نخستین نهادی که بعد از انقلاب اسلامی به دستور امام خمینی تشکیل شد
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تشکیل دولت موقت به نخستوزیری مهندس بازرگان لزوم ایجاد یک کمیته یا تشکیلاتی برای انقلاب بیش از پیش دیده میشد.
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی گروههای زیادی مسلح وجود داشت. گروههای از مارکسیستهای چریک فدایی خلق، سازمان مجاهدین خلق(منافقین) تا گروههای مسلمان مسلحی که در دوران شاه فعالیت داشتند. بنابراین باید امام خمینی(ره) برای کنترل برخی از آشوبها یک کمیتهای را تشکیل میدادند.
کمیتههای انقلاب اسلامی نخستین سازمانهای بود که پس از انقلاب در ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ پس از پیام امام خمینی تأسیس شد. پایگاههای اولیه تأسیس کمیتهها در مساجد محلات بود و در هر کمیته یک روحانی نقش سرپرستی داشت. آیتالله محمدرضا مهدویکنی اولین سرپرست کمیتهها بود. مساجد محل هم به رسم مبارزه علیه شاه به بخشهای اصلی کمیته انقلاب اسلامی تبدیل شدند.
از وظایف اصلی اولیه این نهاد انقلابی کنترل بر ناآرامیهای احتمالی، خنثی کردن کودتاهای احتمالی، دستگیری برخی مقامات سابق و جنایتکاران زمان شاه و حفاظت از اماکن مصادرهای بود. وظایف دیگر این نهاد انقلابی شامل؛ مبارزه با عوامل و حرکتهایی مخل امنیت کشور، مبارزه قانونی با عوامل تهیه و توزیع و مصرف مواد مخدر، همکاری با ژاندارمری در جهت حفاظت و کنترل مرزهای کشور بود. مرحوم مهدویکنی در سال 1391 عنوان کرده بود که سپاه پاسداران، مولود کمیته است.
نخستین فرمانده کمیته انقلاب اسلامی، آیتالله مرحوم مهدویکنی بود. علی فلاحیان، احمد سالک، سراجالدین مختاری و مختار کلانتری از فرماندهان دیگر کمیته انقلاب اسلامی بودند. به فرمان حضرت امام، سلاحهایی که در دست مردم بود توسط این نهاد جمعآوری شد. سرانجام در سال 1369، بنا به ضرورتهای تشخیص داده شده و با تصویب مجلس شورای اسلامی، این نهاد انقلابی با شهربانی و ژاندارمری ادغام شد و نیروی انتظامی واحدی با نام نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت.
انتهای پیام/4082/
انتهای پیام/