرعی جایزه عبدالله انوار معرفی شدند. برندگان این جایزه به شرح زیر هستند:


بخش فهرست‌نگاری نسخ خطی و اسناد


در این بخش، از میان 40 اثر ارسال شده به دبیرخانه، یک اثر از سوی گروه داوری به مرحله دوم راه یافت که فهرست نسخه‌های خطی فارسی پاکستان، تألیف عارف نوشاهی به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد.


بخش علوم دینی


با نظر گروه داوری، از میان 14 اثر ارسال شده در بخش علوم دینی به دبیرخانه، یک اثر به مرحله دوم راه یافت، اما در نهایت این بخش اثر برگزیده نداشت و «لطایف التفسیر» با تصحیح و تحقیق عبدالله رادمرد و عبدالله غفرانی به عنوان اثر شایسته تقدیر انتخاب شد.


بخش عرفان نظری


در بخش عرفان نظری، از میان هفت اثر ارسال شده به دبیرخانه، پنج اثر از سوی گروه داوری به مرحله دوم راه یافتند و در نهایت کتاب «خلاصة المقامات» حسن نصیری جامی به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد.


بخش علوم عقلی


در بخش علوم عقلی، از میان 39 اثر ارسال شده به دبیرخانه، چهار اثر به مرحله دوم راه یافت و در نهایت کتاب «منطق در ایران سده ششم»، تصحیح غلامرضا دادخواه و اسدالله فلاحی به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد.
بخش ادبیات


در بخش ادبیات، از میان 75 اثر ارسال شده به دبیرخانه، دو اثر از سوی گروه داوری به مرحله دوم راه یافت و «اشعار فارسی پراکنده در متون» با تصحیح علی صفری و «تذکره نفایس المآثر» با تصحیح سعید شفیعیون به صورت مشترک برگزیده شدند.


بخش تاریخ و جغرافیا


از میان ۸۰ اثر ارسال شده به دبیرخانه، کتاب «دستور الکاتب» تصحیح علی‌اکبر احمدی دارانی به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد.


بخش علوم و فنون


در این بخش از میان ۵۳ اثر ارسال شده به دبیرخانه، کتاب «خواص الحیوان» تصحیح فاطمه مهری به عنوان اثر برگزیده انتخاب و معرفی شد.


چاپ عکسی


در بخش چاپ عکسی نیز از میان ۱۴۵ اثر ارسال شده، یک اثر از سوی گروه داوری به مرحله دوم راه یافت و کتاب «المشیخة» (کنزالسالکین) تصحیح سید محمد طباطبایی بهبهانی به عنوان اثر برگزیده معرفی شد.


بخش جنبی


در بخش جنبی نیز بر اساس کارنامه‌ها و پیشینه‌های علمی و عملی ارسال شده از سوی شخصیت‌های حقیقی و حقوقی به دبیرخانه، هیئت علمی به بررسی و ارزیابی آن‌ها پرداخته و سرانجام نفرات برتر را در چهار حوزه به عنوان برگزیده و شایسته تقدیر معرفی کرده است.


مرمت، صحافی و آسیب‌شناسی نسخه‌های خطی و اسناد


در این بخش از میان ۱۹ کارشناس و فعال این حوزه، نیره محمدیان فخر و رقیه محمودی به صورت مشترک به عنوان کارشناس برگزیده این حوزه انتخاب شدند.


کتابداری


در این بخش از میان ۶ کتابدار، فرشیده کونانی از کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران به عنوان «کتابدار برگزیده نسخ خطی و اسناد» انتخاب شد.


اهداگر نسخ خطی و اسناد


از میان ۱۲ اهداگر، حسن معصومی اشکوری، اهداکننده ۸۴ جلد نسخه خطی و کتاب چاپ سنگی به کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران به عنوان اهداگر برگزیده نسخ خطی و اسناد انتخاب شد.


پیشکسوت عرصه مخطوطات


در این بخش زنده‌یاد محمدحسن نوری‌نیا از کتابخانه آستان قدس رضوی به پاس سال‌ها تلاش خالصانه در این عرصه، انتخاب شد.


در انتهای مراسم نیز به نمایندگی از کارکنان کتابخانه ملی در بازه زمانی جنگ تحمیلی که در حفظ نسخ خطی کوشا بودند، لوح تقدیر و تندیسی به محمد رجبی اهدا شد.


انتهای پیام/4072/4104/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب