دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 بهمن 1397 - 13:37
دکتر عباس خسروانی

پيشرفت علمی، ارمغان چله انقلاب اسلامی

توسعه مراکز علمی و دانشگاهی و فراهم کردن بسترهای تحصيل برای همه‌ اقشار جامعه يکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه علم و فناوری است.
کد خبر : 356965
photo5818814808244465571.jpg

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، انقلاب اسلامی سرآغاز تحولات بنیادین در ایران است. به‌طوری که امام خمینی(ره) از این پدیده با اصطلاحاتی چون «معجزه قرن» و «انفجار نور» یاد کرده‌اند. انقلاب اسلامی، فرصت ارزشمندی برای مرور و بازخوانی دستاوردهای این انقلاب بزرگ است. یکی از حوزه‌های دگرگون شده بعد از انقلاب حوزه علم و فناوری است. جا دارد که دستاوردها و پیشرفت‌های ملت ایران در حوزه علم و فناوری بیش‌ از گذشته یادآوری و بازخوانی شود تا عزت، افتخار و خودباوری ملی به جوشش درآید و خود انگیزه و امیدآفرین برای طی کردن قله‌های دیگر پیشرفت باشد. از آنجا که ایرانیان دارای تمدن و عقبه‌ای پرافتخار در حوزه علم بودند؛ اما عقب‌ماندگی علمی و فناوری کشور به‌ویژه در دوران قاجار و پهلوی، بسیار آزاردهنده بود. انقلاب اسلامی گام بلندی بود که برای غلبه بر این عقب‌ماندگی و عبور از مرزهای دانش و دستیابی به پیشرفته‌ترین فناوری‌ها با هدف ایجاد تمدن نوین اسلامی برداشت.


انقلاب اسلامی چنان انگیزه و شوری در جوانان با استعداد و خلاق ایرانی به وجود آورد که با توکل بر خدا و تلاش بی‌وقفه و جهادگونه، عزم خود را برای جبران عقب‌ماندگی‌های علمی جزم کردند و امروز به گواه نهادهای معتبر علمی جهان سرعت پیشرفت علمی در ایران 11 برابر سرعت متوسط رشد علم در جهان است. این عدد نشان می‌دهد که ایران با چه سرعت بالایی در حال کم‌کردن فاصله خود نسبت به کشورهای پیش‌رفته جهان است. در حالی که قبل از انقلاب اسلامی، نزدیک به 70 درصد بزرگسالان کشور بی‌سواد بودند و کم‌تر از 40 درصد کودکان می‌توانستند به مدرسه بروند، اکنون رقم باسوادی در کشور به بیش از 95 درصد رسیده است. نهضت سوادآموزی با توجه به تأکید ارزش علم در اسلام، یکی از اقدامات بسیار خوب نظام جمهوری اسلامی در ایران بود.


همچنین بر اساس گزارش سايماگو طی سال‌های 1996 تا 2015، رتبه جهانی توليد علم ايران در سال‌های 1996 تا 2015 از 53‌ به 16‌ در جهان ارتقاء يافته است. رتبه جهانی توليد علم ايران در رشته انرژی اتمی از 83 به 11 ارتقا يافته است. رتبه جهانی توليد علم ايران در رشته نانو و نانوتکنولوژی از 57 جهان به 16 ارتقاء يافته است. رتبه جهانی توليد علم ايران در رشته بيوتکنولوژی از 56 به 14 جهان ارتقاء يافته است. رتبه جهانی توليد علم ايران در رشته مهندسی هوا‌و‌فضا از 43 به 11 جهان ارتقاء يافته است. رتبه جهانی توليد علم ايران در رشته پزشکی از 54 به 19 جهان ارتقاء يافته است. رتبه جهانی توليد علم ايران در رشته شيمی از 48 به 11 جهان ارتقاء يافته است. رتبه جهانی توليد علم ايران در رشته فيزيک و نجوم از 64 به 19 جهان ارتقاء يافته است. همچنین بر اساس گزارش سازمان بین‌المللی آیسسکو، جمهوری اسلامی ایران در میان ۵۷ کشور اسلامی از لحاظ علمی و پژوهشی و ثبت اختراع در رتبه اول کشورهای اسلامی قرار دارد.


دستیابی به فناوری و دانش کامل چرخه سوخت هسته‌ای و قرار گرفتن در ردیف پنج کشور برتر جهان و ورود موفقیت آمیز و همزمان با سایر کشورهای پیشرفته به عرصه علوم جدید مانند؛ نانوتکنولوژی که رتبه هفتم جهانی را به خود اختصاص داده و سایر علوم جدید از جمله؛ لیزر، میکرو الکترونیک، ورود به علم ساخت روبات و کسب موفقیت‌های جهانی در مسابقات روبوتیک، توسعه سخت‌افزاری و ساخت ابررایانه، توسعه نرم‌افزاری و بهره‌برداری گسترده از علوم رایانه‌ای در کشور و کسب صدها مدال در المپیادهای مختلف علمی جهان از دیگر افتخارات علمی انقلاب اسلامی است. این در حالی است که انقلاب اسلامی ایران این پیشرفت‌ها را نه در شرایط آرامش بلکه در سخت‌ترین شرایط اقتصادی و سیاسی کسب کرده است. به فرموده رهبر معظم انقلاب؛ «پيشرفت در شرايط تحريم، يکی از نقاط مهم قوت کشور است. در سخت‌‌ترين شرايط تحريم، کشور پيشرفت کرده. در چه چيزی پيشرفت کرده؟ يکی در مقوله‌ علم و فناوری... ما در زمينه‌ هسته‌ای پيشرفت کرديم، در زمينه فناوری زيستی پيشرفت کرديم، در فناوری نانو پيشرفت کرديم، در فناوری انرژی‌های نو پيشرفت کرديم، در صنايع هوافضا پيشرفت کرديم، در ساخت ابررايانه‌ها پيشرفت کرديم، در مسئله‌ بسيار مهم سلول‌های بنيادی پيشرفت کرديم، مسئله‌ شبيه‌سازی همين‌جور، در راديوداروها همين‌جور، در نانوداروهای ضد سرطان همين‌جور؛ اين‌ها همه جزء دانش‌های سطح بالای دنياست... ما در اين‌ها پيشرفت کرديم؛ اين در حالی بود که درهای انتقال دانش از همه سوی دنيا روی ما بسته است».(۱۳۹۰/۵/۱۶)


توسعه مراکز علمی و دانشگاهی و فراهم کردن بسترهای تحصيل برای همه‌ اقشار جامعه يکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه علم و فناوری است. رهبر معظم انقلاب می‌فرمايند:«صنايعی که ملت ايران به‌دست خودشان ايجاد کرده‌اند، يک ماجرای شگفت‌انگيز است. آن روز ساده‌ترين چيزها را هم بايد ديگران می‌آمدند و می‌ساختند. پول ما را می‌گرفتند، ما را تحقير می‌کردند، اما برای ما نوع نازلش را تهيه می‌کردند! امروز جوان‌های ما پيچيده‌ترين و برجسته‌ترين فناوری‌ها را آورده‌اند در ميدان ديد عمومی قرار داده‌اند که نمونه‌هايش را شنيده‌ايد و می‌دانيد.»(۱۳۸۳/۱۰/۱۹)


از آنجايی که اين انقلاب دارای آرمان‌ها و چشم‌اندازهای بلندی است، ارزيابی و بازخوانی کارنامه انقلاب امری ضروری است تا بر اساس آن در مسير آينده ضعف‌ها به قوت بيش‌ از پيش تقويت شود و با سرعت و قوت بيشتری به مسير خود به سمت آرمان‌هايش ادامه دهد. يکی از آفت‌های اين مسير، نااميدی است. روحيه‌ای مخرب که سعی شده با القای آن به بدنه جامعه و با ناکارآمد نشان دادن انقلاب در تحقق آرمان‌ها و اهداف خود، انقلاب را از مسير خود منحرف و به روزمرگی دچار سازد. اينکه در جامعه القا شود انقلاب نتوانسته است شعارهای خود را محقق کند آفت پیمودن راه است. سخنی که نه از روی تحقیق و بررسی که از روی جهل و غرض‌ورزی است در حالیکه واقعيت امر از پيشرفت‌های چشمگير در عرصه‌های مختلف حکايت دارد و هر جا که پيشرفت کم بوده يا حتی پسرفتی بوده، روحيه انقلابی در آنجا کم‌رنگ بوده است. يکی از اين عرصه‌ها که انقلاب اسلامی در آن کارنامه درخشانی از خود به‌جای گذاشته عرصه‌های علمی است که دوست و دشمن بر موفقيت‌های چشمگير انقلاب اسلامی صحه گذاشته‌اند.


انتهای پیام/4082/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب