والفجر5؛ عملیاتی ایذایی که ایران با آن به جاده بدره عراق رسید
به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی و امنیتی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، عملیات والفجر ۵ عملیات تهاجمی با هدف ایجاد شکاف بین تیپ سوم و چهارم ارتش عراق توسط پاسداران انقلاب اسلامی طراحی و اجرایی شد. در مرحله اول عملیات نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج با استفاده از قایقهای سبک و برخی هم با پای پیاده به سمت بزرگراه بصره بغداد حرکت کردند.
نیروهای ایرانی فاقد پشتیبانی هوایی و توپخانه در مقابل نیروهای عراقی کاملاً مسلح قرار گرفتند. عملیات والفجر ۵ به همراه عملیات والفجر ۶ بزرگترین عملیات نظامی تهاجمی ایران در تاریخ مدرن کشور است.
شرح ماجرای این عملیات به این شکل بود که عملیات «والفجر ۵» ساعت ۲۴ روز ۲۷ بهمن سال ۱۳۶۲ با رمز «یا زهرا (س)» در منطقه کوهستانی چنگوله حد فاصل شهرهای مهران و دهلران به اجرا درآمد. نیروهای عملکننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دو مرحله با هدف آزادسازی بلندیهای منطقه چنگوله وارد عمل شدند.
در همان ساعات نخست، بلندیهای پیزولی، آزادخان کشته، تنگه چنگوله و دهها کیلومتر مربع از خاک ایران آزاد و جاده بدر به طیب عراق به تسلط رزمندگان اسلام درآمد. در این عملیات همچنین به چهار تیپ از گارد مرزی عراق خساراتی وارد شد.
این عملیات زمانی انجام شد که در آستانه نبرد بزرگ خیبر، لازم بود تکهای پشتیبانی بهصورت محدود و ایذایی بهمنظور فریب دشمن انجام گیرد. با توجه به اوضاع جبههها، منطقه عمومی چنگوله در جنوب مهران برای این کار انتخاب شد. سپاه عملیات والفجر 5 را طراحی و با 15 گردان و در 4 محور عملیات کرد.
در این نبرد چند روزه، عمده اهداف پیشبینی شده تحقق یافت و مناطق مهمی نظیر بندپیرعلی، تنگه و بلندیهای چنگوله، ارتفاعات تونل، 230، چغاعسگر، عباس عظیم، آزادخان آزاد شدند. در این عملیات، رزمندگان اسلام بر عقبه دشمن، مخصوصاً جاده طیب-بدره عراق، مسلط شدند و حدود 30 کیلومتر مربع از خاک جمهوری اسلامی ایران را که هنوز تحت اشغال دشمن بود، آزاد کردند.
در این عملیات 110 کیلومتر مربع از ارتفاعات بند پیرعلی، تنگه چنگوله، تونل، چغاعسکر و عباس عظیم، پاسگاههای شمالی، عین عبد، طارق و الرباغی عراق، شهرک های یک سایه، آل یاسین و روستای شیخ احمر آزاد و 3 هزار و 770 نفر از نیروهای دشمن کشته شدند.
انتهای پیام/4082/
انتهای پیام/