دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 بهمن 1397 - 10:49
چرایی افزایش مخالفت‌ با پالرمو

تاریخ‌سازترین تصمیم برای آینده کشور/ پاسخ مجمع به نخبگان چیست؟

اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسه آتی قرار است تاریخ‌سازترین تصمیم خود درباره آینده کشور را اعلام و پاسخی قانع‌کننده به نخبگان کشور ارائه کنند.
کد خبر : 360266
_MID0119.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، پیوستن ایران به نهاد FATF(گروه ویژه اقدام مالی) چند وقتی است که موضوع داغ در کشور شده است. جنبش دانشجویی، برخی از علما و مراجع تقلید و بعضی از سیاست‌‌مداران با لایحه CFT و پالرمو که جزئی از کانال پیوستن کشورمان به این نهاد است، مخالفت کرده‌اند.


بیشتر اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره لوایح مربوط به FATF اظهار نظر کرده‌اند. بررسی این لوایح که پالرمو و CFT هم شامل آن می‌شود، روز شنبه در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار می‌گیرد.


دولتمردان اعلام کرده‌اند موافق پیوستن ایران به نهاد FATF هستند و بارها نیز تأکید داشته‌اند ایران برای عادی‌سازی فعالیت‌های خود باید به  این نهاد اضافه شود. آیت‌الله آملی لاریجانی که به‌تازگی ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را برعهده گرفته‌ است در جلسه شورای عالی قضائی به‌صراحت اعلام کرده که ایران به لوایحی که منافع ملی کشور را به خطر بیندازد، نخواهد پیوست. آیت‌الله جنتی هم به صورت شفاف اعلام کرده مخالف حضور ایران در FATF است.


احمد توکلی که تا چندی پیش موافق پیوستن ایران به این نهاد بود، با راه‌اندازی کانال مالی مشکوک اروپا تحت عنوان اینستکس، مخالفت خود را با پیوستن ایران به FATF اعلام کرد. سرلشکر فیروزآبادی هم FATF را متناقض با منافع ملی دانسته و محسن رضایی نیز به کرات اعلام کرده است که مخالف قبول شرایط این نهاد است. سردار وحیدی هم درباره FATF گفت: دشمن زمانی که مشاهده کرد نمی‌تواند با قطعنامه مانع پیشرفت هسته‌ای ما شود، مسائل هسته‌ای را هم جزئی از FATF قرار داد تا به وسیله اجبار در پذیرش آن، مانع پیشرفت ما شود و قدرت دفاعی کشورمان را کاهش دهد.


سعید جلیلی هم FATF را رد کرده و گفته که کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) به‌عنوان بخشی از انتظارات گروه ویژه اقدام مالی (FATF) از ایران، تعریفی از تروریسم دارد که طبق تفسیر شورای نگهبان با قانون اساسی جمهوری اسلامی در تضاد است.


غلامرضا مصباحی‌مقدم که تا چندی قبل موافق لوایح پالرمو و CFT بود، دیروز اعلام کرد: نباید به هر آنچه که در FATF یا CFT آمده و مغایر با قانون اساسی ماست، تن دهیم و اسرار مالی مهم خود را فاش کنیم، به‌ویژه آن‌هایی که استقلال ما را زیر سؤال می‌برند.


دکتر علی‌اکبر ولایتی درباره این ماجرا گفت: FATF به صلاح کشور نیست؛ زیرا آن کسی پیروز نهایی است که بتواند مقاومت را ادامه دهد؛ بنابراین اگر کسی در مقابل این نوع تحریم‌ها ایستادگی نکند و ضعف نشان دهد، بازنده خواهد بود و طرف مقابل پیروز می‌شود.


آیت‌الله موحدی‌کرمانی، رئیس جامعه روحانیت و عضو مجمع تشخیص مصلحت از مخالفان لوایح پالرمو و CFT‌ است و درباره آن گفته است: این معاهده باعث می‌شود به‌طورمثال اگر ما بخواهیم به حزب‌الله، انصارالله و امثال آنها کمک کنیم، جلوی ما گرفته شود و غیر از این هم مسائلی خطرناک را به دنبال خواهد داشت. قالیباف، حدادعادل، پرویز داوودی، آیت‌الله محمد یزدی، صفارهرندی نیز از مخالفان دیگر این لوایح به شمار می‌روند.


 منطق اصلی مخالفان پیوستن ایران به FATF ملاحظات سیاسی و امنیتی و مهم‌تر فنی است. موافقان FATF بر این عقیده‌اند که در صورت عدم پذیرفتن لوایح FATF، مشکلات اقتصادی دوچندان خواهد شد. از نظر این گروه عدم پیوستن ایران به FATF حتی می‌تواند روابط اقتصادی ایران با کشورهای دوست را هم محدود کند. به نظر می‌رسد با عملکرد اروپا در برجام و تنزل کانال مالی SPV به اینستکس سبب شد برخی از موافقان این لوایح به مخالف تبدیل شده و ترازوی مخالفان FATF‌ سنگین‌تر شود.


انتهای پیام/4082/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب