تماشای نصف جهان در کتابخانه ملی ایران
به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اولین نمایشگاه تاریخ محلی موزه کتاب و میراث مستند ایران، با محور معرفی مجموعه تاریخی و فرهنگی تخت فولاد اصفهان، با عنوان «جهانی در نصف جهان»، گشایش یافت.
در این برنامه، ابتدا اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران زنده نگه داشتن میراث این سرزمین راغ مهم ارزیابی کرد و گفت: حدیثی از امیرمؤمنان (ع) نقل شده که میفرمایند: «النَّاسِ نِیَامٌ فَإِذَا مَاتُوا» یعنی مردم در خوابند و زمانی که از دنیا رفتند بیدار میشوند و «تخت فولاد» دنیای مُردگان است و جایی که ارزشمندترین شخصیتهای این سرزمین در آن مدفون و در خاک آن محفوظ هستند و میتواند گنجینهای اثرگذار برای نسل آینده باشد و حتی منشاء اثر باشد.
وی گفت: این مقابر به ما یادآور میشود که باید برای حفظ میراث ماندگار این سرزمین ازجمله مزار دفنشدگان تخت فولاد تلاش کرد. اینجا سخن از تاریخنگاری نیست، بلکه نگاه به تاریخ است که باید از آن عبرت گرفت و حواس ما را به زندگی فردی و اجتماعیمان جمع کند تا به خطا نرویم.
وی اظهار کرد: خوشبختانه اصفهان در حفظ مواریث کهن ایران پیشتاز بوده زیرا مهم است که هم دریافت معنوی و هم فهم تاریخ داشته باشیم. قبرستان وادیالسلام در نجف که گفته میشود مدفن ۷۰ پیامبر ازجمله حضرت نوح (ع) است، قبرستانی مخروبه است که هیچ توجهی به آن نمیشود اما تخت فولاد مورد ارج قرار گرفته و مردم فرهیخته اصفهان در حفظ این میراث کوشیدهاند. همچنین غنای دیرینه و سابقه این سرزمین و مفاخر نقشآفرین آن را مردم اصفهان از گذشته به امروز آوردهاند.
در ادامه، قدرتالله نوروزی شهردار اصفهان صحبت کرد و پس از متذکر شدن یکم آذر به نام روز نکوداشت اصفهان، گفت: اصفهان با کاخهایی چون چهلستون، مساجدی چون امام و شیخ لطفالله، معابری چون چهارباغ و مقابری چون تخت فولاد شناخته می شود که بعضاً حتی در دنیا نظیر ندارد. اگرچه قبرستانهای وادیالسلام در نجف اشرف، دارالسلام در دمشق و بقیع در مدینه منوره اهمیت بسیار دارند، اما تکبُعدی هستند اما تخت فولاد در اصفهان چندبُعدی است.
وی گفت: در این قبرستان، فقیه، مجتهد، فیلسوف، پزشک، ریاضیدان، منجم، موسیقیدان و شاعر و البته شهدای بسیاری آرمیدهاند که همه افتخار ایران هستند که در این قبرستانِ ۷۷ هکتاری به خاک سپرده شدهاند و حتی زنان آزاده ای چون بانو مجتهده امین و بیبی مریم بختیاری مدفون هستند.
نوروزی اضافه کرد: تخت فولاد مأمن آگاهیبخشی و هدایتگری است و راوی آن خودش است اما مرگگریز و مرگهراس نیست و زندگی را معنا میبخشد. تخت فولاد مصداق واقعی شدن انسان است و اصفهان را شهری هنری و انساندوست میشناساند. جایی که حتی دانشجویان هنر هم به آنجا میآیند چون آن را نشانهای از هنر ایرانی میدانند. باید تخت فولاد مرکز گردشگری مذهبی شناخته شود و در کنار حرم امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) و حضرت شاهچراغ (ع) لحاظ شود تا رونق بگیرد.
سخنران بعد، مهدی جمالینژاد معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور و رئيس سازمان شهرداریها و دهياریهای کشور بود.
وی در سخنان کوتاه خود، به تفاهمنامه امضاشده میان سازمان متبوع خود و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سال ۱۳۹۳ اشاره کرد و بیان کرد: در این مدت، ۲۹۸ کارتُن از اسناد سازمان شهرداریها و دهياریهای کشور تحویل آرشیو ملی ایران شده است که امید است این همکاریها تداوم یابد.
در این برنامه، اسفندیار معتمدی پژوهشگر تاریخ و اصفهانپژوه نیز سخن گفت. همچنین، مجموعه چهار جلدی دانشنامه تخت فولاد اصفهان به رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هدیه شد. رونمایی از ۶ جلد کتاب داستان کوتاه مشاهیر اصفهان با عناوین بانو امین، صمصام، آخوند کاشی، علامه سید محمدباقر درچهای، آیتالله محمدباقر زند کرمانی و آیتالله عطاءالله اشرفی اصفهانی برنامه دیگر این آیین بود و در پایان، نمایشگاه «جهانی در نصف جهان» گشایش یافت.
گفتنی است نمایشگاه معرفی مجموعه تاریخی و فرهنگی تخت فولاد اصفهان، تا چهارشنبه ۱۴ آذر از ساعت ۸ تا ۱۶ به نشانی بزرگراه حقانی (غرب به شرق)، بلوار کتابخانه ملی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، موزه کتاب و میراث مستند ایران پذیرای علاقهمندان است.
انتهای پیام/۴۰۷۲/۴۱۰۴/