ارتشبد شاه یا قصاب تهران که عامل جنایت جمعه سیاه و کودتا نوژه بود
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، عوامل متعددی در نظام شاهنشاهی برای سرکوب مردم وجود داشتند. از عوامل شکنجهگر ساواک که بعد از انقلاب محاکمه یا فراری شدند تا برخی از تیمسارهای این رژیم در سرکوب مردم نقش بسیار اساسی را ایفا کردند.
شاه معتقد بود باید یک ارتش قوی برای خودش بسازد تا علاوه بر اینکه نقش ژاندارمی منطقه را بازی کرده، در داخل نیز با قدرت مخالفان را سرکوب کند. یکی از نقاط عطف از بین رفتن نظم شاهنشاهی که شعله انقلاب را به شدت شعلهور کرد، ماجرای سرکوب مردم در 17 شهریور سال 1357 بود.
فردی که دستور کشتار مردم را در این بین صادر کرد از ژنرالهای چندستاره رژیم شاه بود. شریف امامی نخستوزیر بعد از ماجرا مجبور شد، استعفا دهد و احتمال زیاد هم این دستور آتش برای این بود که برخی از تیمسارهای شاه نمیخواستند، دولت غیرنظامی بر سرکار باشد.
تیسمار غلامعلی اویسی از جمله این افراد سردمدار ارتشی در آن زمان بود. خالی از لطف نیست در زمان نزدیکی به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نقش برخی از جنایتکاران در نظام شاهنشاهی بررسی شود. اویسی، فرمانده نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی و پس از آن فرماندار نظامی تهران در زمان شاهنشاهی ایران بود. وی در سال ۱۳۴۸ فرماندهی ژاندارمری کشور را نیز بر عهده داشت. او در 17 شهریور فرماندار نظامی تهران بود و شخصاً به شاه گفت اگر اجازه بدهد تمام مردم را سرکوب خواهد کرد.
ارتشبد اویسی در مقام فرماندهی نظامی تهران سبب شهادت بسیاری از مردم در روز 17 شهریور یا جمعه سیاه شد. پس از برکناری شریف امامی از ریاست دولت، اویسی درصدد تشکیل دولت نظامی برآمد، ولی قرعه به نام ارتشبد ازهاری افتاد و اویسی علاوه بر مشاغل نظامی خود سرپرست وزارت کار شد، ولی آن هم دوامی نداشت و دی ماه 1357 پس از سقوط کابینه ازهاری به بهانه معالجه از ایران خارج شد و تقاضای بازنشستگی کرد.
وی از زمره نخستین افسران عالیرتبه متواری رژیم پهلوی بود که با سرمایه سرویسهای اطلاعاتی غرب فعالیتهای تروریستی علیه حکومت اسلامی را از خاک عراق و ترکیه آغاز کرد. رهبر شاخه نظامی کودتای نوژه سرهنگ دوم بازنشسته ژاندارمری محمدباقر بنیعامری از همکاران فعال و نزدیک اویسی بود.
او در آستانه کودتای نوژه ارتباطات خود را با کشورهای ذینفع تغییر نظام در ایران افزایش داد. او با انور سادات رئیسجمهور مصر و صدام حسین رئیسجمهور عراق و مقامات آمریکایی از جمله الکساندر هیگ، وزیر امور خارجه آمریکا، ملاقات و در زمینه آخرین هماهنگیهای لازم مذاکره کرد ولی این کودتا موفق نشد و بار دیگر نقشههای آنان شکست خورد. وی در ۱۸ بهمن ۱۳۶۲ در پاریس کشته شد، تا طومار اویسی برای همیشه بسته شود.
انتهای پیام/4082/پ
انتهای پیام/